Cresc amenzile de circulaţie pentru şoferii indisciplinaţi. Ce sancţiuni riscă cei care încalcă legea în trafic, de la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la 1 iulie vor creşte amenzile pentru şoferii indisciplinaţi FOTO Arhivă Adevărul
De la 1 iulie vor creşte amenzile pentru şoferii indisciplinaţi FOTO Arhivă Adevărul

Amenzile de circulaţie vor creşte din nou de la 1 iulie, aceasta fiind a doua majorare din acest an. Astfel, şoferii care încalcă prevederile Codului Rutier pot plăti amenzi care ajung chiar şi până la 2.100 de lei, cele mai mici fiind de 210 lei.

Ca urmare a creşterii salariului minim brut pe economie, care va ajunge de la 975 de lei la 1.050 de lei, amenzile pentru contravenţiile rutiere vor creşte şi ele. Asta pentru că, potrivit Codului Rutier, un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut.

Concret, de la 1 iulie, un punct-amendă va fi egal cu 105 lei, faţă de 97,5 de lei, cât este în prezent. Astfel, cuantumul amenzilor rutiere va fi cuprins între 210 lei şi 2.100 de lei, în cazul persoanelor fizice.

Potrivit Codului Rutier, sancţiunile sunt stabilite pe clase, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancţiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a de sancţiuni sunt aplicabile strict persoanelor juridice.

Cresc amenzile de circulaţie: Clasele de sancţiuni sunt următoarele:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Astfel, amenzile care se aplică de la 1 iulie vor fi următoarele:

  • clasa I: 210 sau 315 lei;
  • clasa a II-a: 420 sau 525 de lei;
  • clasa a III-a: de la 630 la 840 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 945 la 2.100 de lei.
  • clasa a V-a: de la 2.205 la 10.500 de lei.

Printre faptele care se sancţionează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcţiei de mers făcute fără respectarea obligaţiei de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberării documentului prin care s-a constatat avaria sau lăsarea liberă a volanului, ghidonului ori manetei de comandă a vehiculului în timpul conducerii. De asemenea,  în această categorie intră şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului.

Noile amenzi rutiere din clasa a II-a de sancţiuni sunt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/caracteristici decât cele trecute în certificatul de înmatriculare/înregistrare ori care sunt uzate peste limita admisă.

Cu 4 sau 5 puncte-amendă, la care se adaugă şi trei puncte de penalizare, sunt sancţionaţi cei care depăşesc limita legală de viteza cu 21-30 de kilometri pe oră, dar şi cei care transportă minori fără a se asigura că aceştia poartă centura de siguranţă.

Mai mult, pe lângă amenda din clasa a doua de sancţiuni, conducătorii auto riscă să rămână şi fără permis de conducere timp de 30 de zile, unul dintre motive fiind că nu acordă prioritate pietonilor care traversează regulamentar, nu acordă prioritate vehiculelor care au acest drept sau trec pe culoarea roşie a semaforului.

Amenzile din clasa a III-a se dau în cazuri în care, spre exemplu, un şofer conduce cu permisul expirat sau circulă cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc.

Sancţiunile de 6-8 puncte-amendă, dar şi patru punct de penalizare, sunt aplicabile şi şoferilor care depăşesc limita legală de viteză cu 31-40 de kilometri pe oră sau celor care refuza, la cererea poliţistului rutier, înmânarea actului de identitate, a permisului şi a altor acte prevăzute de lege.

Totodată, pe lângă amendă, şoferii pot rămâne fără permis de conducere timp de 60 de zile pentru fapte ca nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea/trecerea la culoarea roşie a semaforului, atunci când în acest fel s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale şi circulaţia pe sensul opus.

Cresc amenzile de circulaţie. Câţi bani vor scoate din buzunare şoferii care nu au anvelopele adecvate

Amenzile din clasa a IV-a de sancţiuni, care sunt cele mai mari pe care le pot primit persoanele fizice, sunt aplicabile, printre alte situaţii, atunci când se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice (ITP) este expirat sau atunci când şoferii nu-şi fac verificarea medicală periodică. La fel se sancţionează şi conducerea, fără anvelope de iarnă, a autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. 

În anumite situaţii, cum ar fi depăşirea vitezei maxime admise cu 41 – 50 de kilometri pe oră sau conducerea unui autoturism care are montată doar una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare, pe lângă sancţiunile de 9 – 20 de puncte-amendă, fiind date şi şase puncte de penalizare.

Şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau care depăşesc cu mai mult de 50 de kilometri pe oră limita legală de viteză, de exemplu, riscă atât primirea amenzii, cât şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Este foarte important de reţinut că şoferii pot să achite doar jumătate din minimul amenzii în cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei. Mai mult, aceştia au şi posibilitatea de a plăti pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii.

Creşterea salariului minim în două etape, în anul 2015, este o măsură luată de Guvern la sfârşitul anului trecut, prin Hotărârea nr. 1091/2014. Practic, 2015 este al cincilea an consecutiv în care salariul minim este mărit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite