Codul roşu de inundaţii, prelungit în judeţul Satu Mare. Au fost emise şi avertizări de vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidrologii au prelungit, până vineri dimineaţă, avertizarea de Cod roşu de inundaţii emisă pentru râul Crasna (judeţul Satu Mare), în timp ce râuri din judeţele Satu Mare, Bihor şi Arad se află sub avertizări de Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii. De asemenea, meteorologii au emis Cod galben de vânt pentru mai multe judeţe.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod Galben de vânt, valabilă până la ora 21.30 pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, fiind anunţate intensificări locale de vânt cu rafale de peste 55 - 65 de kilometri pe oră.

De asemenea, până la ora 21.00, judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Neamţ, Bacău şi Vrancea se află sub Cod galben de vânt. Se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi la rafală viteze de 60 de kilometri pe oră, izolat 70 de kilometri pe oră.


 

În cursul zilei de joi, judeţele Tulcea, Botoşani, Iaşi Vaslui, Galaţi, Neamţ, Bacău şi Vrancea au mai fost sub avertizare de Cod galben de vânt.

Codul roşu de inundaţii, prelungit

Joi dimineaţă, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit, până vineri la ora 12.00, avertizarea de Cod roşu de inundaţii emisă pentru râul Crasna, în judeţul Satu Mare. 

Până vineri la ora 12.00, râul Crasna pe sectorul s.h. Supuru de Jos – amonte s.h. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), râul Barcău aval s.h. Balc (judeţul Bihor), râul Crişul Negru pe sector aval s.h. Talpoş (judeţele Bihor şi Arad) şi afluentul său Holod (judeţul Bihor) se află sub Cod galben de inundaţii.

Râul Maja (judeţul Satu Mare) se află, până joi la ora 18.00, sub Cod portocaliu de inundaţii.

image

Ca urmare a prelungirii avertizărilor hidrologice, Ministerul de Interne a dispus suplimentarea cu efective de intervenţie din judeţele limitrofe celor afectate de inundaţii.

Potrivit unui comunicat emis joi de MAI, din după–amiaza zilei de miercuri şi până în cursul nopţii trecute, peste 800 de angajaţi ai Ministerului au acţionat în cele 60 de localităţi din cele judeţele Satu-Mare, Maramureş, Sălaj şi Cluj.

„De ieri şi până astăzi au fost evacuate preventiv 157 de persoane. Toate acestea sunt în siguranţă, unele fiind cazate la rude şi altele în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale”, potrivit documentului citat.

Judeţul Sălaj, cel mai afectat de inundaţii

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Lucian Adrei Jacodi, a declarat, joi, că 31 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

„La nivelul judeţului Sălaj au fost înregistrate în urma inundaţiilor pagube însemnate. Astfel, 565 de case, 1.971 de hectare de terenuri arabile şi 268 de hectare de păşuni au fost afectate de inundaţii, iar 53 de poduri au fost avariate. Un număr de 31 de persoane au fost evacuate, iar o comisie specială va evalua starea caselor acestora, pentru a se vedea dacă oamenii se pot întoarce în siguranţă. De asemenea, se va face o evaluare a pagubelor care va fi transmisă Prefecturii Sălaj”, a spus Jacodi, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, joi se înregistrau debite în scădere pe cele trei râuri din Sălaj - Crasna, Someş şi Barcău, ceea ce uşurează intervenţia echipelor ISU Sălaj.

20 de persoane, evacuate din Satu Mare

Un număr de 20 de persoane din localitatea Craidorolţ, judeţul Satu Mare, au fost evacuate preventiv, miercuri seară şi în cursul nopţii de miercuri spre joi, după ce cotele de pericol pe râul Crasna au fost depăşite, fiind afectat un dig pe o lungime de 1.500 de metri.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare, Aurel Ulici, a declarat că persoanele evacuate au fost cazate la căminul cultural din localitate, unde au primit apă şi alimente.

„Un număr de 20 de persoane, 12 adulţi şi şapte copii, au fost evacuate din casele lor din localitatea Craidorolţ, după depăşirea cotelor de pericol pe râul Crasna, şi au fost cazate la căminul cultural, unde au primit apă şi alimente. O altă persoană, imobilizată la pat, a fost transportată de un echipaj SMURD la rude. Au fost afectaţi 1.500 metri liniari de dig, care a fost supraînălţat cu 6.000 de saci cu nisip. Localitatea nu a fost, din fericire, inundată”, a spus Ulici, citat de Mediafax.

De asemenea, tot în cursul serii de miercuri, au fost evacuate 109 persoane care locuiau în 15 locuinţe din cartierul Sătmărel, din municipiul Satu Mare, din cauza grindinei care a spart acoperişurile locuinţelor acestora.

„În urma infitraţiilor apei în pereţii de chirpici, a existat un pericol de prăbuşire a locuinţelor. Persoanele respective au fost transportate la căminul cultural al cartierului. Grindina căzută a fost de mărimea oului de găină”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Satu Mare.

Şase hectare de teren arabil, inundate în Maramureş

Şase hectare de teren arabil, trei hectare de păşuni şi cinci podeţe au fost afectate de inundaţii, iar zece persoane au fost evacuate, în timp ce alte patru au fost salvate dintr-o rulotă surprinsă de ape, arată Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Oana Alexa Gonczi, a declarat, joi, că apele râurilor din judeţ sunt în scădere.

„În urma inundaţiilor, apele au afectat în judeţul Maramureş circa şase hectare de teren arabil, în jur de trei hectare de păşuni, iar cinci podeţe au fost distruse. Pompierii au evacuat preventiv zece persoane din localitatea Buciumi, iar în localitatea Mireşu Mare au fost salvate, cu ajutorul unei bărci, patru persoane dintr-o rulotă care a fost surprinsă de ape. Joi, se înregistrează o scădere a debitelor râurilor din judeţ”, a spus Oana Alexa Gonczi.

Potrivit acesteia, pompierii militari maramureşeni au intervenit la inundaţii cu autospeciale, motopompe şi o barcă.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza meteo pe două săptămâni: Vara debutează cu temperaturi ridicate stropite de ploi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pe două săptămâni (25 mai – 7 iunie). Specialiştii au precizat că în primele zile ale intervalului vremea se va răci, însă după 28 mai vremea se va încălzi, iar maximele vor urca până spre 30 de grade Celsius.

Prognoza meteo pe trei luni: vom avea parte de o vară caniculară şi secetoasă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pe trei luni, potrivit căreia vom avea parte de o vară caniculară, cu valori termice ce vor depăşi în unele zile 35 de grade. De asemenea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi sub cele normale în majoritatea regiunilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite