Firmele care practică munca la negru şi nu plătesc taxe pentru angajaţi ar putea fi desfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajatorii vor fi obligaţi să încheie contracte de muncă, altfel riscă sancţiuni grave FOTO Adevărul
Angajatorii vor fi obligaţi să încheie contracte de muncă, altfel riscă sancţiuni grave FOTO Adevărul

Firmele care angajează personal la negru vor fi sancţionate, mergându-se până la desfiinţarea acestora. Măsura va fi introdusă în Codul Muncii, care ar putea fi modificat, după cum a anunţat ministrul Mariana Câmpeanu. Demnitarul susţine că în urma controalelor efectuate de inspectorii muncii, au fost depistate mii de persoane care erau angajate fără să fi semnat vreo formă legală, pierderile economice fiind majore.

„Dacă găseşi o firmă la care peste cinci persoane care lucrează fără forme legale, prima şi unica măsură pe care o putem lua acum este să trimitem reclamaţia la Poliţie, dar nu am văzut până acum vreun angajator faţă de care să fi fost începută urmărirea penală şi oricum, nu aceasta este soluţia”, a explicat Mariana Câmpeanu cu ocazia Bursei Locurilor de Muncă, ediţia de toamnă.

Munca în condiţii legale - interesul ministerului

Potrivit acesteia, pe lângă faptul că sistemul are de suferit pentru că taxele şi contribuţiile nu sunt plătite, persoanele respective lucrează, de cele mai multe ori, în condiţii improprii, ele nefiind asigurate nici în sistemul de sănătate şi nici în cel de pensii.

„Interesul nostru comun este să avem o muncă desfăşurată în condiţii legale. De aceea, prima modificare a codului muncii, una din modificări va fi aceasta, introducerea unor forme de sancţionare a angajatorilor până la desfiinţarea firmei sau suspendarea activităţii, eu cred că acestea sunt măsuri care pot să producă efecte mai bune decât să trimiţi dosarul la Poliţie. Chiar avem controale foarte dese”, a completat ministrul Muncii.

Amenzile de peste 2 milioane de lei într-o singură săptămână

De altfel, numai în perioada 16 - 20 septembrie, inspectorii muncii au aplicat amenzi în valoare de 2.637.400 de lei şi a depistat 181 persoane fără contracte individuale de muncă. Dintre acestea 35 erau din judeţul Cluj iar 18 din Bucureşti.

În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 1.678 de controale şi s-au aplicat amenzi în valoare de 1.967.400 de lei. În schimb, pentru munca la negru valoarea amenzilor a fost de 1.490.000 de lei.

Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare au fost înaintate două propuneri de cercetare penală. Pentru 25 de persoane fizice s-au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru că au acceptat să muncească fără a avea încheiate contracte individuale de muncă.

Pericol de accidentare la o firmă din Prahova

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1.385 de controale şi s-au aplicat  amenzi în valoare de 670.000 de lei. Au fost sancţionaţi 1.070 de angajatori. La un angajator din judeţul Prahova s-a dispus oprirea din funcţiune a echipamentelor de muncă pentru că exista pericol iminent de accidentare, iar la 5 angajatori s-a dispus sistarea activităţii până la remedierea deficienţelor.

„Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 20 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Muncii.

Pe aceeaşi temă:

Ministrul Muncii către tinerii liberali: nu mai alergaţi după diplome, nu vă folosesc la nimic

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, le-a spus duminică tinerilor liberali să nu mai alerge "după diplome" sau masterate şi să-şi umple "geamantanul de hârtii", ci să îşi însuşească noţiunile din şcoală şi din perioada de practică. În replică Daniel Funeriu spune că înainte de toate, ar trebui aplicată Legea educaţiei referitoare la finanţarea universităţilor în funcţie de relevanţa pentru angajatori.

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de 1,4 milioane lei pentru muncă la negru

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de 1,4 milioane lei pentru munca la negru şi au identificat 213 persoane care lucrau fără forme legale, în urma controalelor desfăşurate în perioada 09 - 13 septembrie 2013, la nivel naţional.

Amendă maximă dată de inspectorii de muncă unei secţii de confecţii din Vaslui. Angajaţii erau ţinuţi în condiţii inumane

O firmă de confecţii din municipiul Vaslui a fost amendată de Inspecţia Muncii cu suma maximă prevăzută de lege după ce, în timpul unui control, s-a constatat că cei 430 de angajaţi ai societăţii sunt ţinuţi la muncă în condiţii inumane, într-o căldură sufocantă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite