Eugen Nicolăescu cere sprijin financiar Băncii Mondiale pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolăescu solicită sprijin financiar Băncii Mondiale FOTO: Adevărul
Nicolăescu solicită sprijin financiar Băncii Mondiale FOTO: Adevărul

Ministrul Sănătăţii i-a solicitat Băncii Mondiale sprijinul financiar pentru  a reabilita şi dota secţiile ATI şi blocurile operatorii, dar şi pentru crearea centrelor medicale în mediul rural într-o întâlnire cu Mamta Murthi, noul director de ţară al Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi Ţările Baltice.

Eugen Nicolăescu i-a informat pe reprezentanţii Băncii Mondiale că nevoia de finanţare pentru aceste proiecte este ridicată, prin urmare orice finanţare este binevenită.

În plus, acesta a adus în discuţie direcţiile care vor sta la baza reformei sanitare: pachetul de bază, sistemul de achiziţii publice centralizate, modernizarea infrastructurii existente şi nevoia de a construi cabinete medicale in mediul rural.

De asemenea, ministrul Sănătăţii s-a întâlnit şi cu ambasadorul Belgiei la Bucureşti, Philippe Beke. Potrivit acestuia, o strategie în domeniul sănătăţii la nivel local este absolute necesară.

Mai precis, românii şi belgienii ar putea dezvolta o colaborare pentru multiplicarea centrelor de servicii medicale primare la nivelul comunitatilor.

Fiecare judeţ va elabora o strategie sanitară până în iulie 2013

Guvernul a aprobat un memorandum privind declanşarea procesului de elaborare a unei strategii naţionale de sănătate publică din România.

"Această strategie naţională va fi elaborată pe baza strategiilor din fiecare judeţ în parte. Strategiile pot fi elaborate până în luna iunie 2013. Practic, acum începe procesul", a declarat pentru adevărul.ro Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul că, pentru prima oară România va avea o strategie locală în domeniul sanitar, pe 5 şi pe 20 de ani.

"Îi vom ajuta. Atunci când le vom transmite această solicitare ca urmare a Hotărârii de Guvern, le vom transmite şi o anexă, o metodologie de lucru cu o machetă foarte precisă, luată din cărţile de management sanitar. Se lucrează la ea de aproximativ o lună şi în sfârşit este gata, deci putem s-o transmitem, ca să putem primi după aceea date pe care să le cuantificăm unitar. Această machetă ne va ajuta să obţinem mulţi indicatori, astfel încât să avem în sfârşit o abordare complexă a sănătăţii pe plan judeţean", a explicat ministrul Sănătăţii.

Strategia naţională urmează să fie dusă în Guvern, odată ce ea va fi finalizată şi în baza ei va fi elaborat un program multianual de finanţare pentru anii 2014-2016, după cum a precizat ministrul Eugen Nicolăescu.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite