Cum ne afectează sănătatea ura și dușmănia. Psiholog celebru: E treaba noastră să ne protejăm sănătatea mintală
0De Ziua mondială a sănătății mintale, psihologul Mihai Copăceanu transmite un ghid care ne ajută să ne protejăm sănătatea mintală. Unul dintre punctele atinse se referă „la eliminarea oricărui tip de excese de la alimentație la tutun, zahăr, alcool, droguri și mai ales...ură și dușmănie”.
Psihologul Mihai Copăceanu are un mesaj interesant cu ocazia Zilei mondiale a sănătății mintale:
„Azi de Ziua Mondială a Sănătății Mintale îmi scria cineva : "să ne țină Dumnezeu mințile. Cred că e treaba noastră de ne păstra mințile curate, de a ne păstra și proteja sănătatea mintală. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a îngriji de minte și de suflet. Hai să nu mai facem pe alții răspunzători de starea noastră, de sănătatea noastră mintală. Sau mai ales pe Dumnezeu despre care nici nu cunoșteam prea multe”, a susținut acesta.
Psihologul a făcut un mic ghid de păstrare a sănătății mintale:
1.Fiind mai atenți cu noi înșine, mai ponderati, mai calmi
2. Eliminând orice tip de excese de la alimentație la tutun, zahăr, alcool, droguri și mai ales...ură și dușmănie, sau cum zice românul "răutate. Are atâta răutate în el..."
3. Evitând conflictele cu noi înșine și cu ceilalți
4. Evitând stresul dăunător
5. Limitându'ne la lucrurile pe care le putem face într-o zi
6. Având recunoștință și mulțumire pentru fiecare zi și pentru fiecare persoana din viața noastră
7. Împărtășind bunătate și optimism, entuziam si dragoste. De cele mai multe ori e gratis dar vine cu infinite beneficii
Concluzia cunoscutului psiholog Mihai Copăceanu este: „O repet mereu, oamenii optimiști trăiesc mult mai mult. Dar nu doar atât, oamenii optimiști trăiesc mult mai sănătos, au mai putine boli și o altă calitate a vietii (știință, nu glumă).”
Ziua mondială a sănătății mintale
Ziua mondială a sănătăţii mintale este sărbătorită în fiecare an pe 10 octombrie.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), obiectivul general al Zilei mondiale a sănătăţii mintale este de a creşte gradul de conştientizare a problemelor de sănătate mintală din întreaga lume şi de a mobiliza eforturile în sprijinul sănătăţii mintale.
Ziua mondială a sănătăţii mintale oferă tuturor părţilor interesate care lucrează pe probleme de sănătate mintală o oportunitate de a vorbi despre munca lor şi despre ce mai trebuie făcut pentru ca îngrijirea sănătăţii mintale sa devină o realitate pentru oamenii din întreaga lume.
Cu prilejul Zilei mondiale a sănătăţii mintale 2024, OMS colaborează cu partenerii pentru a evidenţia legătura vitală dintre sănătatea mintală şi muncă. Mediile de lucru sigure şi sănătoase pot acţiona ca un factor de protecţie pentru sănătatea mintală. Condiţiile nesănătoase, inclusiv stigmatizarea, discriminarea şi expunerea la riscuri precum hărţuirea şi alte condiţii proaste de muncă, pot prezenta riscuri semnificative, afectând sănătatea mintală, calitatea generală a vieţii şi, în consecinţă, participarea sau productivitatea la locul de muncă.
Cu 60% din populaţia globală angajată, sunt necesare acţiuni urgente pentru prevenirea riscurilor pentru sănătatea mintală, protejarea şi susţinerea sănătăţii mintale la locul de muncă, arată sursa citată.
Sănătatea mintală la locul de muncă
Potrivit OMS, citat de Agerpress este esenţial ca guvernele, angajatorii, organizaţiile care reprezintă lucrătorii, angajatorii şi alte părţi interesate responsabile de sănătatea şi securitatea lucrătorilor să colaboreze pentru a îmbunătăţi sănătatea mintală la locul de muncă. Acţiunile de abordare a sănătăţii mintale la locul de muncă ar trebui să fie realizate cu implicarea semnificativă a lucrătorilor şi a reprezentanţilor acestora, precum şi a persoanelor cu experienţă trăită în probleme de sănătate mintală. Investind eforturi şi resurse în abordări bazate pe dovezi şi intervenţii la locul de muncă, ne putem asigura că toată lumea are oportunitatea de a prospera la locul de muncă şi în viaţă, menţionează OMS.
În 2023, Ziua mondială a sănătăţii mintale a constituit o oportunitate pentru oameni şi comunităţi de a acţiona în sensul temei "Sănătatea mintală este un drept universal al omului" pentru a îmbunătăţi cunoştinţele, a creşte gradul de conştientizare şi a conduce acţiuni care promovează şi protejează sănătatea mintală a tuturor ca drept uman universal.
Sănătatea mintală este un drept fundamental al tuturor oamenilor. Toată lumea are dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate mintală. Aceasta include dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la îngrijire disponibilă, accesibilă, acceptabilă şi de bună calitate şi dreptul la libertate, independenţă şi incluziune în comunitate.
Una din opt persoane la nivel global trăieşte cu afecţiuni de sănătate mintală
O sănătate mintală bună este vitală pentru sănătatea şi bunăstarea generală. Cu toate acestea, una din opt persoane la nivel global trăieşte cu afecţiuni de sănătate mintală, care le pot afecta sănătatea fizică, bunăstarea, modul în care se conectează cu ceilalţi şi mijloacele lor de existenţă. Condiţiile de sănătate mintală afectează, de asemenea, un număr tot mai mare de adolescenţi şi tineri, arată OMS.
Afecţiunea mintală nu ar trebui să constituie niciodată un motiv pentru a priva o persoană de drepturile sale umane sau pentru a o exclude de la deciziile privind propria sănătate. Cu toate acestea, în întreaga lume, persoanele cu probleme de sănătate mintală continuă să se confrunte cu o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului. Mulţi sunt excluşi din viaţa comunităţii şi discriminaţi, în timp ce mulţi alţii nu pot avea acces la îngrijirea de sănătate mintală de care au nevoie sau pot accesa doar îngrijiri care încalcă drepturile omului, aminteşte OMS.