CNCAV: Lotul ABV2856 din serul AstraZeneca va fi dat din nou în folosinţă. Măsura carantinei, ridicată în urma concluziilor EMA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine:INquam Photos / Octav Ganea
Imagine:INquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că a fost anulată măsura de carantinare a lotului de vaccin AstraZeneca ABV2856.

„În urma şedinţei de astăzi, la care au participat reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătăţii (MS), Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauţie care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca", a transmis CNCAV.

CNCAV consideră că vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), „cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european”.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a decis astăzi că vaccinul AstraZenenca este sigur şi eficient.

Principalele concluzii ale EMA

Principalele concluzii ale şedinţei de astăzi a Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC), din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice şi trombocitopenie în urma imunizării cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca sunt:

  • Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca rămâne nemodificat. Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depăşesc riscurile reprezentate de efectele adverse;
  • Nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unităţi de producţie;
  • Vaccinul nu este asociat cu o creştere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);
  • Vaccinul poate fi asociat cu apariţia a doua afecţiuni extrem de rare: coagulare intravasculară diseminată şi tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecţiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.

EMA va continua, în acelaşi timp, să studieze o posibilă legătură între vaccin şi formarea unor tromboze la persoane vaccinate.

„Încurajăm monitorizarea şi raportarea tuturor reacţiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât şi de profesioniştii în sănătate”, informează CNCAV.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite