Ce pot face părinții dacă copilul ia droguri. România are un milion de consumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are aproximativ un milion de consumatori ocazionali de droguri și doar 100 de locuri în centrele de dezintoxicare. Consumul, în special de la vârste fragede, poate avea consecințe nefaste. De multe ori însă părintele nu apelează la ajutor specializat, inclusiv de teama stigmatizării.

Motivațiile pentru care tinerii se apucă de droguri sunt complexe FOTO Arhivă
Motivațiile pentru care tinerii se apucă de droguri sunt complexe FOTO Arhivă

Președintele Federației Neguvernamentale Antidrog, Gigel Lazăr, a vorbit, în cadrul podcast-ului „Discuții Tabu”, despre cum ar trebui să acționeze părinții, atunci când află despre copilul său că este consumator, iar în curând, va veni în sprijinul acestora cu o nouă platformă, SOS Antidrog.

Consumul de droguri este tot mai popular, în special în rândul tinerilor. Motivațiile consumului sunt diverse: de la traume, până la dorința de acceptare în anumite grupuri sociale. Datele statistice, la nivel național, sunt îngrijorătoare: numărul consumatorilor a crescut de mai bine de șapte ori, în ultimii 10 ani.

Dacă în 2008 aveam 1,4% consumatori pe segmentul 15-60 de ani, la ultimul raport, din 2021, aveam 16,7% pe segmentul de vârstă 15-35 de ani, respectiv 10,6% pe segmentul de 15-60 de ani.”, a susținut Gigel Lazăr, la „Discuții Tabu”.

Gigel Lazăr, invitat în cadrul podcast-ului „Discuții Tabu” FOTO Captură Youtube
Gigel Lazăr, invitat în cadrul podcast-ului „Discuții Tabu” FOTO Captură Youtube

În dialogul cu moderatorii Mădălina Buhat și Dinu Popescu, ambii psihologi de meserie, directorul executiv CIADO România a clasificat consumatorii în trei categorii: consumatorii ocazionali, consumatorii dependenți și consumatorii teribiliști.

100 de locuri pentru dependenți

Dintr-o populație de 19 milioane de locuitori, un milion de oameni recunosc că au consumat droguri.

Dacă îi punem la socoteală și pe cei plecați în afară, ar rezulta undeva între 900.000 și un milion de consumatori ocazionali de droguri, spune Gigel Lazăr.

Numărul ar putea fi însă mai ridicat, întrucât există și consumatori care nu ar recunoaște acest lucru, de frica etichetelor. Pe de altă parte, la nivelul întregii Uniuni Europene, 55 milioane de persoane declară că, măcar o dată în viață, au experimentat o substanță interzisă.

Astfel de statistici fac referire la consumatorii ocazionali. Dependența este greu de apreciat, întrucât România are foarte puține centre. De multe ori, părinții apelează la clinici din afară.

La nivelul întregii Românii avem undeva la 100 de locuri de cazare pentru dependenți, afirmă președintele Federației Neguvernamentale Antidrog.

Specialistul mai subliniază și importanța înțelegerii felului în care drogurile acționează: diferit, de la persoană la persoană. Cu cât persoana care începe să consume este mai tânără, cu atât efectul asupra organismului va fi mai puternic.

55 milioane de persoane din UE au încercat droguri, măcar o dată FOTO Freepik
55 milioane de persoane din UE au încercat droguri, măcar o dată FOTO Freepik

De ce încep copiii să consume droguri și problema stigmatizării

Motivațiile pentru care tinerii se apucă de droguri sunt complexe și diversificate. Totul poate începe ca o simplă curiozitate, sau din nevoia de a fi acceptat în anumite grupuri. Ulterior, dependența se dezvoltă din traume, despre care uneori părinții nici măcar nu știu.

Cel puțin în anumite zone defavorizate, părinții sunt plecați afară, copiii aceia se simt abandonați. Ei trăiesc cu niște sentimente greu de înțeles. La 14-15 ani, bullying-ul este atât de prezent și atât de ascuns de sistemul de învățământ. De aici apare presiunea grupului asupra lor, de aici apare consumul de droguri, de aici apar refulările lor”, a mai susținut, Gigel Lazăr, în cadrul podcast-ului.

Moderatorul Dinu Popescu, cunoscut jurnalist și absolvent al Facultății de Psihologie, specializat în psihoterapie cognitiv comportamentală și psihologie clinică, a completat cele spuse de președintele F.N.A., susținând că o mare problemă constă în faptul că oamenii nu recunosc atunci când ajung să dezvolte o astfel de dependență.

Un consumator sau chiar părinții vor fi rușinați să își ducă copilul la un centru să se trateze, dacă chiar are o problemă, pentru că știe că va rămâne cu stigmatul”, spune psihologul.

Cum poate acționa un părinte

Contează foarte mult ca părintele să își facă timp pentru copilul său și să îi observe schimbările comportamentale. Unele sunt mai mult decât evidente și ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă imediat.

Potrivit lui Gigel Lazăr, atunci când un tânăr începe să consume droguri, prezintă două comportamente, diametral opuse: fie se izolează, fie este exuberant.

Ce poate face un părinte, în momentul în care își dă seama că fiul sau fiica sa este consumator de droguri?

În primul rând să nu îl admonesteze verbal și fizic. Doi, să încerce să ajungă să înțeleagă motivația pentru care s-a apucat de droguri. Ulterior, să afle ce consumă, după care să aibă o discuție cu un specialist: psihologi, medici, deși ducem lipsă mare”, mai susține președintele F.N.A., pentru sursa citată.

De asemenea, părinții pot găsi informații utile pe site-ul www.antidrog.eu.

Platforma SOS Antidrog

Gigel Lazăr a anunțat că Federația Neguvernamentală Antidrog urmează să lanseze platforma SOS ANTIDROG, la finalul lunii septembrie.

E o platformă unde vor putea fi accesați psihologii noștri, care sunt pregătiți pentru așa ceva. Părinții vor avea până la cinci ședințe gratuite de consiliere”, a transmis el, în cadrul podcast-ului.

Conceptul, ce va fi implementat la nivel național, este un rezultat al parteneriatului dintre F.N.A. și Agenția Națională Antidrog.

Proiectul pe parte de sănătate va fi coordonat de dr. Furtună Bogdan, Dr. Cristi Donescu și Dr. Dragoș Dănescu. Conceptul de politici publice - informare, alternative, prevenire va fi coordonat de președintele executiv - dl. Dorin Opreanu.

Platforma este finanțată 100% de către Federația Neguvernamentală Antidrog și va fi lansată la finele lunii septembrie”, a precizat Gigel Lazăr, directorul executiv CIADO România, pe Facebook.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite