Cum să-ți faci prieteni ca adult. Opt sfaturi de la psihologi pentru a crea o prietenie durabilă
0Să știi cum să-ți faci prieteni este o abilitate esențială pentru fiecare etapă a vieții. Însă aceasta se estompează odată cu înaintarea în vârstă. Psihologii însă spun că este foarte important să avem activități care ne plac și să găsim persoane cu aceleași preferințe, să avem viață socială.

Mulți dintre noi ne facem prieteni în copilărie și adolescență la școală, la serviciu și alte activități sociale. Dar să încerci să îți faci prieteni ca adult poate fi un sentiment nefamiliar. „Mai târziu în viață, reperele comune de dezvoltare în care oamenii întâlnesc alte persoane cu interese comune au devenit mult mai subțiri”, explică Dr. Gail Saltz, profesor asociat de psihiatrie la NY Presbyterian Hospital, Weill-Cornell School of Medicine.
Mai mult, spune ea, „probabil că sunteți ocupat în propriile tipare, astfel încât un efort de a găsi prieteni este mai greu de suportat”, spune ea. Totuși, este pe deplin realizabil, notează Woman & Home.
Cum să-ți faci prieteni ca adult
Dr. Saltz și Sue Bowles, life coach, dezvăluie ce este necesar pentru a-ți face prieteni ca adult. De la a înțelege cum să fii mai încrezător, până la cum să fii fericit singur,
- 1. Stabilește-ți valorile
Să știi ce îți dorești de la un prieten este primul pas pentru a înțelege cum să-ți faci prieteni ca adult, explică Sue Bowles, master certificat de life coach.
„Determinați mai întâi ce prețuiți și folosiți aceste cunoștințe ca bază pentru ceea ce vă doriți de la un prieten”, sugerează ea. „Când știm ce prețuim, ne ajută să îi identificăm pe cei cu valori similare și să identificăm ce valori opuse sunt încă acceptabile la prieteni față de ceea ce nu este negociabil. Este important să rețineți că nu există răspunsuri corecte sau greșite aici. Pur și simplu îți identifici preferințele pe măsură ce te gândești să construiești o relație cu cineva.”
- 2. Gândește-te la ceea ce îți place să faci
Acum este momentul să găsești un nou hobby și o modalitate de a împărtăși asta cu ceilalți, spune Dr. Saltz. „Să te implici într-o activitate în care vei întâlni alte persoane care împărtășesc acest interes este o modalitate excelentă de a-ți face noi prieteni”, spune ea. „Acesta poate fi ceva social, cultural, un hobby afiliat la sport, muzică sau bazat pe artă, pe mâncare sau vin. Ar putea include, de asemenea, un grup bisericesc, un club de alergare, sau un club de lectură. Ideea este să găsești ceva care te interesează unde vor fi și alte persoane cu un interes similar.”
Explorează paginile de socializare de pe Facebook și Instagram pentru a descoperi ce se întâmplă în zona ta.
- 3. Începe cu în pași mai mici
Să-ți faci prieteni poate părea o sarcină descurajantă, mai ales dacă pornești de la zero într-un loc nou sau dacă tocmai ai ieșit dintr-o relație care ți-a ocupat cea mai mare parte din timp.
„Începeți în pași mici, mai puțin descurajatori”, sugerează psihologul și antrenorul Nova Cobban. „Trebuie doar să formezi o relație cu o singură persoană pentru ca aceasta să deschidă ușa către o întreagă serie de oameni noi.”
- 4. Forțează-te să ieși din zona de confort
Ca adult, suntem mai încremeniți în felul nostru de a fi decât am fost în copilărie, adolescență și tinerețe, ceea ce este firesc. Cu toate acestea, pentru a învăța cum să-ți faci prieteni ca adult și să ai parte de ceva ce nu ai mai experimentat până acum, trebuie să faci ceva ce nu ai mai făcut până acum.
„Trebuie să fii curajos doar cât îți ia să saluți o față cunoscută. Acel prim salut s-ar putea să nu ducă la nimic de prima dată, dar după ce se va repeta de câteva ori și te-ai simțit mai confortabil, se poate transforma în mod foarte natural într-o interacțiune mai lungă. Înainte să realizezi, vei face schimb de mesaje WhatsApp și deveniți prieteni.”
- 5. Întâlniți-vă în afara grupului
Odată ce ai format o legătură cu cineva din noul grup, chiar dacă este banală în ochii tăi, fii proactivi în ceea ce privește trecerea la nivelul următor al acestei prietenii. „Invitați-i în oraș și anunțați-i că sunt bineveniți să aducă și alte persoane, prezentați-i și persoanelor pe care le cunoașteți deja, astfel încât amândoi să vă puteți lărgi cercul”, spune Cobban.
- 6. Creează-ți propriile oportunități
Aceste oportunități și noi modalități de a-ți face prieteni nu vin fără efort. Este posibil să trebuiască să gândești creativ pentru a găsi modalități de a interacționa cu persoanele din noul grup sau din noua situație.
„Dacă în acest moment nu există o cale evidentă către oportunități de prietenie, de ce să nu creați una? Începeți un grup pe Facebook pentru persoanele locale din zona dvs. pentru a avea o întâlnire săptămânală la o cafea sau, dacă aveți un anumit interes, faceți grupul centrat pe acesta. Odată ce începe să se simtă că sunteți câțiva dintre voi vorbind online, organizați prima întâlnire sau invitați oamenii să vă însoțească într-o excursie undeva unde se aliniază cu interesele grupului”, spune Cobban. Nu se știe niciodată, cineva poate fi exact în aceeași situație ca și tine.
- 7. Cunoaște-i pe prietenii prietenilor tăi
Nu va fi o posibilitate pentru toată lumea, dar dacă ai deja prieteni și familie în jurul tău, gândește-te dacă nu cumva ai putea avea ceva în comun cu prietenii sau cunoscuții lor. Nu numai că te va ajuta să îți sporești încrederea în abilitatea ta de a cunoaște oameni noi, dar s-ar putea să găsești un nou prieten și un nou mod de a te conecta cu persoanele care fac deja parte din viața ta.
- 8. Găsește ceva timp pentru tine
Atunci când înveți cum să îți faceți prieteni ca adult, este important să recunoști că acesta este un proces nou. Poate fi obositor și poate fi dezamăgitor uneori, și trebuie să fii atent la semnalele de alarmă în noile prietenii la fel de mult ca și în noile relații. Să-ți rezervi ceva timp pentru tine este esențial pentru a-ți menține încrederea și sănătatea mentală constantă.
De ce este greu să-ți faci prieteni ca adult?
Există mai multe motive pentru care multor adulți le este greu să își facă prieteni, explică life coach-ul Sue Bowles. Atitudinea noastră față de oamenii noi, pe măsură ce îmbătrânim, poate fi, de asemenea, un factor limitativ, spune ea.
„Toleranța noastră la risc este, de asemenea, de obicei mai mică, deoarece am stabilit modele de comportament și așteptări. Nu avem tendința de a ieși în oraș pentru a cunoaște oameni noi, vrem să petrecem timp cu cei pe care îi cunoaștem deja și să aprofundăm aceste relații, spre deosebire de a începe altele noi. Ne-am <găsit tribul>, avem încredere în ei și nu trebuie să investim atât de multă energie emoțională în construirea, ci știm în schimb cum să întreținem relațiile”, spune ea.
Frica joacă, de asemenea, un rol, spune Cobban. „Ne temem de posibila respingere în cazul în care încercăm să pătrundem într-un cerc de prieteni,ca persoană nouă. Spre deosebire de școală, unde probabil putem găsi un alt grup din care să facem parte, viața de adult nu pare să fie inundată de oportunități de prietenie.”