Cod roşu de variola maimuţei. Expert: „Atenţie la copii şi gravide!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declanşat cel mai înalt nivel de alertă referitoare la sănătatea publică în încercarea de a opri răspândirea bolii. Experţii atrag atenţia că s-ar putea să fie prea târziu

În numai trei luni – mai, iunie, iulie –, numărul cazurilor de infectare cu variola maimuţei înregistrate în afara Africii, unde boala este endemică, a crescut de la zero la aproape 17.000. Boala este prezentă acum în 74 de ţări din întreaga lume, iar Europa a devenit epicentrul acestor infecţii. Viteza cu care virusul se răspândeşte l-a determinat pe directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să declare „urgenţă sanitară publică de interes internaţional”. Acesta a precizat că riscul de infectare pe celelalte continente este relativ moderat.

Spania, cea mai afectată 

Variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, boală eradicată în 1980. Majoritatea celor infectaţi cu variola maimuţei sunt bărbaţi tineri care au avut multiple relaţii sexuale recente cu alţi parteneri noi sau anonimi şi care locuiesc în principal în oraşe. Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) avea înregistrate, la 18 iulie, 7.896 de infecţii cu acest virus, dintre care cele mai multe – 2.835 – în Spania. Până acum, în România au fost depistate 20 de cazuri.

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, InoMed, consideră justificată alerta anunţată de OMS, dar mult întârziată: „Ca şi în cazul pandemiei (de COVID-19, n.red.), reacţia OMS este tardivă, iar efectele acestei decizii în practică vor fi probabil modeste. Pentru că, de fapt, se bazează pe un set de recomandări către state, nu pe obligativitatea implementării unor măsuri de combatere a transmiterii virusului variolei maimuţei”, consideră expertul.

De altfel, adaugă dr. Geantă, nimic nu a împiedicat nici până acum ţările să implementeze aceste măsuri, cele mai multe şi importante dintre acestea referindu-se la personalizarea comunicării cu comunităţile de bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi şi care sunt asociaţi cu 99% dintre cazurile diagnosticate până acum. „Scopul comunicării pe canale şi prin mesaje specifice cu reprezentanţii acestor comunităţi avea şi are rolul de a-i conştientiza asupra bolii, de a-i încuraja să se prezinte la nevoie la medic şi de a evita astfel discriminarea şi stigmatizarea. În consecinţă, de a limita şi numărul de cazuri. Nu s-a întâmplat la timp, iar efortul necesar acum este mult mai mare, dacă nu este chiar în zadar”, atrage atenţia specialistul.

Doar vârful icebergului? 

Acesta mai spune că numărul de cazuri diagnosticate în SUA – 2.900 – trebuie privite prin prisma eficienţei punerii în practică a unui program de testare extinsă, comparativ cu restul ţărilor care nu au astfel de programe şi, în consecinţă, ceea ce vedem s-ar putea să fie „doar vârful icebergului”.

De la comunităţile gay există riscul ca boala să se răspândească la categoriile aflate la risc, respectiv la copii, la gravide şi la persoane cu imunitate scăzută care pot face parte din cercul intim al acestora, mai spune expertul. „De altfel, primul copil, în vârstă de 10 ani, a fost diagnosticat în Olanda, în luna iunie. Creşterea numărului de cazuri este consecinţa comportamentului individual, nu a unor modificări biologice ale virusului, deşi mutaţiile constatate sunt mult mai multe decât cele aşteptate, conform datelor colectate în timp în Africa. Din păcate, nu putem exclude ipoteza ca virusul variolei maimuţei să rămână fixat în ecosistemul din Europa de acum înainte, determinând infecţii în continuare”, a conchis specialistul.

Variola maimuţei este o boală infecţioasă care se transmite prin intermediul fluidelor corporale. Semnele clinice ale bolii includ erupţii pe piele asemănătoare pojarului, febră, dureri de cap, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane, oboseală.

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei. Societatea a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze. De asemenea, Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite