FOTO Omul care trăieşte cu lupii. Cercetătorul le-a construit un adevărat sanctuar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorul Werner Freund este însoţit de un lup arctic într-o rezervaţie din Germania. Este doar unul dintre cei peste 70 de lupi pe care i-a crescut omul de ştiinţă specializat în studiul acestor animale, timp de 40 de ani.

Fost paraşutist profesionist, cercetătorul în vârstă de 80 de ani şi-a trăit mai bine de jumătate din viaţă înconjurat de lupi. Este „omul alfa” al rezervaţiei Wolfspark Werner Freund, dintr-o provincie germană, unde locuiesc, în prezent, 29 de lupi în şase haite, provenind din Europa, Siberia, Canada, regiuni arctice şi mongolice. Animalele au fost obţinute de când erau pui, de la grădini zoologice sau din rezervaţii.

Pentru a fi recunoscut şi respectat de lupii săi în calitate de „alfa”, Werner Freund” trebuie să îşi asume acest comportament în faţa lupilor.

Lupii, periculoşi?...

Lupii sunt, cel mai adesea, asociaţi misterului şi creaturilor de coşmar. Stârnesc frica prin comportamentul lor, adesea violent în întâlnirile deloc întâmplătoare cu omul, şi prin aspectul lor fioros.

Reputaţia îi precede şi le-a dăunat de-a lungul timpului. După secole de neîncredere din partea oamenilor, care i-au adus în pragul extincţiei, lupii se întorc însă.

În Europa continentală, lupul cenuşiu începe să repopuleze pădurile, din jurul Berlinului, până în apropiere de Praga, sau chiar în Italia. Acest lucru a devenit posibil în urma derulării unor programe atent administrate, pentru a le stopa declinul.

Unul dintre cercetătorii care au făcut posibilă revenirea animalelor este „omul lup alfa”, Werner Freund. Pentru el, revenirea lupilor este un motiv de sărbătorire a reuşitei, şi nu unul de teamă. După spusele lui, este oricum mai probabil să îţi fie fatală întâlnirea cu un vârcolac, decât cu un lup.

 Omul lup, distrugătorul de mituri

Timp de 40 de ani, Freund a crescut lupi, i-a studiat, i-a învăţat şi evaluat. În tot acest timp, a încercat să spulbere miturile sângeroase care înconjoară imaginea lupilor cu frică. El a ajuns să fie cunoscut cu numele „omul lup”.

Administrază, în prezent, rezervaţia-sanctuar a lupilor din Merzig, oraş german din apropierea graniţei cu Luxemburg. Merge liber şi fără teamă printre cei 29 de lupi din parc, purtând o pelerină confecţionată dintr-o paraşută veche, îmbibată sistematic în grăsime şi sânge animal, după cum miroase de departe.

Aceasta, pentru a le demonstra lupilor patrupezi că el este alfa din această rezervaţie, peste toate cele şase haite. Aşa arată în realitate scenariul din filmul „Omul care dansează cu lupii”, în care Kevin Costner juca rolul principal.

„Pentru a le câştiga respectul, omul trebuie să devină lup, şi asta este ce reprezint eu pentru ei – liderul lor”, a spus Werner Freund, citat de telegraph.co.uk.

Omul lup a impresionat întreaga comunitate a oamenilor de ştiinţă cu dedicaţia şi cunoştinţele lui, experţii care studiază animalele din toată lumea îi bat la uşă, iar Uniunea Europeană îi cere sfatul pentru managementul lupilor. Freund a devenit subiect de filme documentar şi este amintit în cărţi. El este, în plus, autorul a numeroase studii publicate în legătură cu comportamentul lupilor. Una dintre lucrările sale cele mai cunoscute este „Lup între lupi”.

Casa lupilor

Parcul pe care îl administrează şi în care locuieşte împreună cu lupii săi a fost construit în 1955, tot la iniţiativa sa. Este uşor de înţeles de ce este cercetătorul atât de respectat, după o viaţă dedicată studiului animalelor. În fiecare dimineaţă, ziua lui omului lup începe la răsăritul soarelui peste parcul de 25 de acri, în urletele lupilor de toate rasele, care alcătuiesc familia Freund.

Aceştia îl simt de la distanţă, înainte să îl vadă, şi îl recunosc. Dau din coadă asemenea câinilor de companie în jurul său şi îşi răsplătesc micul dejun – pui sau miel – cu gesturi afectuoase, deşi le-ar fi la fel de uşăr să îl transforme în prânz. Lupul alfa al fiecărui grup îl recunoaşte pe Freund drept stăpân, de asemenea.

„Basmele, asta le-a dat un renume negativ lupilor. Scufiţa Roşie şi toate celelalte. Acestea sunt animale minunate”, a spus cercetătorul. El a luptat dintotdeauna pentru a înlătura mitul lupului periculos. Câinii omoară mulţi oameni, în toată lumea, şi muşcă mult mai mulţi de atât. Câinii şi-au pierdut frica de oameni, spre deosebire de lupi însă, a explicat Freund. „Eu mă pot apropia de ei doar din cauză că mă cunosc. Un străin n-ar putea face asta”, a adăugat el.

Lupii sălbatici sunt foarte rar agresivi faţă de om. Atacurile sunt atât de mediatizatee chair din acest motiv: sunt foarte rare. „Lupii sunt mult mai mult în pericol din cauza omului decât invers”, a concluzionat Freund.

Omul lup şi doamna lup

Înainte să devină omul lup, Werner se năştea în Germania, în martie 1933. A crescut într-o familie de pădurari şi ciobani de lângă Frankfurt. Dragostea de animale a moştenit-o de la mama sa. „Nu mi-a spus niciodată poveşti despre lupul cel mare şi rău”, îşi aminteşte Freund.

În 1950, era supravheghetor la o grădină zoologică din Stuttgart, unde se ocupa de animalele prădătoare. În 1962, s-a căsătorit cu Erika, „doamna lup”, la fel de pasionată ca el de cauza animalelor. Majoritatea puilor au fost crescuţi de cuplu.După 20 de ani petrecuţi în armată, a revenit la animalele sale dragi, în rezervaţia unde locuiesc împreună, în familie.

Eliberarea lupilor în natură va avea întotdeauna limitări. Teritoriali, aceştia vor sta întotdeauna aproape de o fermă sau de un drum circulat, iar accidentele se vor întâmpla.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite