Cum au ajuns bulgarii să recruteze angajaţi din România. Unde duce lipsa de comunicare dintre universităţi şi mediul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii nu sunt pregătiţi după ce ies de pe băncile şcolii, spun specialiştii în recrutare FOTO Shutterstock
Tinerii nu sunt pregătiţi după ce ies de pe băncile şcolii, spun specialiştii în recrutare FOTO Shutterstock

Nu doar companiile din România au dificultăţi în a-şi ocupa poziţiile deschise cu candidaţii potriviţi, ci şi cele din Bulgaria, stat vecin care se confruntă, la rândul său, cu un deficit major de forţă de muncă. Pentru a umple golul, bulgarii au venit să recruteze personal de la noi, oferind salarii atractive, un mediu de lucru plăcut şi cerând, în schimb, motivaţie şi interes din partea candidaţilor.

Antonio Grigorov este specialist în recrutare la o bancă importantă din Bulgaria. Se uită, la fel ca oricare alt recrutor, cel mult şase secunde pe un CV. Limbile străine, experienţa pentru o anumită poziţie, modul în care a fost scris şi structurat CV-ul sunt elemente esenţiale, care îl pot duce pe candidat în faţa angajatorului. 

„Dacă ne uităm la statistici, ne uităm la un CV şase secunde. Ceea ce căutăm într-un CV depinde de poziţia pentru care a aplicat candidatul respectiv, dar ne uităm în special dacă ştie limbi străine, dacă are experienţă pentru poziţia respectivă, dacă CV-ul e bine scris şi bine structurat. Este important să nu aibă greşeli şi să fie orientat spre detalii”, a explicat, pentru „Adevărul”, Antonio Grigorov. 

„Producem avocaţi şi economişti şi e nevoie de IT-işti”

Potrivit acestuia, nu doar România se confruntă cu un deficit de talente. Bulgaria vine puternic din urmă. La bază este aceeaşi problemă: lipsa de comunicare dintre mediul de business şi universităţi. 

„Piaţa muncii suferă din cauza sistemului educaţional. Nu există o comunicare între sistemul educaţional şi mediul de business, astfel că există numeroase discrepanţe. Cred că asta e principala problem pentru că, în lipsa acestei comunicări, sistemul de educaţie nu produce profesioniştii de care este nevoie pe piaţa muncii”, a explicat specialistul în recrutare. 

La fel ca ţara noastră, Bulgaria produce mulţi avocaţi, specialişti în marketing şi economişti. „Dar nu sunt joburi disponibile pentru că piaţa muncii are nevoie de specialişti IT, de specialişti HR, de oameni care să ştie limbi străine, iar acum engleza nu mai este considerată o limbă străină, ci este deja o limbă universală. De vină e sistemul Sistemul educaţional, îmbătrânit încă din şcoală, nu este ancorat în mediul digital în care trăim”, a punctat bulgarul. 

Se uită în special la motivaţia candidatului. „Sistemul de educaţie este atât de învechit încât nu oferă nimic din ceea ce avem noi nevoie pe piaţa de recrutare. Şi nu le oferă nici candidaţilor atitudinea necesară şi îndeletnicirile necesare odată ieşiţi de pe băncile facultăţii”, a mai spus Grigorov. În schimb, a arătat că, din punct de vedere al retribuţiei financiare, diferenţele între ce se oferă în Bulgaria şi lefurile din România nu sunt foarte mari. 

Lista ţărilor cu probleme la recrutarea talentelor

Dacă România se situează pe locul trei în topul ţărilor care înregistrează cel mai mare deficit de talente, în top 10 reuşeşte să îşi facă loc şi Bulgaria, unde 62% din angajatori nu găsesc candidaţii potriviţi.

Nici la nivel global lucrurile nu stau mai bine: 40% dintre angajatori au declarat că nu găsesc specialiştii de care au nevoie atunci când fac recrutări, această fiind cea mai mare pondere din 2007 şi până în prezent. Ţările în care se înregistrează cel mai mare deficit de talente sunt Japonia (86%), Taiwan (73%), România (72%), Turcia (66%), Bulgaria (62%) şi Grecia (59%).

În privinţa motivelor care au dus la această situaţie, organizaţiile spun că primul dintre ele rezidă în lipsa candidaţilor disponibili pentru a ocupă aceste posturi, urmat de lipsa candidaţilor care să aibă abilităţile cerute, precum şi lipsa de experienţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite