Efectul festivalului Untold asupra pandemiei: Cataclismul care n-a mai venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pandemia de COVID-19 s-a desfășurat din prima zi sub semnul exagerării! În ambele sensuri. Atât în ceea ce privește transformarea bolii într-o chestiune apocaliptică, cât și bagatelizarea ei.

Festivalierii au venit echipați cu orice, numai cu masca FFP2 nu. FOTO: Untold / Facebook
Festivalierii au venit echipați cu orice, numai cu masca FFP2 nu. FOTO: Untold / Facebook

Iar în tentativa de a reduce transmisia virusului s-au luat niște măsuri, cum a fost și închiderea magazinelor la anumite ore, care în timp și-au arătat inutilitatea și ineficiența.

Și s-au creat adevărate mituri pandemice! În capul listei, catalogarea unor evenimente cu un termen pompos, numai bun de preluat și distribuit la scară largă: „Superspreader“. Mai pe românește, un eveniment cu mulți participanți care ar fi accelerat transmisia. Vorbim despre evenimentele sportive, cele religioase, mersul la teatru și cinematograf, dar mai ales festivalurile muzicale!

În această ultimă categorie a intrat și Untold. Un eveniment anulat în 2020 și cu acces doar pentru cei vaccinați și testați (de două ori în decurs de patru zile pentru cei cu teste rapide) în 2021.

În 2022, după doi ani, festivalul s-a desfășurat fără niciun fel de restricție, în condițiile în care în România starea de alertă a încetat, în luna martie. De aceea, în zilele premergătoare evenimentului găzduit de Cluj (4-7 august), au reapărut vocile care au prevestit „Apocalipsa“ de după Untold! Practic, urma să asistăm la așa-zisa „explozie de cazuri / infectări“, termenul preferat din vocabularul celor care publică cifrele pandemiei.

Ce ne arată însă realitatea, la două săptămâni după Untold, festivalul care urma să declanșeze o catastrofă sanitară, cu 360.000 de participanți, în lipsa așa-ziselor „măsuri non-farmaceutice“ (n.r. – fără mască, fără distanțare)? Pe scurt: cataclismul n-a venit. Din contră!

Singurele măști care s-au purtat la Untold au arătat cam așa. FOTO: Untold / Facebook
Singurele măști care s-au purtat la Untold au arătat cam așa. FOTO: Untold / Facebook

Transmisia a încetinit, în loc să se accelereze!

Din capul locului, e nevoie de o precizare: încă dinainte de Untold, numărul cazurilor de COVID-19 era în scădere în România. Doar că, potrivit „Apostolilor COVID-ului“, după un eveniment „Superspreader“, precum Untold, acest trend ar fi trebuit să se inverseze. Adică, scăderea ar fi trebuit să se oprească, să vină „explozia de infectări“.

Iată însă ce ne spun cifrele comunicate de Ministerul Sănătății pentru prima săptămână de după Untold 2022:

*Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut cu 10.965 la nivel de țară.

*La nivelul pacienților internați, numărul celor de la ATI a crescut (de la 264 la 279), însă numărul celor internați pe secții a scăzut (de la 4.258 la 3.897).

*Incidența cazurilor la Cluj, de asemenea, a înregistrat o scădere (de la 9.02 la 7.38).

*Numărul cazurilor depistate, la Cluj, într-o săptămână, a scăzut (de la 2.657 la 2.556).

Nici măcar în a doua săptămână de după Untold, trendul descreșterii nu s-a oprit. De fapt, scăderea, pe linie, pentru toți indicatorii pandemici, a devenit și mai accentuată:

*Am avut un total de 29.623 de cazuri, cu 11.757 mai puține față de săptămâna precedentă.

*La ATI sunt 11 pacienți mai puțini față de săptămâna trecută. Iar în secțiile COVID-19 s-a micșorat numărul celor internați, comparativ cu săptămâna 8-14 august: de la 3.897 la 3.415 (-572)

*Incidența cazurilor la Cluj e într-o scădere accelerată, ajungând la 5,98 și coborând pentru a 14-a zi la rând.

Distanțarea e inexistentă la Untold. FOTO: Untold / Facebook
Distanțarea e inexistentă la Untold. FOTO: Untold / Facebook

Altă realitate: fără mască, scăderea cazurilor a continuat

Nu e pentru prima dată când realitatea contrazice avertismentele apocaliptice legate de mersul pandemiei.

În luna aprilie, Adevărul a fost singura publicație din România care a analizat cum s-a schimbat situația epidemiologică din țară, la o lună după renunțarea la Starea de Alertă și ridicarea tuturor restricțiilor pandemice. Concluziile acelui articol:

*Cazurile noi aproape că s-au înjumătăţit.

*Numărul pacienților internați la ATI a scăzut cu 51,4%.

*Numărul celor internați în spitale, în secțiile COVID-19, a scăzut cu 51,3%.

Sute de mii de oameni au așteptat sezonul festivalurilor. FOTO: Untold / Facebook
Sute de mii de oameni au așteptat sezonul festivalurilor. FOTO: Untold / Facebook

A fost o vară plină de festivaluri

În această vară, după doi ani de restricții, în România s-au organizat cam toate festivalurile și evenimentele sportive și culturale de dinainte de pandemie.

„Apostolii COVID-ului“ au bătut moneda pe efectul devastator pe care urma să-l aibă Untold asupra cifrelor pandemice, însă trebuie precizat că, în acel weekend (4-7 august), nu doar Untold a avut loc în România. Tot atunci, Râșnov a organizat Rockstadt Extreme Fest, cu mii de participanți. Iar în weekend-ul de după (12-14 august), a avut loc și Summer Well Festival, la Domeniul Știrbey.

Așadar, numai așa-zise evenimente „Superspreader“, care însă n-au adus nicio creștere în ceea ce privește transmisia virusului.

Alexandru Rafila, un om care a combătut din prima zi exagerările pandemice. FOTO: Arhiva Adevărul
Alexandru Rafila, un om care a combătut din prima zi exagerările pandemice. FOTO: Arhiva Adevărul

Pandemia a născut o colecție impresionantă de mituri

Faptul că acum cifrele au demontat niște previziuni apocaliptice, legate de festivaluri, nu e o noutate. De fapt, în ultimii doi ani, realitatea ne-a tot oferit astfel de exemple, demonstrând că măsurile „făcătoare de minuni“, cum era carantina prezentată, la un moment dat, influențează puțin spre deloc mersul pandemiei. Care, peste tot în lume, are perioade de creșteri și descreșteri.

Iată însă câteva alte exemple de mituri pandemice, demontate de realitate, în timp, cu precizarea că trecerea lor în revistă, în întregime, necesită o carte!

*Aerul condiționat răspândește virusul, deci trebuie oprit - Aici, până și Alexandru Rafila a fost șocat, explicând că vorbim despre o prostie.

*Sălile de fitness sunt periculoase pentru sănătate, pentru că oamenii iau COVID aici – Pornind de la acest mit, sălile au fost închise în România, vreo 4 luni, în două perioade diferite (90 de zile în 2020 și încă 30 de zile în 2021). Când această hotărâre a fost atacată în instantă, Guvernul a fost nevoit să recunoască faptul că n-are nicio anchetă epidemiologică din care să rezulte că din sălile de fitness iese un număr mare de bolnavi de COVID-19.

*Închiderea piețelor, pe motiv că se plătește cash – La un moment dat, piețele din România au fost închise, pentru o foarte scurtă perioadă ce-i drept, fiindcă autoritățile au considerat că aici oamenii folosesc mai mult bancnotele și, drept urmare, virusul se transmite prin atingere!

*Telefonul mobil trebuie dezinfectat de 2-3 ori pe zi. Nu vă atingeți fața! Puteți dezinfecta holurile cu un mop cu aburi (căldura omoară virusul!).

*Dacă ați fost afară, imediat ce intrați în casă, descălcați-vă și mergeți direct la baie, după ce dezinfectați clanța cu soluții alcoolice, cu concentrație între 60 și 85% sau biocide sau substanțe cu clor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite