Ce articole caută românii pe platformele de educație sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300.000 deromâni au fost interesați în anul 2022 de articole pe teme precum începerea vieții sexuale, metodele de contracepție înainte și după actul sexual, mersul la ginecolog sau bolile cu transmitere sexuală, publicate pe platforma online Planifică Neprevăzutul.

Tot mai mulți oameni citesc articole despre educația sexuală
Tot mai mulți oameni citesc articole despre educația sexuală

Dintre persoanele care au vizitat platforma, cele mai multe sunt femei (67%), în vreme ce, pe categorii de vârstă, interesul cel mai consistent a venit din partea persoanelor de peste 25 de ani (81%), restul de 19% fiind tineri sub această vârstă.

„Deși proiectul a început ca o alternativă viabilă de informare online pentru adolescenți și tineri, din cifrele vizitărilor noastre pe site constatăm că există un mare interes din partea tuturor categoriilor de adulți. Este clar că există o nevoie consistentă de informare și a persoanelor de 30-40 de ani, așa că prospectăm în prezent ideea de a extinde pe viitor paleta tematicilor și către alte zone de interes, precum sarcina, sexul în cuplu după apariția copiilor, comunicarea dintre tineri și părinți sau menopauza”, a declarat specialistul platformei, medicul primar de obstetrică-ginecologie Elena Ucenic.

Topul articolelor

1. Primele semne ale bolilor cu transmitere sexuală;

2. Actul sexual în timpul menstruației;

3. Lucruri interesante despre lichidul seminal;

4. Pilula de a doua zi;

5. Dezvirginarea la băieți;

6. Metode de contracepție;

7. Modificări ale corpului după dezvirginare;

8. Riscul de sarcină prin metoda retragerii;

9. Pilulele contraceptive.

Întrebările din cabinetul medicului ginecolog

O parte din cele mai populare tematici de pe site se regăsesc în interacțiunile directe cu pacienții care se prezintă la cabinetul doamnei ginecolog. Referindu-se cu precădere la interacțiunile cu pacienții tineri, dr. Elena Ucenic arată că cele mai dese întrebări ale acestora sunt legate de momentul oportun de începere a vieții sexuale, de contracepția de urgență, de vaccinarea anti HPV, de modul în care poate fi amânată menstruația și de ce partenerul trebuie să urmeze tratament medical împotriva bolilor cu transmitere sexuală, chiar dacă nu prezintă simptome.

„Am avut cazul unei adolescente care, deși spunea că se protejează la fiecare contact, a fost sfătuită de medicul școlar să își înceapă viața sexuală abia când va fi pregătită să aibă un copil. Mesajul ei disperat m-a întristat. Nu putem pretinde ca doi doctori să aibă aceeași opinie, dar eu pot spune cu mâna pe inima că, dacă o adolescentă are contact sexual protejat, asumat, cu un partener pe care îl iubește și îl respectă, atunci această puștoaică ar fi nemaipomenită ca model de comportament.”, declară dr. Elena Ucenic.

Chestionar online

Tot anul acesta, Planifică Neprevăzutul a realizat, pe baza răspunsurilor primite de la utilizatorii platformei, un studiu care a relevat faptul că unul din patru tineri români cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a apelat cel puțin o dată, în ultimul an, la pilula contraceptivă de urgență, cunoscută și sub denumirea populară de „pilula de a doua zi”.

Mini-sondajul cu variante multiple de răspuns adresat tinerilor a arătat că, în ultimul an, 19,7% din respondenți au utilizat pilula de urgență o singură dată, în vreme ce 5,6% dintre ei au apelat de două ori la această metodă. Totodată, 60,9% la sută dintre participanții la mini-sondaj au declarat că, deși sunt activi sexual, nu a fost nevoie să apeleze la metoda contraceptivă de urgență, în vreme ce 13,8% au declarat că sunt virgini.

Campania Planifică Neprevăzutul a fost lansată, în 2013, de către Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), ca o inițiativă de informare și educare privind folosirea corectă a contracepției moderne.

Platforma online de educație sexuală și contraceptivă PlanificăNeprevăzutul.ro informează și educă publicul larg, în special tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, cu privire la metodele de contracepție modernă, oferind informații utile despre modul de folosire, avantajele și dezavantajele fiecărei metode contraceptive, demontând mituri și percepții despre acest subiect.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite