Dramele din spatele consumului excesiv de alcool. Mărturii ale celor care cred că boala se vindecă prin voinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul persoanelor dependente de alcool nu este cunoscut. FOTO: Arhivă
Numărul persoanelor dependente de alcool nu este cunoscut. FOTO: Arhivă

Dependenţa de alcool este un fenomen social, spun specialiştii. De fapt, atât medicii, cât şi foştii consumatori susţin că renunţarea la alcool nu este doar o chestiune de voinţă, fiind vorba despre o boală care trebuie tratată ca atare.

Cu toate acestea, sistemul naţional de servicii de sănătate pentru problemele legate de abuzul de alcool este deficitar.

„Spre exemplu, la noi în ţară există doar două centre de tratament gratuit pentru persoanele dependente, unul în Bucureşti şi altul în Târgovişte. În doi ani, de când s-au deschis, peste 900 de persoane le-au trecut pragul şi au beneficiat de asistenţă medicală de specialitate”, a declarat medicul Eugen Hriscu, directorul Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi a Toxicomaniilor (ALIAT).

Beneficiar: „Alcoolul te domină, te subjugă!”

O beneficiară a centrului a explicat că soţul ei are probleme cu alcoolul de mai bine de 15 ani. „De câte ori se întâmpla să fie vreun chef, obişnuia să bea foarte mult. Au fost şi experienţe greu de suportat, dar le-am depăşit. Chiar dacă familia ne-a fost alături în această luptă cu dependenţa de alcool, prietenii au dispărut cu toţii”, a precizat beneficiara.

Soţul său are 44 de ani şi, în ultimii doi ani, avea o privire schimbată în momentul în care consuma o cantitate mare de alcool. „Ajunsese la o anumită demenţă. Era în stare să bea chiar şi un litru de vodkă într-o seară”, a mărturisit femeia. „Pot spune că am trăit cu doi soţi, pentru că sunt doi oameni diferiţi într-unul singur. Şi fetiţei noastre i-a fost dificil să înţeleagă de ce atunci când era băut, tatăl ei o certa sau o lovea. Am vrut să îl părăsesc, dar nu pot. E un om bolnav”, a mai spus ea.

Problema soţului ei este departe de a fi rezolvată. „Alcoolul te domină, te subjugă. Din păcate, nu este de acord să vină la terapie. Eu sunt cea care păstrează legătura cu centrul, dar trăiesc cu speranţa că se va face bine, mai ales că au fost şi perioade în care nu s-a atins de alcool timp de trei săptămâni”, a completat femeia.

Procesul de vindecare, o călătorie diferită de la om la om

În opinia medicului Eugen Hriscu, procesul de vindecare e „o călătorie care pentru fiecare ia altă formă”. Experienţa unui tânăr, beneficiar direct al programelor ALIAT, este diferită. Spune că în viaţă există alegeri bune şi alegeri mai puţin bune şi că el a optat, atunci când a găsit alinare în băutură, pentru cea din urmă.

„Pentru început, a funcţionat de minune. Băutura diminuează presiunea interioară. Sunt foarte mulţi oameni cărora le este ruşine şi teamă să ceară ajutorul. E important ca atunci când un dependent de alcool îţi solicită ajutorul, să i-l oferi, nu să îi întorci spatele”, a explicat bărbatul.

Neînţelegerile cu părinţii şi o relaţie după care „a ţinut şi cu dinţii”, l-au făcut să bea seară de seară. Nu foarte mult, spune el, „cam doi litri de bere sau câte o sticlă întreagă de vin. Norocul meu a fost că mă îmbătam destul de repede. Deveneam însă agresiv în limbaj şi, uneori, spărgeam obiectele pe care puneam mâna. Când bei, ai impresia că natura reacţionează în jurul tău, aveam simţurile ascuţite”, şi-a amintit tânărul.

Psihoterapia, un element important în depăşirea problemei

După ce a fost internat în spital, a mers la şedinţe de psihoterapie şi a luat tratament medicamentos. Acum a renunţat complet la viciu. „Abstinenţa nu e bună. Te abţii, te lupţi cu tine şi, cel mai probabil, ajungi să bei din nou, în cantităţi şi mai mari. Prin psihoterapie, am ajuns la miezul problemei, în nucleul problemei, asta e cheia succesului. Eu, unul, nu mai beau pentru că nu mai simt nevoia, iar mirosul de băutură a ajuns să mă dezguste!”, a adăugat  bărbatul.

Este convins că în spatele fiecărui om căzut în şanţ, dar care miroase puternic a alcool se ascunde o dramă existenţială. „Aceşti oameni au încercat, probabil, să găsească soluţii la problemele cu care se confruntau şi văzând că nu le găsesc, au recurs la soluţia cea mai la îndemână - alcoolul. E toxic, dar iniţial te relaxează. În orice caz, nimeni nu a avut ca scop în viaţă să ajungă alcoolic. Pe de altă parte, în România este dificil să te refaci pentru că o persoană dependentă este blamată de cei din jur”, a precizat tânărul.

În prezent, nu există date oficiale despre consumatorii de alcool problematici, dar se estimează că cinci la sută dintre cei care au această problemă prezintă o dependenţă cronică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite