Ce cred românii despre meseriile lor la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
65% din părinţi îşi doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor, pentru respect şi bani FOTO: David Muntean/Adevărul
65% din părinţi îşi doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor, pentru respect şi bani FOTO: David Muntean/Adevărul

La Adevărul Live am dezbătut o temă de interes în contextul unei pieţe a muncii în care mulţi tineri nu-şi mai găsesc locul: ce cred românii despre meserii şi profesii, ce importanţă mai are o diplomă, care sunt meseriile valorizate şi cum poate fi refăcută relaţia dintre părinţi şi actuala generaţie „pierdută”.

 

Există o prăpastie între aşteptările părinţilor şi dorinţele copiilor când vine vorba de viitorul lor: 65% din părinţi îşi doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor, pentru respect şi bani, iar 53% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani ar prefera o meserie, pentru că pot avea bani mai repede.

Asta a arătat, pe scurt, studiul „Meserii pentru România”, lansat recent şi realizat de D&D Research. În spatele acestei concluzii se află un set întreg de concepţii cu privire la meseriile şi profesiile din România, care explică de unde această diferenţă de mentalitate, care îi poate condamna la eşec pe unii tineri, au atras atenţia specialiştii.

Miercuri, la Adevărul Live de la ora 13:00, am discutat cu sociologul Dan Petre, Managing Partner la D&D Research, compania care a coordonat studiul ”Meserii pentru România”, despre meseriile românilor, despre generaţia 18-24, aşa-numita generaţie uneori „digitală”, alteori „pierdută”, despre cele mai respectate meserii şi profesii, despre mirajul diplomelor versus „meseria, brăţară de aur”, dar şi despre nevoia de a avea angajaţi calificaţi. Prin Skype ni s-a mai alăturat Cristian Panţir, Marketing Manager la compania de recrutare Adecco România.

Declaraţii:

Dan Petre: Tinerii vor un acces foarte rapid la resurse şi la o poziţie socială, ceea ce se poate realiza prin muncă.

Cristian Panţir: Cred că orice părinte îşi doreşte bunăstare materială pentru copiii lor, numai că nimeni nu prea se interesează de vocaţia tinerilor. A ajunge la un salariu foarte bun nu înseamnă că ai ajuns să fii împlinit prin meseria pe care o faci.

Dan Petre: Am constatat că această prăpastie dintre tineri şi părinţi este tot mai mare fiindcă pe de o parte părinţii sunt tradoţioalişti, însă tinerii vor să facă meserii mai noi, în special în zona de IT, de aceea conflictul între generaţii este mai acut. Societatea, părinţii, mediul, toţi vor ceva de la tineri şi au aşteptări diferite de la ei.

Cristian Panţir: Eu cred că lucrurile încep să se schimbe, dar cred că lucrurile trebuie să se schimbe încă din şcoala generală, în facultate fiind prea târziu. Meseriaşii sunt cei mai căutaţi în momentul de faţă, pe piaţa muncii. Nu toată lumea îşi poate găsi din studii superioare cariera profesională care i se potriveşte.


CAMPANIE Ce cred românii despre meseriile lor. Unde îşi văd părinţii copiii vs unde se văd tinerii de astăzi

STUDIU Tinerii vor o calificare profesională, dar părinţii le pregătesc un viitor de „gulere albe”

ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“

ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Meseriile cele mai căutate de elevii de clasa a VIII-a: mecanic auto şi chelner

VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională

ADMITERE LICEU 2014 Concurenţa de la profesională depăşeşte prejudecăţile societăţii

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Noutăţile şi avantajele şcolii profesionale: şansa la o meserie, inclusiv în multinaţionale

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite