Eurobrazii de Beizadele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> La numai 30 de kilometri de Ploieşti se află o "fabrică" de pomi ornamentali crescuţi şi valorificaţi după reguli europene. Există un loc în România unde creşterea brazilor a devenit

>> La numai 30 de kilometri de Ploieşti se află o "fabrică" de pomi ornamentali crescuţi şi valorificaţi după reguli europene.

Există un loc în România unde creşterea brazilor a devenit o ştiinţă. La cea mai mare pepinieră din ţară se "croiesc", după cererea clienţilor, pomi de Crăciun şi de nuntă.

Dincolo de lumea dezlănţuită, în spatele unei păduri şi a satelor din vecinătatea Ploieştiului, a fost amenajată, cu 39 de ani în urmă, ceea ce oamenii locului au botezat-o pepiniera Beizadele. Numai că aici nu se "cresc" pui de domnitori, ci de brad, ca şi multe alte specii de arbori. Toată "creşa" asta, sub tutela Romsilva, se întinde pe o suprafaţă de 62 de hectare, fiind cea mai mare din România.

Copilăria verde

Poate că n-ar fi rău să vedem ce se ascunde în spatele unui pom pe care îl cumpărăm azi, îl ţinem în casă câteva săptămâni, apoi îl aruncăm, fără regret, după revelion. Uitaţi-vă la bradul din casa voastră, pentru că 20 de ani i-au trebuit să ajungă aşa cum îl vedeţi acum.

Totul începe sus, la munte, în pepiniere pentru "nou-născuţi". Prima fază înseamnă recoltarea seminţelor de la brazii cei bătrâni. Asta se face toamna. Faza a doua înseamnă să pui "sâmburele" într-un solar, în pământ fertil, unde va sta cinci ani, până când vor ieşi la suprafaţă nişte pitici de vreo cinci centimetri. Abia acum se trece la faza a treia, adică transferul "copiilor" de la munte până la noua lor casă, cum e pepiniera de lângă Ploieşti, unde vor rămâne încă 15 de ani.

Pe parcursul copilăriei sale, brăduţul primeşte drept "mâncare", o dată pe an, azotat, fosfor şi potasiu, pentru creştere. Pentru a fi protejaţi de verile toride, puii sunt înconjuraţi cu plantaţii de porumb, la care se adaugă o reţea densă de irigaţii.

Specialiştii români nu adoptă practica din Occident, de a "ciupi", pe parcursul "copilăriei", extremităţile crengilor, astfel încât coroana bradului să fie cât mai bogată. "Există riscul ca în acest fel pomul să aibă două vârfuri", zice şeful locaţiei, Bogdan Săvulescu. Şi pentru că suntem deja în Uniunea Europeană, trebuie spus că brazii de la Beizadele sunt vânduţi la balot, cu tot cu rădăcina care e învelită într-o plasă de sârmă.

Pomul miresei

Dacă există cerere pe piaţă, tot în locul acesta sunt disponibili şi brazii de nuntă, micuţi, tocmai buni la jocul miresei. Se livrează, lunar, cel puţin 15 bucăţi. Gazdele mi-au spus că în anii următori va fi dezvoltată activitatea legată de brazii ornamentali, de Crăciun sau de nuntă, care ocupă acum numai două hectare din suprafaţa totală a pepinierei. Următorul proiect este legat de posibilitatea de a închiria asemenea pomi. Politica actuală a "firmei" e să vândă brazi numai la persoane fizice, pe comandă fermă.

Astfel, sunt disponibili, la ora asta, 1.500 de brazi şi 2.000 de molizi. În cazul primei categorii, preţul e între 40 şi 160 de lei, iar la molizi - între 20 şi 100 de lei. După mărime şi frumuseţea coroanei.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite