Ce este drogul fantomă, descoperit la un traficant din Brașov
0Un tânăr de 22 de ani din Brașov a fost reținut de polițiști după ce a fost prins cu aproximativ 30 de grame de MDMB-4en-PINACA, un drog de mare risc cunoscut ca „drogul-fantomă”. Substanța, destinată vânzării, era porționată în 20 de plicuri și ascunsă într-o cutie de ceas.
Traficantul, care deținea și foițe și plasturi pentru confecționarea jointurilor, vindea aceste substanțe periculoase cu sume între 40 și 50 de lei doza, inclusiv minorilor din Brașov.
El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, a anunțat IPJ Brașov.
Ce este drogul fantomă
Drogul fantomă, MDMB-4en-PINACA, este un canabinoid sintetic extrem de toxic, apărut în SUA în 2017 și care s-a răspândit rapid în Europa. Drogul poate fi ușor ascuns, fiind impregnat în hârtie sau materiale textile, ceea ce îi conferă denumirea de „drogul-fantomă”.
„Diferența față de celelalte substanțe interzise prezente pe piața actuală este faptul că poate fi impregnat cu ușurintă în hârtie sau în materiale textile, fiind facil de ascuns, inclusiv pentru introducerea în închisori, de aceea a fost denumit și drogul- fantomă.
Este un canabinoid sintetic, o substanță asemănătoare etnobotanicelor. Se găsește de obicei sub formă de pulbere, dar poate fi și lichid, ideal pentru impregnare. De obicei, se pulverizează pe material vegetal sau chiar pe o coală de hârtie și apoi se fumează. Poate fi, de asemenea, inhalat, injectat sau consumat pe cale orală (prin înghițire).”, a explicat expertul antidrog Cătălin Țone.
Efectele acestui drog includ halucinații, paranoia, confuzie și în cazuri grave, atacuri de cord fatale. În 2022, MDMB-4en-PINACA a fost inclus în Tabelul 1 al drogurilor de mare risc din România.
„Începând cu 12 Decembrie 2023, Agenția Antidrog Americană (DEA) a plasat acest drog în lista celor mai periculoase substanțe interzise. Într-o directivă a Comisiei Europene din 12 martie 2021, privind includerea de noi substanțe psihoactive în definiția termenului „drog”, se afirmă despre MDMB-4en-PINACA că prezintă efecte similare cu efectele psihoactive ale canabisului, dar are un grad sporit de toxicitate care pune viața în pericol.”, a mai precizat expertul antidrog, care ne îndemnă „să ne ferim copiii de droguri”.