Copiii mor cu zile în spitalele din Romania. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fiecare cinci ore, un bebeluş moare cu zile în România, din cauza lipsei condiţiilor din maternităţi. Mai exact, la fiecare o mie de nou-născuţi, circa nouă mor în primele luni de viaţă pentru că nu primesc îngrijire adecvată, procentul fiind dublu faţă de media ţărilor Uniunii Europene (UE).

Principala cauză de deces în cazul copiilor cu vârstă mai mică de un an este prematuritatea. Dacă în ţările dezvoltate, 90% dintre aceşti copii supravieţuiesc, în ţările în care spitalele nu sunt dotate cu echipamentele necesare, supravieţuiesc doar 10%, atrage atenţia Organizaţia Salvaţi Copiii.

Cei mai lipsiţi de şanse sunt copiii care fac parte din grupuri etnice defavorizate sau care se nasc în regiuni slab dezvoltate. Mai exact, rata mortalităţii infantile a crescut în 59% dintre ţările cu disparităţi regionale şi cu 76% în grupurile etnice defavorizate, potrivit raportului „Loteria Naşterii”, realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, în 87 de ţări cu venituri mici şi mijlocii din întreaga lume.

România, fruntaşă într-un clasament macabru

Cifrele aruncă ţara noastră în fruntea clasamentului european al mortalităţii infantile, cu 8,5 decese la o mie de nou-născuţi, faţă de media europeană care este de 3,8 la mie, potrivit INS.

Cifra este cu atât mai revoltătoare cu cât o treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin echiparea maternităţilor şi a secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante”, apreciază reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale.

Chiar şi aşa, cifrele sunt totuşi în scădere. Dacă în anul 2013 au murit 1.678 de bebeluşi, în 1990 mureau nu mai puţin de 8.471 de copii.

Paşi către viaţă

Scăderea ratei mortalităţii se datorează atât dezvoltării tehnicilor medicale, cât şi eforturilor societăţii civile. Până acum am dotat 54 de maternităţi în toată ţara şi am lucrat în 31 de comunităţi defavorizate, crescând, astfel, şansele de supravieţuire pentru 10.000 de bebeluşi anual”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, la presiunea organizaţiilor nonguvernamentale, Ministerul Sănătăţii a adoptat mai multe măsuri în cursul anului trecut, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă în România. Mai exact, ministerul a reînfiintat Compartimentului pentru Sănătatea Femeii şi Copilului, structură ce are rolul de a optimiza coordonarea activităţilor din programul naţional, de a coopera cu ONG-urile de profil, dar şi de a monitoriza mai bine tot ceea ce se întâmplă în sistem.

În plus, a fost înfiinţat un Grup de Lucru pentru implementarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor pentru sănătatea femeii şi copilului şi ajustarea măsurilor care să răspundă priorităţilor majore privind sănătatea acestor categorii.

Nici la natalitate nu stăm mai bine

Cifrele mortalităţii infantile în România sunt cu atât mai îngrijorătoare, cu cât ţara noastră ocupă locul trei la nivel mondial, în topul ţărilor cu cele mai puţine naşteri.

Astfel, statisticile Băncii Mondiale arată că în ţara noastră s-au născut 10 copii la 1000 de locuitori, în anul 2012, la fel ca în Bulgaria, Spania, Elveţia, Thailanda sau Coreea. Un nivel mai scăzut decât în ţara noastră a fost înregistrat în Germania, Japonia, Austria, Ungaria şi Grecia, cu opt copii născuţi la 1.000 de locuitori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite