Europa cere informaţii despre grădinile zoologice. România riscă declanşarea procedurii de infringement

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană preocupată de soarta elefantului Tania FOTO Adevărul
Comisia Europeană preocupată de soarta elefantului Tania FOTO Adevărul

Comisia Europeană a cerut Guvernului de la Bucureşti informaţii despre condiţiile grădinilor zoologice de la noi din ţară, în special condiţiile în care sunt ţinute felinele mari de la Craiova şi elefantul indian de la Târgu-Mureş.

Solicitarea Comisiei a fost transmisă de Direcţia Generală de Mediu a Comisiei Europene către Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE (CJUE), în urma mai multor sesizări transmise la Bruxelles de persoane private şi de asociaţii pentru protecţia animalelor.

În cazul în care informaţiile oferite de Guvernul român despre condiţiile în care sunt ţinute în captivitate felinele carnivore de la Craiova şi elefantul de la Târgu-Mureş nu vor linişti temerile Comisiei cu privire la încălcarea legislaţiei europene, aceasta ar putea declanşa procedura de infringement.

România trebuie să răspundă solicitării Comisiei până luna viitoare

Subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Dan Horaţiu Radu, care este şi Agent guvernamental pentru CJUE, a confirmat, pentru Mediafax, primirea solicitării Comisiei, dar consideră că România nu se află în situaţia de a fi încălcat legislaţia europeană.

„Am primit o solicitare de informatii din partea Comisiei Europene privitoare la modul in care se respectă dispoziţiile Directivei privind grădinile zoologice. Solicitarea de informaţii priveşte condiţiile de adăpostire în anumite grădini zoologice din ţară. Deocamdată autorităţile române analizează solicitarea urmând a se transmite un răspuns Comisiei Europene în cursul lunii aprilie”, a declarat Dan Horaţiu Radu.

Pe Facebook, oamenii cer eliberarea elefantului Tania din Târgu-Mureş

Grădina zoologică din Târgu-Mureş a primit din Italia, în septembre anul trecut, un elefant indian, în vârstă de 38 de ani. Tania este singurul astfel de elefant din România. Reprezentanţii grădinii zologice din Târgu-Mureş sunt mândri de acest exemplar şi au explicat că este bine îngrijit şi foarte bine hrănit, arătând că hrana acestuia ajunge şi la 130 de kilograme pe zi şi este achiziţionată din Ungaria. Pe Facebook s-a înfiinţat recent un grup „Free Tania”(Eliberaţi-o pe Tania), ce militează pentru mutarea elefantului de la Târgu-Mureş într-o grădină zoologică ce are condiţii adecvate, întrucât acum stă singură după gratii, singura ei companie fiind o minge.

Licenţele pentru grădinile zoologice se eliberează în patru ani

Directiva nr.22 a Comisiei Europene din 1999 reglementează legislaţia la nivel european pentru protecţia faunei sălbatice expuse în grădinile şi parcurile zoologice din statele UE. Legea cere statelor membre efectuarea de inspecţii perioadice la grădinile zoologice de pe teritoriul lor, pentru a verifica dacă sunt respectate condiţiile de adăpost şi întreţinere a animalelor. Potrivit directivei, grădinile zoo primesc în urma inspecţiilor licenţe de funcţionare pentru patru ani. Dacă nu se îndeplinesc normele europene, animalele trebuie mutate în condiţii adecvate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite