Creditul angajatului, biciul din mâna şefului
0Obligaţiile financiare ale salariaţilor afectează uneori relaţiile de muncă Scăderea mobilităţii angajatului, stresul şi un volum mai mare de muncă sunt costuri asociate unui
Obligaţiile financiare ale salariaţilor afectează uneori relaţiile de muncă
Scăderea mobilităţii angajatului, stresul şi un volum mai mare de muncă sunt costuri asociate unui împrumut bancar. De multe ori, salariatul care are un credit se confruntă cu o supraîncărcare a activităţii, şeful mizând pe faptul că acesta nu poate renunţa prea uşor la locul de muncă.
Ziarul "Adevărul" a realizat împreună cu portalul DespreFirme.com un sondaj despre implicaţiile pe care le are creditul asupra carierei şi a relaţiei angajat-şef. Aproximativ 17%, altfel spus fiecare a şasea persoană împrumutată, spun că de când au rate de plătit au observat o schimbare a atitudinii superiorilor, fiind supuşi unei presiuni mai mari. Iar vestea circulă repede. Aproape jumătate din repondenţi au auzit de astfel de experienţe trăite de către prieteni, colegi sau membri ai familiei.
"Numărul sarcinilor a crescut, iar orice încercare de argumentare cu privire la supraîncărcarea pe job era primită cu o atitudine de "calmare" în care se invocă faptul că este un loc bun de muncă şi că este posibil să nu-ţi găseşti uşor un altul, ai datorii şi trebuie să te gândeşti la viitor", spune unul dintre participanţii la studiu. În unele organizaţii, creditul este aproape politică de "motivare". Pe cale ierarhică, li se transmite şefilor de echipă să pună presiune pe salariaţii împrumutaţi.
Şi asta o recunosc chiar cei care au aplicat astfel de metode. "Am fost în poziţia în care am coordonat o echipă şi printre alte politici a fost şi aceea de încurajare pentru îndatorare. Recunosc că am profitat de această tehnică de motivare, care a dat rezultate atât ca menţinere a oamenilor în firmă, cât şi a rezultatelor lor". O astfel de atitudine este criticată dur de Csaba Gergely, Work Stream Leader la Coca Cola HBC Group. "Este o imbecilitate şi nu are nimic în legătură cu formarea unei organizaţii bazate pe încredere", spune el.
Creditul nu trebuie făcut public
Împrumutul nu ar trebui să schimbe în niciun fel comportamentul reprezentanţilor angajatorului, consideră Csaba Gergely, Work Stream Leader la Coca Cola HBC Group. Singurele efecte ar trebui să fie o mai mare stabilitate şi conştiinciozitate care să vină însă din partea angajatului, nu să fie speculate de către superiorii ierarhici.
Angajatul nu poate păstra un secret absolut din faptul că şi-a luat credit pentru că are nevoie de adeverinţa de salariu, iar informaţia circulă. Adeverinţa de salariu nu menţionează însă valoarea creditului. Poţi deci micşora impactul negativ spunând că este de o valoare mai mică, pe un termen scurt, pentru că oricum trebuie să încasezi banii pe nu ştiu ce teren primit moştenire.
Problema informării angajatorului despre creditul angajatului nu se întâlneşte în multe ţări europene. "Acestea sunt informaţii personale pe care angajaţii de obicei nu le împărtăşesc cu şefii lor - nu îi priveşte pe şefi!", spune Christopher Troxler, Managing Director al site-ului DespreFirme.com.
El a observat că în Anglia şi Statele Unite ale Americii băncile nu solicită adeverinţe, ci fluturaşii de salariu corespunzători ultimelor trei luni. "A informa angajatorul că urmează să iei un credit nu înseamnă că mediul tău de lucru se va schimba. Însă, cu siguranţă se creează oportunitatea inutilă pentru o schimbare", spune Troxler.
Adeverinţa de salariu reduce fraudele
Legislaţia nu condiţionează creditul de adeverinţa de salariu, ci solicită "documente care atestă capacitatea persoanelor în cauză de a dispune de venituri certe cu caracter permanent, precum adeverinţa de salariu, declaraţie de venit".
În practică însă, toate băncile solicită adeverinţă de salariu, ne spune Robert Marcu, branch manager al brokerului de credite "Credit Team", care spune că, oricum, cazurile în care documentele de creditare provin de la angajatori-fantomă sunt frecvente. Băncile care vor găsi soluţii pentru a asigura confidenţialitatea creditului în relaţia angajat-companie, dar în acelaşi timp a se şi proteja de tentativele de fraudă vor avea un argument solid în vânzarea creditelor.
Angajaţii îşi impun singuri noi bariere
Specialiştii în resurse umane au observat şi ei impactul creditului asupra carierei. "În urma cu mulţi ani am avut un coleg de serviciu care luase un credit şi care era frecvent umilit de patron. L-am întrebat într-o zi de ce suportă aşa un tratament şi atunci am aflat că are un credit pentru casă, familie cu un copil şi nu-şi poate permite să-l înfrunte", spune Liliana Tănase, director general al firmei de resurse umane Leads Management. Totuşi, ea vede problema în mod nuanţat.
"Creditul acordat, angajatul suportă presiuni, de multe ori autogenerate, vizând libertatea de schimbare a locului de muncă. Nu cunosc situaţii de angajatori care să facă presiuni mizând pe faptul că omul acela are credit", spune Tănase, director general al firmei de resurse umane Leads Management.