Ce părere au românii despre pandemie, măsurile autorităţilor şi ce motive invocă cei care spun că nu se vor vaccina SONDAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce părere au românii despre pandemie, măsurile autorităţilor şi câţi spun că se vor vaccina, FOTO Profimedia
Ce părere au românii despre pandemie, măsurile autorităţilor şi câţi spun că se vor vaccina, FOTO Profimedia

Sondajul de opinie „10 luni de COVID în România”, realizat de Institutul Român pentru Evaluarea şi Strategie (IRES), arată că românii sunt în continuare îngrijoraţi de situaţia creată în românia de pandemie, tot mai dezamăgiţi de autorităţi şi că au, în general, o atitudine rezervată faţă de campania de vaccinare, o treime declarând că nu se vor vaccina sub nicio formă.

Printre întrebările adresate în cadrul sondajului, probabil cea mai importantă în perspectiva următoarelor luni este cea privind intenţia românilor de a se vaccina. Astfel, la întrebarea „În momentul în care vaccinul va deveni disponibil în România, dumneavoastrăvă veţi vaccina împotriva COVID-19?”, 25% dintre respondenţi au răspuns că se vor vaccina cât mai repede, 39% că se vor vaccina doar în anumite condiţii, iar 31% au spus că nu se vor vaccina sub nicio formă. Doar 4% au spus că nu ştiu ori au refuzat să răspundă. Mai puţin dispuşi să se vaccineze sunt tinerii, pe când persoanele educate, cele care locuiesc în mediul urban şi în Transilvania şi Banat ar fi mai dispuse, notează IRES. 

Atunci când vine vorba de motivele invocate de cei care au declarat că nu se vor vaccina sub nicio formă se poate observa că un procent semnificativ sunt îngrijoraţi de acelaşi lucru. Astfel, 45% dintre cei 32% de respondenţi care au spus că nu vor să se vaccineze au declarat că principalul motiv este lipsa încrederii în vaccin sau în sistemul medical. 15% şi-au motivat decizia invocând fie conştientizarea unui pericol scăzut, fie încrederea în imunitatea personală ridicată, iar 13% au spus că se tem de reacţii adverse. Doar 4% şi-au declarat neîncrederea în existenţia virusului, în timp ce 3% au spus că nu au obiceiul de a se vaccina ori au convingeri împotriva vaccinurilor. Vârstnicii, persoanele cu studii superioare şi respondenţii din urban sunt în proporţii printre cei care s-ar vaccina cât mai repede, notează autorii sondajului.

Îngrijoraţi pentru ceilalţi şi societate, dar mai puţin îngrijoraţi pentru propria sănătate

Nu mai puţin de 70% dintre respondenţi au declarat că sunt foarte şi destul de îngrijoraţi cu privire la situaţia generată de pandemia de COVID-19 în România, cu 6 procente mai puţin faţă de studiul similar realizat de IRES în luna iulie. Datele demografice despre cei 29% dintre respondenţi care au declarat că sunt destul de puţin sau foarte puţin îngrijoraţi de situaţia generată de pandemie arată că aceştia tind să fie bărbaţi, tineri între 18 şi 35 ani şi persoane cu vârste între 36 şi 50 de ani, conform IRES. 

În mod similar, 70% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi cu privire la posibila infectare cu SARS-CoV-2 a unui membru al familiei, în timp ce un sfert sunt puţin sau deloc îngrijoraţi.Femeile şi persoanele peste 51 de ani sunt mai îngrijorate pentru cei din familiile lor, în timp ce bărbaţii, tinerii şi respondenţii din mediul rural sunt mai puţin îngrijoraţi.

În acelaşi timp, doar  59% dintre români – cu 10 procente mai puţini decât în iulie - sunt îngrijoraţi de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu SARS-CoV-2. 2% spun că deja s-au infectat. Raportat la totalul populaţiei, numărul celor infectaţi, declarat spontan în sondaj este mult sub numărul de cazuri comunicat oficial (aprox. 388.200 cf. celor declarate în sondaj vs. 612.373 – cifra oficială de cazuri înregistrată oficial până la data de 26.12.2020).

Femeile, persoanele peste 51 de ani şi cele care locuiesc în mediul rural sunt mai îngrijorate decât media, iar bărbaţii, tinerii şi persoanele cu vârste de cel mult 50 de ani, cei care locuiesc în oraşe şi care au educaţie superioară sunt mai puţin îngrijoraţi cu privire la posibilitatea de a contracta virusul, notează IRES. 

Tot mai dezamăgiţi de autorităţi

Sondajul arată o scădere semnificativă a gradului de mulţumire a românilor cu privire la măsurile luate pe perioada pandemiei de către Grupul de Comunicare Strategică (-17%), Preşedinţie (-15%), Guvern (-7%). 

Doar puţin peste un sfert (28%) dintre participanţii la studiu susţin că sunt foarte şi destul de mulţumiţi de politica economică a Guvernului de la debutul pandemiei, în timp ce 6 din 10 români spun că sunt nemulţumiţi.  În scădere faţă de iulie este şi gradul de mulţumire cu privire la activitatea Guvernului României privind măsurile pentru protecţia populaţiei (44% în decembrie vs. 48% în iulie), dar şi cu privire la politicile economice (27% în decembrie vs. 28% în iulie).

Concediul de iarnă, afectat de pandemie

Interesante sunt şi răspunsurile românilor la întrebări care privesc interacţiunile cu ceilalţi şi planurile de vacanţă. Faţă de luna iulie, se pot constata scăderi ale comportamentelor de socializare: 8% declară că în ultimele 2 săptămâni au participat la o petrecere cu prietenii sau familia faţă de 15% în iulie şi 4% susţin că au participat la o adunare publică/eveniment în aer liber.

În acelaşi timp, 1 din 5 participanţi la sondaj declară că şi-a anulat vacanţa din această iarnă din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situaţia epidemiologică se va îmbunătăţi şi doar 5% dintre români spun că vor mai pleca totuşi în vacanţă, cei mai mulţi în ţară, 12% dintre ei în străinătate.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1145 indivizi cu vârste de 18 ani şi peste, în perioada 12-14 decembrie 2020, şi are o eroare maximă tolerată de +/- 2,9%. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), iar eşantonul este simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel naţional.

Răspunsurile complete la toate întrebările adresate în cadrul sondajului derulat de IRES pot fi consultate în documentul de mai jos:

IRES_10 LUNI DE COVID-19 IN... by IRES_Romania    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite