Cum şi-au ales destinaţiile turistice italienii, spaniolii şi românii, în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate dintre români nu au plecat în vacanţă, în 2010, majoritatea din motive financiare, comparativ cu 31% din spanioli şi 37% din italieni, potrivit unui sondaj Eurobarometru referitor la atitudinea europenilor faţă de turism.

Studiu publicat pe europa.eu arată că patru din zece din cetăţeni europeni (38%) intenţionează să-şi petreacă vacanţa în ţările de origine. Totodată, la nivelul Uniunii Europene, aproape trei sferturi (73%) au declarat că au călătorit, fie în interes de serviciu, fie în concediu, în 2010.În 2010, spaniolii şi italienii şi-au ales destinaţii turistice mânaţi de "interesul pentru artă", în timp ce românii şi irlandezii au indicat "festivalurile şi alte eveniment" ca principalul factor de decizie.

Românii au preferat cele mai ieftine oferte turistice

Dacă cetăţenii din Italia (25%) şi din Spania (28%) au analizat raportul dintre preţul şi calitatea ofertei când au optat pentru pachetele turistice, românii (31%) şi ungurii (33%) le-au preferat pe cele mai ieftine, indică Eurobarometrul.

Pe de altă parte, România, Bulgaria şi Italia au înregistrat o creştere de cel puţin 10% a respondenţilor care au călătorit de plăcere cel puţin o dată în 2010. România a avut o creştere de la 14% în 2009 la 24% a celor care au plecat anul trecut într-o călătorie scurtă sau într-o vacanţă.

Pentru 2011, 33% din românii intervievaţi au spus că îşi vor petrece vacanţa în România, 19% în alte ţări din Uniunea Europeană, iar 13% în afara UE. Ceilalţi 34% au declarat că nu vor pleca sau că nu ştiu sigur.

Totodată, Italia (12%), Spania (9%) şi Franţa (8%) sunt cele mai populare destinaţii pentru cetăţenii europeni care îşi planifică vacanţele pentru 2011.

La nivel comunitar, 68% dintre cetăţenii UE au călătorit din motive personale în 2010, faţă de 65% în 2009, evoluţie care confirmă alţi indicatori potrivit cărora turismul a ieşit din criza economică. Turiştii îşi manifestă în continuare preferinţa pentru destinaţiile turistice tradiţionale (58%), în timp ce 28% dintre aceştia ar dori să descopere noi destinaţii.

În cazul românilor, aceştia preferă destinaţiile tradiţionale în proporţie de 55%.

Peste 30.000 de cetăţeni cu vârsta de peste 15 ani, selectaţi în mod aleatoriu, au fost intervievaţi în februarie 2011 în cele 27 de state membre, precum şi în Norvegia, Islanda, Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Este al treilea an consecutiv în care Comisia a efectuat un astfel de sondaj amplu referitor la evoluţia turismului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite