Cine e Tiberiu Niţu, nominalizat pentru a deveni procuror general al României
0Tiberiu Niţu, propus procuror general al României, a fost patru ani prim-adjunct al Codruţei Kovesi.
În proiectul de management, el susţine că eficacitatea redusă a sistemului, lipsa de omogenitate în actul de conducere şi inconsecvenţa jurisprudenţei sunt vulnerabilităţile Ministerului Public.
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat, joi, că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost propus procurorul Tiberiu Niţu.
Tiberiu Niţu - numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea - a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni. Concret, el a fost mâna dreaptă a procurorului general al României Codruţa Kovesi timp de aproape patru ani.
Tiberiu Niţu este născut la 31 iulie 1971. El şi-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, exercitând ulterior următoarele funcţii: februarie 1999 - februarie 2002 prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti; februarie 2002 - februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti; martie 2005 - iulie 2006 procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; august 2006 - iunie 2008, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.
În proiectul său de management, intitulat "Pentru o reformă durabilă şi ireversibilă", procurorul Tiberiu Niţu a susţinut că eficacitatea redusă a sistemului, lipsa de omogenitate în exercitarea actului de conducere, inconsecvenţa jurisprudenţei constituie vulnerabilităţi ale Ministerului Public.
"Proiectarea viitorului presupune o bună cunoaştere a trecutului", a arătat Tiberiu Niţu în proiectul de management.
Tiberiu Niţu a mai arătat că întocmirea unui proiect cu privire la exercitarea atribuţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie presupune cunoaşterea evoluţiei sistemului judiciar din România în ultimii 22 ani, prin prisma a două criterii: normativ şi instituţional.
Procurorul Niţu a susţinut că până în anul 2003 nu putem vorbi de o reformă propriu-zisă a sistemului judiciar, ci doar de încercări de reaşezare în plan judiciar a noilor realităţi sociale.
Ca vulnerabilităţi ale sistemului Ministerului Public, Niţu a notat că, având în vedere constatările şi recomandările făcute de experţii Comisiei Europene în raportul din iulie 2012, dar şi propriile constatări, a identificat în principal: resursele umane şi volumul de muncă; eficacitatea redusă a sistemului; lipsa de omogenitate în exercitarea actului de conducere; inconsecvenţa jurisprudenţei; inexistenţa unor metodologii, proceduri unitare, precum şi a unei standardizări în desfăşurarea unor activităţi; perspectiva uzurii echipamentelor IT.