Ce loc ocupă România în Raportul Mondial al Fericirii 2024 şi care este „cea mai fericită” ţară din lume

0
Publicat:

Raportul Mondial al Fericirii 2024, publicat recent de Gallup, a situat Finlanda pe primul loc în ceea ce priveşte mulţumirea cu privire viaţa personală. În acelaşi timp, acest document a relevat faptul că tinerii din Statele Unite și Europa de Vest sunt din ce în ce mai puțin mulțumiți de viața lor, informează New York Post.

Primele 48 de locuri în World Happiness Report, foto 2024 World Happiness Report

Din păcate, aceeaşi tendinţă de nemulţumire caracterizează şi România, care în acest raport se situează pe locul 32, în scădere cu 8 locuri faţă de raportul precedent, când ocupa locul 24.

La acest studiu, care a avut în vedere o perioadă de trei ani, au fost chestionate peste 100.000 de persoane din 143 de țări, cărora li s-a cerut să își evalueze viața pe o scară de la 1 la 10.

De la jumătatea anilor 2000, Gallup a constatat că nivelul de fericire a scăzut brusc în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani din SUA, în timp ce tinerii din Europa de Vest au înregistrat un declin mai treptat.

Tinerii acuză o epidemie de singurătate

Dintre cele 143 de țări chestionate, SUA s-au clasat pe locul 23 la nivel global, ceea ce reprezintă un minimum istoric pentru SUA, care a coborât opt locuri. De asemenea, îngrijorător este faptul că cei care s-au declarat cel mai nemulţumiţi au fost tinerii, ceea ce a situat SUA pe locul 62 în ceea ce privește persoanele cu vârste între 15 şi 24 de ani.

Anul acesta este primul an de la lansarea raportului, în urmă cu 20 de ani, în care SUA nu au fost incluse în primele 20 cele mai fericite țări.

Datele susțin ideea unei „epidemii de singurătate” în rândul tinerilor și, deși singurătatea nu este „excesiv de ridicată” la scară globală, aceasta a fost de aproape două ori mai mare în rândul milenialilor în comparație cu cei născuți înainte de 1965.

Deși nu există un singur motiv în spatele declinului fericirii în rândul tinerilor, acesta arată importanța „faptului de a avea pe cineva pe care să te bazezi în momente de nevoie... ca fiind unul dintre cei mai importanți predictori ai satisfacției în viață”, a declarat Lara Aknin, psiholog social și unul dintre editorii raportului.

Ţările nordice rămân în top

Tendința ca țările nordice să ocupe primele locuri a continuat și în acest an, Finlanda sobţinând titlul de cea mai fericită țară din lume pentru a şaptea oară consecutiv, urmată de Danemarca, Islanda, Suedia, Israel, Olanda, Norvegia, Luxemburg, Elveția și Australia.

Miika Mäkitalo, CEO al companiei de experiență a clienților HappyOrNot din Finlanda, a declarat pentru The Post: „Există cu siguranță un sentiment de surpriză că suntem cea mai fericită țară. O mare parte din acest lucru se datorează faptului că, de obicei, suntem cunoscuți pentru faptul că nu exprimăm uşor prea multe emoții. De fapt, avem o glumă în Finlanda despre «zâmbetul finlandez», care este doar o expresie neutră”.

În ciuda surprizei, Miika Mäkitalo a declarat că finlandezii sunt „incredibil de recunoscători” că au fost desemnați cea mai fericită țară şi că unele dintre cele mai bune părți ale vieții și muncii în Finlanda includ natura frumoasă și „cele 4-5 săptămâni de vacanță anuală generoasă”.

„Deși poate fi extrem de frig și întuneric aici o mare parte din an, conceptul finlandez de "sisu" (care înseamnă "rezistență" sau "curaj") și dragostea noastră pentru saună, sunt doar câteva dintre modalitățile prin care ne menținem moralul ridicat. În cele din urmă, însă, cred că încrederea este cel mai mare factor al fericirii finlandeze. Există o mare încredere în societatea noastră, între concetățeni, iar acest lucru se aplică și la locul de muncă, între manageri și angajați. După părerea mea, încrederea este esențială pentru organizațiile de succes, cu angajați fericiți!”, a spus Miika Mäkitalo.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite