Ce se ştie despre hepatita misterioasă. A fost realizat cu succes transplantul de ficat al fetiţei de 5 ani din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Transplantul de ficat la fetiţa de 5 ani cu Boală Wilson şi insuficienţă hepatică a fost un succes, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Experţii nu au descoperit încă o cauză definitivă a hepatitei misterioase, însă părerile preliminare arată că ar putea fi provocată de adenovirusuri.

Fetiţa de 5 ani care a suferit un transplant de ficat după ce a fost diagnosticată cu noua formă de hepatită la copii se află sub supraveghere la Terapie Intensivă, la Institutul Clinic Fundeni. Donatorul a fost un tânăr de 17 ani, aflat în moarte cerebrală.

„În seara zilei de 30 aprilie a fost realizat cu succes transplantul hepatic pediatric la fetiţa de 5 ani cu Boală Wilson şi insuficienţă hepatică. (...) După transplant, starea fetiţei este stabilă, ea rămânând sub supraveghere în secţia de terapie intensivă 3 de la Institutul Clinic Fundeni”, a anunţat, duminică, Ministerul Sănătăţii. 

Reprezentanţii din Sănătate au mai anunţat că la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, din Capitală, se află în curs de acreditare un Compartiment de transplant hepatic pediatric şi au precizat că vor acorda tot sprijinul necesar pentru ca acest Centru să realizeze transplanturi hepatice la copii din România în această vară.

Primele informaţii despre hepatita misterioasă

Noua hepatită a afectat mai multe ţări pe plan global, nu doar România. Zeci de cazuri au fost identificate în toată Europa, dar şi în Statele Unite, stârnind temeri privind o epidemie. 

Autorităţile americane susţin că hepatita misterioasă ar fi cauzată de un adenovirus, însă sunt departe de a stabili o cauză finală. „În acest moment credem că un adenovirus poate fi cauza acestor cazuri, dar alţi factori de mediu sunt încă investigaţi”, a scris Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA. Mai precis, specialiştii americani vorbesc despre aşa-numitul adenovirus „tip 41”, cel mai bine cunoscut până acum pentru cauza gastroenteritei severe. Adenovirusurile sunt bine identificate drept cauze ale hepatitei, dar până acum doar la copiii cu un sistem imunitar slab.

Doctorul Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” susţine şi el că, până la acest moment, cauza hepatitei misterioase pare a fi un virus. „Cel mai frecvent identificat virus la aceşti copii cu hepatită de cauză necunoscută este adenovirusul 41. Între toxinele care ar putea intra în discuţie (pentru că este rezonabil să ne gândim şi la o cauză non-infecţioasă deoarece nu pare a fi o maladie extrem de contagioasă şi pentru că majoritatea acestor copii nu au prezentat febră) se află şi aflatoxina B1 (AFB1). Aceasta poate contamina o mulţime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor, cum ar fi nucile, arahidele, fructele uscate, cerealele sau chiar uleiul alimentar”, a explicat medicul, îndemnând părinţii să aibă răbdare şi să se informeze din surse oficiale.

Alte două cazuri raportate în România

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a raportat două cazuri de hepatită de cauză necunoscută la un băiat de 16 ani, internat la Spitalul de Pediatrie din Sibiu pentru investigaţii suplimentare, având evoluţie stabilă, şi la o fetiţă de 10 ani, care a fost externată.

Purtătoarea de cuvânt a DSP Sibiu, Simona Berariu, a declarat că în ambele cazuri markerii virali pentru hepatitele A, B, şi C au fost negativi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite