Cum alegi produsele proaspete pentru masa de Paşte - sfaturi de la Protecţia Consumatorului
0Folosiţi văzul, mirosul şi pipăitul atunci când mergeţi la cumpărături pentru a achiziţiona tot ce vă trebuie pentru masa de Paşte. Acesta este sfatul experţilor de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC), care ne mai învaţă să nu cumpărăm ouă gata vopsite pentru că acestea abundă în E-uri.
„E clar că alimentele care ajung acum pe rafturi nu mai sunt ce erau odată. Au concentraţie mare de zaharuri şi conţin diverşi aditivi alimentari. E-uri nu sunt de dorit în produse, ele pot interfera cu metabolismul şi nu ştim la ce reacţii să ne aşteptăm. În ceea ce priveşte carnea şi ouăle, trebuie verificat ca ele să nu fie expirate, şi în mod special când vine vorba de carnea de miel, e nevoie de multă prudenţă”, a explicat profesorul Maria Puiu, preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală.
Cum recunoaştem carnea proaspătă de miel
Potrivit specialiştilor de la Protecţia Consumatorilor carnea proaspătă de miel are suprafaţa acoperită cu o peliculă uscată, iar în secţiune, carnea este lucioasă şi slab umedă. „Folosiţi văzul, mirosul şi pipăitul atunci când achiziţionaţi carnea de miel, indiferent că o cumpăraţi de la piaţă sau din hipermarket”, spun specialiştii.
În ceea ce priveşte culoarea, la suprafaţă trebuie să fie roz, iar în secţiune roşie. Din punct de vedere al consistenţei, ea trebuie să fie fermă şi elastică, astfel că urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede, subliniază specialiştii, adăugând că grăsimea din carcasă are culoarea albă şi compactă în cazul cărnii proaspete.
„Greutatea carcasei ar trebui să fie de peste 12 kilograme, asta pentru că mieii sub această greutate au un conţinut ridicat de apă”, mai arată Costel Stanciu, preşedintele APC, care îi sfătuieşte pe români să fie atenţi şi atunci când cumpără ouă.
Ouăle gata vopsite, nocive pentru sănătate
Cele din comerţ sunt notate cu cifre de la 0 la 3, în funcţie de calitate. Concret, cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic, cifra 1 de la găini crescute în aer liber, cifra 2 de la găini crescute în hale şi cifra 3 de la găini crescute în baterii modernizate.
„Cu cât termenul de valabilitate este mai îndepărtat, cu atât mai bine, cresc şansele ca oul să rămână proaspăt după mai multe zile. Ele nu ar trebui înroşite cu vopsea, ci cu coji de ceapă, asta pentru că şi vopseaua de ouă conţine E-uri”, spune geneticianul Maria Puiu.
De altfel,o analiză făcută anul trecut a arătat că din 10 tipuri de vopsea roşie nouă conţin E 122, un colorant toxic, folosit în industria textilă şi care poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Specialiştii atrag atenţia că în cazul ouălor care au coaja subţire, vopseaua poate pătrunde cu uşurinţă în interior.
Cozonacul din comerţ, bombă cu E-uri
Şi cozonacul din comerţ poate fi o adevărată bombă cu E-uri. Asta pentru că reţeta a fost înlocuită iar producătorii au renunţat la lapte şi la unt şi le-au înlocuit cu aditivi alimentari. Aşa s-a ajuns în situaţia în care o parte din cozonacii de pe piaţă au şi 14 E-uri în compoziţie.
„Toate produsele care nu sunt făcute în casă conţin, în cantităţi mai mici sau mai mari, substanţe care, prin acumulare, pot deveni nocive pentru organism. Dacă iei produse din piaţă, păcătuieşti mai puţin. În magazin, cu cât ambalajul e mai frumos, cu atât produsul este mai îmbibat cu aditivi”, a conchis profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, nutriţionist şi diabetolog.
Moderaţia, încurajată de medici
Conştienţi că, în perioada Sărbătorilor Pascale, numărul celor care ajung la camerele de gardă cu probleme digestive sau toxiinfecţii alimentare se dublează, medicii recomandă prudenţa. „Trebuie să mâncăm din toate bucatele de pe masă câte puţin, fără să exagerăm. Un ou pe zi este suficient pentru că şi aşa conţine colesterol”, spune geneticianul Maria Puiu, sfătuind populaţia să pregătească bucatele de Paşte în casă şi să nu le cumpere din comerţ.
Ce spitale bucureştente asigură permanenţa de Paşte
În perioada sărbătorilor Pascale, şapte spitale din Capitală vor asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru adulţi, alte două fiind destinate exclusiv urgenţelor la copii. De asemenea, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi Serviciul SMURD vor lucra la capacitate maximă în zilele de sărbătoare, informează Ministerul Sănătăţii.
• Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca
• Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar
• Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon
• Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan
• Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni
• Spitalul de Arşi Bucureşti
• Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice
• Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”
• Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”
Românii plătesc peste 20 de milioane de euro pentru cozonaci şi pască
Românii din ţară, dar şi o parte dintre cei care lucrează în străinătate, cumpără de Paşte aproximativ 7,4 milioane de cozonaci şi în jur de 700.000 de bucăţi de pască, pentru care plătesc mai mult de 20 de milioane de euro.
„În această perioadă am pregătit 7,4 milioane de cozonaci şi 700.000 de bucăţi de pască. Cozonacul are un preţ mediu de 2,5 euro, iar pasca de circa 3,5 euro", a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan pentru Mediafax. Din aceste date rezultă că în total cheltuielile românilor pentru cozonaci şi pască vor depăşi 20 de milioane de euro în acest an. Aurel Popescu spune că cei mai mari consumatori de cozonaci sunt moldovenii, iar la polul opus se află locuitorii din ardeal.
În ultimii ani, firmele din domeniul panificaţiei au început să exporte cozonaci şi pască în ţările cu comunităţi de români. În ultimele săptămâni au trecut graniţele aproximativ 500.000 de bucăţi de cozonac şi 20.000 de pască. „Din totalul exporturilor, românii cumpără 80%, dar au început să cumpere şi străinii. Cozonacul şi pasca românească au început să fie apreciate de germani, spanioli, britanici şi italieni", a mai spus Popescu.