Daniel David, despre acuzațiile lui JD Vance: „România e o democrație tânără. Eu sunt convins că alegerile au fost influențate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educației, Daniel David, care a fost format academic și cultural în SUA, crede că într-o democrație puternică precum cea americană, lucrurile stau așa cum a susținut Vance. UE are însă altă perspectivă, deoarece înțelege situația democrației „tinere” din România.

JD VAnce a criticat dur anularea alegerilor din România. FOTO: FB/ Arhivă personală
JD VAnce a criticat dur anularea alegerilor din România. FOTO: FB/ Arhivă personală

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care a fost format academic și cultural în SUA, a analizat declarația vicepreședintelui american JD Vance cu privire la alegerile din România. Acesta vorbea de anularea alegerilor prezidențiale din 2024 pe baza unor „dovezi firave” și „presiuni continentale” (flimsy suspicions of an intelligence agency and enormous pressure from its continental neighbors)”.

„Am fost întrebat nu atât ca ministru, ci ca profesor implicat atât în România, cât și în SUA, un om format academic și cultural în SUA și care de-a lungul timpului a primit critici în țară pentru poziția uneori prea proamericană. Ca să detaliez contextul și să fiu transparent, dincolo de formarea și implicarea mea academică în SUA, am rude (cu rădăcini în primele emigrări transilvane de la începutul secolului XX) și colegi/prieteni acolo, atât în „America profundă”, cât și în „America modernă”, așa că cunosc foarte bine și nuanțat societatea americană”, a explicat David pe blogul său.

Psihologul crede că „din perspectiva SUA, care este o democrație puternică, lucrurile stau așa cum a declarat vicepreședintele american.”

David susține că „în cazul țării noastre, o democrație încă tânără, ceea ce este puțin (firav) pentru o democrație puternică ca SUA poate deveni mult (periculos) pentru noi!”

În acest context, Uniunea Europeană, care este mai aproape și înțelege mai bine situația țării, a fost pe aceeași linie cu țara noastră.

„În această logică aș înțelege eu o poziționare normală a țării în acest moment (așa cum am văzut că a făcut de altfel președintele interimar, domnul Ilie Bolojan)”, susține ministrul.

„Sunt convins că alegerile au fost influențate"

David susține că a citit cu atenție toate rapoartele desecretizate și a ascultat punctele de vedere instituționale (naționale, ale Comisiei Europene, ale Departamentului de Stat din SUA): „Așa că sunt convins de faptul că alegerile au fost influențate în afara reglementărilor contextului electoral. Ar mai fi de adăugat aici faptul că este posibil ca unele instituții implicate în decizia de anulare a alegerilor să fi avut probabil acces și la unele informații despre care vom afla public peste zeci de ani (cum se întâmplă și în SUA și alte democrații cu informațiile clasificate – vezi cazurile Watergate, JFK etc.).”

Fostul rector este de părere că instituțiile sociale (ca reguli de urmat / grupuri de experți) sunt cele care ne transformă dintr-un grup într-o civilizație, care ne feresc de agresivitatea și de vocea celor care strigă cel mai tare în stabilirea adevărului și a comportamentului etic: „Așa că tind mereu să le dau inițial credit, alături de evaluările proprii (obligatorii). Alți români nu au fost mulțumiți și nu sunt mulțumiți, dorind o decizie mai participativă (să vadă ei personal toate dovezile existente), având suspiciuni față de instituții; și trebuie respectată și această atitudine!”

„Instituțiile trebuie să servească oamenii, nu pe ele însele!”

David a răspuns și la o întrebare mai veche care i-a fost pusă de mai multe ori despre măsura în care se proiectează în ecuația sistem-antisistem:

„În sens clasic, nu, eu nu sunt antisistem! (și nici suveranist). Deși, înainte să devin rector și ministru, eram adesea perceput de cei din „establishment” ca antisistem. Mai precis spus, nu sunt antisistem în sensul anarhic (Să distrugem instituțiile și vom vedea apoi ce facem, cine supraviețuiește și cum ne reorganizăm.) sau în sensul politic (Să plece ei, să venim noi!)”.

Ministrul explică faptul că a fost și este „antisistem în sistem” (sau „sistem de tip antisistem”), „în sensul că mereu încearcă să facă instituțiile să funcționeze tot mai bine, forțându-le să se schimbe constant pentru a servi oamenii, nu pe ele însele!”

David face apel la rațiune și toleranță în vederea alegerilor prezidențiale care urmează: „Important este însă ca în acest proces de „luptă electorală” care urmează – cu decizia finală în luna mai 2025 – să nu rupem țesutul social dintre noi prin decizii și acțiuni impulsive, țesut care ne ține împreună ca popor, respectând votul celor mai mulți pentru cine să ne reprezinte, așa cum se cuvine într-o democrație.”

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite