Contribuim la creșterea natalității în alte state. Româncele, în topul nașterilor în Marea Britanie

0
Publicat:

Numărul femeilor care preferă să nască în străinătate a crescut vertiginos anul trecut, ceea ce nu este o notă bună nici pentru sistemul medical românesc, nici pentru sistemul social din țara noastră.

O proaspătă mămică își ține bebelușul în brațe
Prea multe române aleg să nască în străinătate. Foto Shutterstock

Potrivit datelor oficiale, româncele au născut anul trecut 180.000 de copii, din care 25.000 în afara țării. Mai mult de jumătate dintre aceștia din urmă s-au născut în Marea Britanie, ceea ce plasează România pe locul trei în topul nașterilor femeilor care nu sunt britanice.

Potrivit datelor oficiale, în 2023, aproape unul din trei copii născuți în Anglia și Țara Galilor au mame născute în afara Regatului Unit.

Potrivit Oficiului pentru Statistică Națională, 31,8% dintre născuții vii în 2023 au fost de la mame născute în afara Regatului Unit - o ușoară creștere de la 30,3% în 2022.

Proporția a fost, de asemenea, o creștere de la 26,5 la sută cu un deceniu mai devreme, după ce a depășit pragul trimestrului (25,1 la sută) în 2010.

Mai mult de o treime (37,3 la sută) din născuții vii anul trecut au fost de la părinți în care unul sau ambii s-au născut în afara Regatului Unit, față de 35,8 la sută în 2022.

India se află pe primul loc în topul țărilor în care s-au născut mamele care preferă Marea Britanie pentru a aduce pe lume un copil în Regatul Unit (3,6% din totalul născuților vii) și tați (3,9%) în Anglia și Țara Galilor anul trecut, Pakistanul rămânând pe locul doi.

România se plasează pe locul 3 în clasament, cu 13.717 copii născuți în Marea Britanie în 2023, urmată fiind de Nigeria cu 12.312 copii născuți în UK și Polonia cu 9.420 de copii.

Ghana a intrat pentru prima dată în 2023 în top 10 cele mai comune țări pentru mamele născute în afara Regatului Unit, pe locul nouă, cu 0,6% din născuți vii.

image

Greg Ceely, șeful monitorizării sănătății populației la ONS, a spus că datele nu oferă o imagine a etniei unei familii sau a istoriei migrației, scrie Daily Mail.

El a spus: „Aproape o treime dintre copiii născuți în 2023 în Anglia și Țara Galilor au mame care nu sunt născute în Regatul Unit, o ușoară creștere față de procentul din 2022. Aceasta este o continuare a tendinței pe termen lung a creșterii în general a procentului de născuți vii la mamele care nu sunt născute în Regatul Unit. Este demn de remarcat faptul că nu toate femeile născute în afara Regatului Unit vor fi imigrante recente”.

Londra a rămas regiunea cu cea mai mare proporție de nașteri la părinți, unde unul sau ambii s-au născut în afara Regatului Unit, cu mai mult de două treimi (67,4%) din născuți vii.

Cele mai scăzute proporții au fost în Țara Galilor (17,5 la sută) și nord-estul Angliei (20,5 la sută).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite