Comisia Europeană va acorda 21 milioane lei pentru digitalizarea sistemului medical din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică urmează să simplifice prin digitalizare, în următoarea perioadă, procedurile de autorizare şi avizare din sistemul medical prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană. Scopul acestui proiect este reducerea birocraţiei în sistemul medical.

În această săptămână, Ministerul Sănătăţii a primit aprobare pentru un al doilea proiect, din cele şapte de interes major depuse în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA). Pentru acest proiect, finanţarea europeană însumează peste 21 de milioane de lei. Banii europeni vor fi folosiţi pentru creşterea capacităţii administrative a Ministerului Sănătăţii şi a Direcţiilor Sănătate Publică judeţene şi ale municipiului Bucureşti prin introducerea unor soluţii informatice eficiente, cu scopul reducerii birocraţiei, potrivit comunicatului de presă transmis de Ministerul Sănătăţii (MS). 

„Am gândit acest proiect cu scopul de a reduce birocraţia şi creşte transparenţa instituţională. Vor fi  implementate măsuri de simplificare a procedurilor pentru cetăţeni si de reducere a poverii administrative pentru mediul de afaceri. Vom reduce timpii de aşteptare prin digitalizarea serviciilor de avizare şi autorizare, arhivarea electronică, digitalizarea fluxurile de lucru de baza din minister. Proiectul are şi o componentă de formare profesionala prin instruirea a 200 de persoane implicate în acest proces de implementare a soluţiilor informatice", a spus ministrul Sănătăţii,  Sorina Pintea. 

Proiectul va contribui la soluţionarea nevoilor identificate la nivelul MS/DSP prin:

a) posibilitatea constituirii dosarelor electronice pentru avizare/autorizare prin implementarea înregistrării electronice si a arhivarii electronice a documentelor la nivelul MS/DSP;
b) digitizarea fluxurilor interne ale MS/DSP aferente avizării/autorizării prin intermediul platformei informatice si asigurarea lucrului colaborativ pe documente, eliminând posibilitatea dublării si inconsecventei datelor si informaţiilor deţinute în cadrul instituţiei;
c) dezvoltarea si implementarea unei soluţii de portal care va asigura accesul facil al cetăţenilor si mediului de afaceri pentru completarea formularelor electronice si încărcarea documentelor aferente dosarelor de solicitare. De asemenea, se va realiza instituirea unui mecanism electronic de schimb al informaţiilor între instituţie si cetăţeni/mediul de afaceri/beneficiari prin intermediul portalului integrat cu modulul de înregistrare electronica, eliminând astfel obligativitatea depunerii solicitărilor în format letric la sediul instituţiei, oferind posibilitatea completării dosarelor fără deplasarea la sediul instituţiei;
d) retro digitalizarea dosarelor de avizare/autorizare din arhiva fizica din ultimii trei ani, asigurându-se accesul rapid al personalului implicat în procesele de avizare/autorizare repetitive (vizele anuale), reducând astfel considerabil durata procesului.

Durata de implementare a proiectului este de 3 ani.

Recent, Comisia Europeană (CE) a acceptat un alt program propus de România în domeniul Sănătăţii, în cadrul POCA. CE va finanţa şi  realizarea unei strategii naţionale de vaccinare, fiind în lucur planul de acţiuni al acesteia şi construirea unui sistem de monitorizare. Programul va fi finanţat cu 22 milioane lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite