Dragnea, contrazis de realitate: sărăcia îi ţine pe români departe de concediile de Paşte şi 1 Mai
0Aproape 85% din români au decis să-şi petreacă sărbătorile de Paşte acasă şi un sfert din ei au redus la jumătate bugetul alocat sărbătorilor pascale, pe motiv că nu au bani să petreacă nici măcar ziua de 1 mai la munte sau la mare, aşa cum procedau anii trecuţi.
Un motiv pentru care s-a ajuns aici e lipsa puterii de cumpărare a românilor, preţurile fiind tot mai mari, susţin specialiştii în economie.
Concret, studiul Provident notează că 84% din români vor rămâne acasă de sărbătorile pascale, iar 75% au decis să petreacă 1 mai tot acasă. Comparativ cu anul 2018, numărul celor care preferă să petreacă 1 mai acasă a crescut cu peste 20 de puncte procentuale. Spre exemplu, 40% din respondenţi au declarat că au observat că preţurile sunt mai mari la cazare faţă de anul trecut.
Românul nu câştigă cât cheltuie
Realitatea vine, astfel, în contradicţie cu spusele recente ale liderului PSD, Liviu Dragnea, care declara zilele trecute că „românii încep să aibă bani mai mulţi” şi că „îşi permit să meargă la acte de cultură şi în concedii”. „Românilor nu le mai este frică de ziua de mâine şi nu mai sunt nevoiţi să aleagă între mâncare şi medicamente, între mâncare şi facturi”.
„În ultimele luni, preţurile au crescut atât în ceea ce priveşte serviciile din domeniul turism-hotelier cât şi preţurile la alimente contrar veniturilor românilor. Românul nu câştigă cât cheltuie, mai ales de sărbători”, atrage atenţia un psiholog.
Totuşi, chiar dacă vor rămâne acasă, cozonacul, vinul şi prăjiturile nu vor lipsi de pe mesele românilor. Nici drobul sau carnea de miel nu vor lipsi. O parte din români vor înlocui carnea de miel cu carnea de porc, vită sau curcan, mai arată studiul Provident, conform căruia 44% din români au un buget de Paşte care se situează sub 500 de lei pe familie.
Românii au renunţat să cumpere cadouri de Paşte
Puţin peste 13% dintre ei spun chiar că bugetul pentru masa de Paşte este sub 100 de lei şi doar 3% plănuiesc să cheltuiască peste 1.000 de lei pentru asta, în condiţiile în care 35% dintre români nu cumpără de obicei cadouri de Paşte sau au renunţat să mai facă asta.
„Sărbătorile Pascale sunt cele cu implicaţie profund religioasă şi socio-culturală pentru români care sărbătoresc în familie, au acest caracter comunitar. Potrivit culturii noastre, sărbătoarea se echivalează cu belşug, cu cozi la supermarketuri, în mod evident pe un fond vulnerabil, căci şi cei cu venituri reduse fac cheltuieli exagerate, disproporţionale. Că au redus bugetul alocat sărbătorilor cred că este o decizie înţeleaptă şi avantajoasă”, a completat psihologul.
Ce prime de Paşte vor primi angajaţii români
Peste jumătate din angajatori vor acorda prime sau beneficii cu ocazia sărbătorilor de Paşte, arată cel mai recent sondaj făcut de platforma de recrutare BestJobs. Concret, 20% din angajatori vor acorda prime situate între 151 şi 200 de lei, în timp ce 30% din angajatori vor oferi prime care depăşesc 200 de lei. Aproape o treime din angajatori, aproape o treime, nu va acorda niciun fel de beneficii angajaţilor, notează sursa citată.
„Dintre cei care au răspuns afirmativ, aproape 40% spun că vor acorda prime în bani, iar 34% vor da salariaţilor tichete cadou, mai puţini fiind cei care vor acorda coşuri cu produse specifice de sezon sau zile libere suplimentare. Peste 20% sunt nehotărâţi sub ce formă vor acorda beneficiile de Paşte”, arată studiul BestJobs.
Angajaţii visează la city break-uri oferite de angajator
În orice caz, puţini angajatori îşi permit să mărească valoarea primelor sau a beneficiilor ce vor fi acordate în 2019. Astfel, circa două treimi dintre angajatorii care vor acorda prime de Paşte spun că acestea vor avea o valoare similară cu cea de anul trecut, iar 16% afirmă că vor fi cu 5 - 10% mai mari.
În plus, circa 11,8% au declarat că valoarea beneficiilor va fi cu 20 - 25% mai mare decât în anul precedent, iar restul de 6% susţin că valoarea ar putea fi ceva mai mică, potrivit sondajului.
Potrivit sursei citate, trei din cinci angajaţi îşi doresc de Paşte de la angajator o primă în bani şi 12% sunt de acord şi cu tichetele cadou. Sondajul mai arată că 15% din angajaţi visează chiar la un city break oferit de angajator şi 8% spun că şi-ar dori o zi liberă în plus.