Vârsta de pensionare a femeilor va ajunge la același nivel cu cea a bărbaților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârsta de pensionare în România este în prezent de 62 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați, însă, după anunțul ministrului Muncii de luni, toţi românii se vor pensiona la 65 de ani, treptat.

Femeile se vor pensiona la aceiași vârstă cu bărbații, Foto: Arhivă Adevărul
Femeile se vor pensiona la aceiași vârstă cu bărbații, Foto: Arhivă Adevărul

Oficialul nu a precizat de când se vor aplica aceste modificări, spunând că mai întâi trebuie să fie făcute amendamentele.

Deocamdată Comisia Europeană nu ne-a avizat nici măcar jalonul II din PNRR, iar pensiile sunt abia în jalonul IV. Probabil în toamnă vom afla termenul când vor fi aplicate aceste modificări.”, au transmis surse avizate pentru „Adevărul”.

În martie, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, afirma că majorarea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR, menționând că jalonul are un „extrem de mare impact” asupra populației.

Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035. E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii. (...) Sunt cele mai grele jaloane”, a declarat atunci ministrul.

Din ianuarie 2023, vârsta de pensionare pentru femei a crescut la 62 de ani, de la 61 de ani şi nouă luni, în conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

De asemenea, în cazul femeilor, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare, până în ianuarie 2030, atunci urmând să se atingă vârsta de 63 de ani.

Jalonul PNRR face referire la egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu bărbații (65 de ani), până în 2035.

Tot în martie, fostul ministrul al Muncii, Raluca Turcan, declara, pentru „Adevărul” că în momentul de față, pe legea în vigoare, creșterea vârstei de pensionare la femei se realizează de la 61 la 63 de ani și există și o decizie a Curții Constituționale care spune că o femeie, dacă dorește să rămână în activitate până la vârsta de 65 de ani, în virtutea egalității în drepturi cu bărbații, are acest drept.

Din acest motiv a fost găsită și acea formulare în PNRR de egalizare și stimularea pentru rămânerea în activitate, deci dacă vor”, preciza fostul ministru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite