Comisia Europeană trimite România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru preluarea incompletă a normelor pe piaţa energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană menţionează drept priorităţi prevederi privind protecţia consumatorilor şi definirea clară a sarcinilor autorităţilor de reglementare în domeniul energiei
Comisia Europeană menţionează drept priorităţi prevederi privind protecţia consumatorilor şi definirea clară a sarcinilor autorităţilor de reglementare în domeniul energiei

Comisia Europeană (CE) a reclamat România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (UE) pentru transpunerea incompletă în legislaţia naţională două directive în domeniul energiei, privind protecţia consumatorilor şi îndatoririle autorităţilor de reglementare. Mai mult, propune penalizări de aproximativ 30.000 de euro pe zi.

"Nivelul acestei penalităţi este stabilit ţinând cont de durata şi de gravitatea încălcării (...) Curtea va decide valoarea finală a penalităţilor zilnice", se arată în comunicat.

Directivele în cauză ar fi trebuit implementate integral până la 3 martie 2011, fiind preluate numai parţial de România în legislaţia naţională.

Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE menţionează drept priorităţi prevederi privind protecţia consumatorilor şi definirea clară a sarcinilor autorităţilor de reglementare în domeniul energiei.

"România a adoptat deja o parte substanţială din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrică şi gazele naturale, însă au rămas dispoziţii care nu au fost încă transpuse în legislaţia naţională. Mai concret, este vorba despre unele dispoziţii care se referă la protecţia consumatorilor şi la anumite îndatoriri ale autorităţilor de reglementare în domeniul energiei", se arată în comunicatul Comisiei.

CE a transmis României în luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere în întârziere privind transpunerea celor două directive, care au fost urmate în februarie 2012 de avize motivate.

CE precizează că, în cursul anului trecut şi începutul lui 2013, alte câteva state membre au fost trimise în faţa Curţii pentru transpunerea incompletă a directivelor privind piaţa internă a energiei. Statele vizate sunt Bulgaria, Slovenia, Polonia, Estonia, Finlanda şi Marea Britanie. Comisia analizează şi situaţia altor ţări UE, care au primit avize motivate în cauze similare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite