DOCUMENT Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică vor disponibiliza 164 de salariaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii (MS) şi direcţiile de sănătate publică (DSP) vor disponibiliza, în total, 164 de salariaţi, fiind astfel reduse un număr similar de posturi, urmare a OUG nr. 77/2013, se arată într-un proiect al instituţiei pus în dezbatere publică.

În nota de fundamentare a proiectului se explică faptul că, urmare a intrării în vigoare a OUG nr. 77 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi autorităţile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor, apare necesitatea modificării structurilor din cadrul Ministerului Sănătăţii.

„Ministerul Sănătăţii se reorganizează şi se restructurează la nivelul direcţiilor de sănătate publică prin modificarea structurii şi a numărului de personal”, se arată în proiectul de HG, iniţiatorul precizând, în nota de fundamentare, că vor fi reduse 164 de posturi, respectiv vor fi disponibilizaţi 164 de salariaţi.

MS arată că prin ordonanţa de urgenţă se reduce numărul total al posturilor ocupate cu un procent de 4% din minister şi direcţiile de sănătate publică.

„Procentul de 4% se aplică la un număr de 3.865 posturi ocupate de la direcţiile de sănătate publică şi 238 de posturi ocupate de la Ministerul Sănătăţii, deci un total de 4.103 posturi. Astfel, vor fi reduse 164 de posturi, respectiv vor fi disponibilizaţi 164 de salariaţi”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Conform aceluiaşi document, prin această măsură, va rezulta o economie de 356.864 lei, care „va fi folosită la asigurarea fondurilor necesare pentru programele de sănătate”. Proiectul de lege este în dezbatere publică până la 22 august.

Criteriile în funcţie de care va fi disponibilizat personalul, stabilite împreună cu Sanitas

Pe 27 iunie, Ministerul Sănătăţii anunţa că numărul de posturi din minister şi cele din direcţiile de sănătate vor fi reduse pentru reducerea cheltuielilor din Sănătate. Măsura nu se aplică în niciun caz unităţilor sanitare, unde politica de personal a rămas aceeaşi: o persoană angajată la una care a plecat.

Criteriile în baza cărora se vor face disponibilizările urmează să fie stabilite alături de reprezentanţii sindicatului Sanitas, a precizat ministrul Sănătăţii.

„Criteriile le vom face când vom şti ce disponibilizăm. Potrivit legii, vom disponibiliza 4% din personalul care lucrează în DSP-uri. Am avut deja o discuţie cu reprezentanţii sindicatului Sanitas pentru a stabili de comun acord acele criterii, mai ales în ceea ce îi priveşte pe asistenţii medicali. În plus, nu cred că vor fi cazuri de asistenţi medicali care să pelce în şomaj, la câtă nevoie este de ei în sistem. Cu toate acestea, e normal să existe o oarecare îngrijorare când vorbim de şomaj”, a explicat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă.

„Noi vrem să facem reorganizarea sistemului de câteva luni buni, iar acum, în sfârşit, se apropie acel termen. În lumina acestei viziuni pe care o avem va trebui să vedem care e cea mai potrivită variantă pentru MS, mai ales că aici vorbim strict de aparatul propriu, deci nu vorbim de alte unităţi sanitare”, a completat Nicolăescu.

Proiectul de reducere de personal din Ministerul Sănătăţii şi din Direcţiile de Sănătate Publică

Pe aceeaşi temă:

Încep disponibilizările în cadrul Direcţiilor de Sănătătate Publică. Până la 15% din oameni vor intra în şomaj

Până pe 10 iulie, Direcţiile de Sănătate Publică judeţene (DSP) sunt obligate să prezinte Ministerului Sănătăţii trei variante de reducere a numărului de posturi din subordine. Prin urmare, vor fi înlăturaţi între 4% şi 15% din cei care lucrează în DSP-uri în momentul de faţă.

UPDATE Nicolăescu: casele judeţene de asigurări vor fi desfiinţate. Vasile Cepoi: "Trebuie pus ceva în loc"

Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) şi Casele Judeţene de Sănătate vor fi desfiinţate, potrivit unui anunţ făcut în această dimineaţă de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Declaraţia ministrului i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi dintre oficialii din sistem. În România sunt 40 de Case judeţene de Asigurări de Sănătate şi DSP-uri unde sunt angajate peste 8000 de persoane.

Nicolăescu: 50 de milioane de euro vom elibera prin restructurarea caselor de sănătate şi a DSP-urilor

Prin restructurarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de sănătate se vor economisi aproximativ 50 de milioane de euro. Cu aceşti bani, Programul Naţional de Cancer poate deveni exemplar, a declarat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, în cadrul conferinţei „Cum relansăm România“, organizată de Societatea Academică din România şi de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite