Cine a fost Sfântul Silvestru, sărbătorit pe 2 ianuarie. Minunile săvârșite de episcop

0
Publicat:

Pe 2 ianuarie, calendarul ortodox îl amintește pe Sfântul Silvestru, Episcopul Romei, cel care a dat romanilor numiri pentru zilele săptămânii și de care sunt legate câteva legende.

Icoană cu Sfântul Silvestru. FOTO Facebook Sorin Mazilescu
Icoană cu Sfântul Silvestru. FOTO Facebook Sorin Mazilescu

Sfântul Silvestru s-a născut la Roma și a fost ucenicul lui Chirin prezviterul, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu, citând dintr-un „slavoslovitor” al Domnului, Alexandru Lascarov-Moldovanu:

„Iubitor fiind de străini, pe care îi primea adesea în casa sa, Silvestru a găzduit pe un preot, Timotei, venit la Roma din Antiohia, ca să propovăduiască evanghelia.  Petrecând Timotei un an și jumătate în casa lui Silvestru, multă credință i-a trecut, învățându-l cele bune. Timotei, întorcând la Dumnezeu pe mulți romani, a fost prins de Tarciniu, eparhul cetății, care l-a schingiuit, tăindu-i capul.Silvestru i-a căutat sfintele lui moaște și i le-a îngropat cum se cuvenea. Eparhul, aflând, l-a chemat la sine și, cerându-i să jertfească idolilor, îl amenință cu munci grele. Silvestru, fără temere, i-a răspuns:  <<Sufletul tău chiar în noaptea aceasta se va cere de la tine și tu nu vei putea să-mi faci ceea ce zici>>”.

Cuvintele rostite l-au trimis în temniță pe Silvestru, însă nu pentru mult timp.

„Auzind aceasta, eparhul a trimis la temniță pe Silvestru, iar el s-a dus să ospăteze. Mâncând pește, i s-a pus un os în gât și după puțină vreme a murit din aceasta, neputându-i face nimic nici un doftor. Silvestru a fost scos din temniță și, mulți văzând minunea aceasta, au crezut și s-au întors la credință.  (Lascarov-Moldovanu, pp. 48-49).

Episcopul care a dat romanilor numiri pentru zilele săptămânii

La vârsta de treizeci de ani, Silvestru a fost hirotonit diacon, devenind ulterior episcop al Romei.

Murind episcopul Miltiade al Romei, s-a suit pe scaun Silvestru, fiind ales de toți. El a păscut turma lui Hristos ca un apostol, chemând și îndemnând pe toți – și mai ales pe preoții răzlețiți de la cele ale bisericii – să se întoarcă la dreptele căi. El a dat romanilor numiri pentru zilele săptămânii” , arată aceeași sursă.

„Să nu vă mai deschideți până la a doua venire a lui Hristos!”

Se spune că în acele vremuri, un balaur răufăcător se afla sub muntele Tarpia, pe care se zidise Capitoliul, notează Lascarov-Moldovanu.

Acestui balaur, poporul, ca să-l îmblânzească, îi aducea jertfe, ca unui Dumnezeu. Necredincioșii au zis lui Silvestru:

- Dacă vrei să te credem, coboară-te în peșteră și fă, cu puterea Dumnezeului tău, să nu mai iasă balaurul de acolo și să ne mai facă rău. Postind, el și poporul credincios, trei zile și rugându-se, Sfântul Petru i s-a arătat în vedenie și i-a spus ce trebuie să facă. Urmând sfatul, Silvestru s-a dus cu preoții și cu credincioșii la gura peșterii, a făcut acolo slujbă și pe urmă a intrat el singur în peșteră.

Aflând acolo niște uși, le-a închis, zicând:

– Să nu vă mai deschideți până la a doua venire a lui Hristos!... Ușile s-au închis și balaurul n-a mai ieșit. Văzând poporul această minune, mulți au crezut.

Ce se cunoaște, concret, despre Sfântul Silvestru

Sfântul Silvestru trăit într-o vreme de mari frământări şi schimbări în viaţa religioasă a Imperiului Roman, fiind martor atât al persecuţiilor împotriva creştinilor, ordonate de Diocleţian (284-305), cât şi al recunoaşterii şi răspândirii creştinismului din vremea lui Constantin cel Mare (306-337), potrivit Agerpres.

Sfântul Silvestru a fost cel care l-a botezat pe împăratul roman Constantin cel Mare (306-337). Sfântul Mare Împărat Constantin, considerat de Biserică întocmai cu Apostolii, a emis, în 313, Edictul de la Mediolanum (Milan), prima recunoaştere oficială a creştinismului, prin care se punea capăt persecuţiilor împotriva creştinilor şi se garanta libertatea credinţei şi a cultului.

Sfântul Silvestru a murit la o vârstă înaintată, în anul 335.  

De precizat că, tot pe 2 ianuarie, greco-catolicii îl sărbătoresc pe  Sf. papă Silvestru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite