Ministrul Muncii nu vrea să majoreze alocaţia de stat pentru copii. „Nu sunt fonduri!”, susţine Mariana Câmpeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii nu vrea să majoreze alocaţiile copiilor FOTO Adevărul
Ministrul Muncii nu vrea să majoreze alocaţiile copiilor FOTO Adevărul

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, nu susţine propunerea privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii, pentru că nu sunt fonduri, precizând că Guvernul promovează alte măsuri, printre care şi acordarea unei mese calde copiilor săraci.

„Clar nu susţin această propunere, pentru că nu există fonduri. O să merg în Parlament şi o să susţin acest lucru. Am putea să dăm şi mii de lei, dar am spus foarte clar că majorarea alocaţiei cu un leu înseamnă patru milioane de lei noi lunar. Ideea pe care Guvernul o promovează este să ajutăm acei copii care sunt într-adevăr foarte săraci şi sunt şi alte forme decât a da o sumă de bani părinţilor, care nu întotdeauna îi folosesc pentru copii”, a declarat Mariana Câmpeanu, citată de Mediafax.

În plus, ministrul a precizat că Guvernul trebuie să dezvolte alocaţia de susţinere a familiilor cu mulţi copii, dar şi activitatea pe care copiii o desfăşoară la şcoală.

„Spre exemplu, ar trebui să le oferim o masă caldă, să le oferim posibilitatea de a-şi procura rechizite şcolare, eventual chiar şi îmbrăcăminte pentru copiii foarte săraci. La astfel de măsuri se gândeşte Guvernul. Ele sunt în proces de desfăşurare. Prima a fost să ridicăm nivelul pentru care acordăm această alocaţie de sprijin, de la 300 şi ceva de lei la peste 500, deci eu cred că este o creştere majoră şi intră multe familii care au mulţi copii”, a mai spus ministrul.

Alocaţia de stat nu a mai fost mărită de cinci ani

Alocaţia de stat pentru copii nu a mai fost actualizată din 2008. „În România, alocaţia de stat pentru copii are cea mai mică valoare, fiind stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă, în timp ce în unele state din Uniunea Europeană, din dorinţa de susţinere a familiei, cuantumul alocaţiei se stabileşte în funcţie de venitul mediu lunar. Conform ultimelor statistici realizate la nivel european, alocaţia pe care o primesc copiii din România este de 15 mai mică decât cea pe care o primesc cei din statele spaţiului comunitar”, a arătat deputatul Răzvan Ionuţ Tănase într-o scrisoare trimisă ministrului Muncii.

Deputatul a completat că alocaţia de stat pentru copii trebuie majorată „considerabil şi în mod obligatoriu”. Totodată, acesta a solicitat şi a cerut un punct de vedere ministrului Muncii în acest.

În răspunsul trimis de Mariana Câmpeanu se arată că alocaţia de stat pentru copii se acordă în sumă de 200 de lei pentru cei în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap, 42 de lei pentru cei care au depăşit doi ani şi 84 de lei pentru copiii cu dizabilitate care au depăşit trei ani. Aceste cuantumuri reprezintă 0,4, 0,084 şi 0,168 din Indicatorul Social de Referinţă (ISR), care a fost stabilit la 500 de lei.

Parlamentarii cer majorarea alocaţiei de la 42 la 200 de lei

Câmpeanu a dat asigurări că această problemă reprezintă o preocupare a instituţiei pe care o conduce, precizând însă că nu poate previziona momentul în care valoarea beneficiilor sociale va creşte.

Senatorii din Comisia de Muncă au dezbătut, marţi, o propunere legislativă de majorare a alocaţiei pentru copii de la 42 la 200 de lei, hotărând să amâne votul pentru a o putea invita pe ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, astfel încât să poată fi stabilit cuantumul ce poate fi suportat din buget.

Pe aceeaşi temă:

Părinţii care şi-au pierdut copiii la datorie vor beneficia de alocaţii lunare

500 de lei vor primi lunar şi părinţii care şi-au pierdut copiii în acţiuni de luptă pe timp de pace, precum şi la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobâl.

Mamele de împrumut din Vaslui, lăsate în voia sorţii: „Nu mai avem cu ce ne creşte copiii! Daţi-ne banii!“

Cei aproximativ 1.400 de asistenţi maternali din judeţul Vaslui au ajuns la capătul răbdării. De mai bine de cinci luni aceştia nu şi-au mai primit alocaţiile de hrană şi nici norma de îmbrăcăminte, motiv pentru care o mare parte dintre ei ameninţă că vor renunţa la copii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite