Familiile care şi-au pierdut copiii în tragedia de la Colectiv îi solicită lui Raed Arafat explicaţii publice: „Aveţi obligaţia şi datoria morală să vorbiţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos. Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos. Octav Ganea

Rudele celor decedaţi în incendiul Colectiv dar şi supravieţuitorii, îi cer şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, să explice public „modul haotic de organizare şi acţiune” pompierilor.

„Noi, parinţii celor care şi-au pierdut viaţa acum 4 ani în tragedia despre care dumneavoastră nu doriţi să vorbiţi, avem puterea să luptăm şi să ascultam, pentru că da, avem dreptul la explicaţii. Acum, nu după alegerile prezidenţiale, nu după ce vă veţi organiza întreaga echipă de comunicare si manipulare, în crearea unui argument frumos ambalat pe care să-l livraţi mincinos opiniei publice. Aveţi obligaţia morală de a explica public modul haotic de organizare si acţiune al echipei pe care o aveţi în subordine, în prezenţa presei şi a celor care au avut de suferit după tragedia de la “Colectiv””, arată rudele celor decedaţi în incendiu, într-o scrisoare deschisă remisă Adevărul. 

O filmare ascunsă timp de patru ani şi făcută publică ieri de Libertatea arată o realitate pe care rudele au susţinut-o încă de atunci: „dezorganizare, nepăsare, pregatire precară, intervenţie haotică”, arată aceştia. „Deveniţi părtaş silenţios la o tragedie care a marcat o ţară întreagă. Patru ani v-aţi ascuns, în timp ce noi am tras semnale de alarmă, am iniţiat cercetari în vederea stabilirii răspunderii penale, potrivit vinovăţiei fiecăruia - inclusiv a dumneavoastră, domnule Raed Arafat”, au mai scris rudele îndoliate.

La 4 ani de la Colectiv opinia publică află cu stupefacţie că există înregistrări video, făcute chiar de autorităţi în noaptea tragediei, care nu au fost depuse la dosarul trimis în judecată încă din 2016. Mai exact, joi, în mass-media a apărut o înregistrare video realizată de militarii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) despre care procurorii care au instrumentat dosarul „Colectiv” nici nu au ştiut că există. 

Oficialii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), acolo unde au ajuns înregistrările, au susţinut joi că nu au făcut publice imaginile până acum, „pentru că au un puternic impact emotional”. Totodată, ei au spus că imaginile din timpul intervenţiilor sunt puse la dispoziţia tuturor organelor abilitate, doar în baza unei solicitări. Mai exact, dacă nu le-a cerut nimeni, ei nu le-au furnizat şi nici nu au spus că există până nu a aflat presa despre ele, la 4 ani de la evenimentul tragic.

„Imaginile nu au fost solicitate în mod punctual”, s-a scuzat joi prim-adjunctul IGSU, colonelul Cristian Radu, care a completat că „acestea vor fi puse la dispoziţia oricărei structuri abilitate care solicită acest lucru”. Afirmaţia acestuia a fost întărită şi de Orlando Şchiopu, cel care a coordonat pentru scurt timp operaţiunile din noaptea incendiului din poziţia de adjunct al şefului ISU. Acesta a mărturisit că nu ştie de vreo cerere de imagini foto-video din partea procurorilor, specificând că aceştia au cerut doar „mai multe documente şi înscrisuri”. 

Conducerea IGSU ar putea fi acuzată de neglijenţă, ba chiar şi de ascunderea unor probe, dacă procurorii dovedesc că acţiunile acestora au fost făcute cu scopul de a împiedica aflarea adevărului, susţin experţii în drept. 

Înregistrarea de 20 de minute publicată joi de „Libertatea” readuce în prim-plan haosul generalizat care a caracterizat intervenţia autorităţilor la clubul Colectiv. Oameni resuscitaţi pe caldarâm, pompieri care nu ştiu încotro s-o apuce, oameni arşi sprijindu-se de ziduri, civili care încearcă să ajute victimele cărându-le, cu mâinile goale, spre ambulanţe, dar şi un Orlando Şchiopu, aflat în mijlocul acţiunii, care înjură în timp ce le spune celor din subordine sa să nu se mai concentreze pe oamenii morţi, ci pe cei care încă mai pot fi salvaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite