Cazul bebeluşilor din Argeş. Copilul din Mioveni este stabil, ceilalţi sunt bine. Luni ar putea fi externat un micuţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copilul cu sindrom hemolitic-uremic, transferat în cursul săptămânii trecute de la Mioveni la Spitalul „Marie Curie”, pe Secţia de Terapie Intensivă, este în prezent stabil, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, prezent la unitatea medicală. Corpul de control al premierului Dacian Cioloş va merge luni în inspecţie la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.

Potrivit acestuia, cei cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic internaţi pe Secţia de Nefrologie a Spitalului „Marie Curie” sunt bine, urmând a fi anunţate externări. „Copilaşul din Mioveni este în acest moment stabil. Am asistat la o întâlnire a specialiştilor care se ocupă de el şi sunt implicaţi în acest caz. Ceilalţi sunt bine, se vor anunţa şi externări. Luptăm înainte!”, a spus ministrul. Luni ar putea fi prezentate şi rezultatele anchetei Autorităţii Naţional Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care au verificat produsele din mai multe magazine din ţară.

Neregulile se ţin lanţ la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, Argeş, unde există „numeroase probleme de ordin administrativ”. Aceasta este concluzia la care a ajuns Corpul de control al premierului Dacian Cioloş, după ce a făcut un control amănunţit în unitatea sanitară. Deşi nu au primit toate documentele pe care le-au cerut, specialiştii din Guvern au constatat că spitalul din Argeş a raportat o rată zero de infecţii nosocomiale timp de un an şi o lună, respectiv între ianuarie 2015 – februarie 2016, asta cu toate că nu au fost efectuate analize în acest sens.

„În perioada de referinţă au fost recoltate probe de autocontrol doar în trei zile, respectiv în lunile februarie şi martie 2015, şi într-o zi din luna februarie 2016, după internarea mai multor copii cu afecţiuni şi după decesul a trei dintre aceştia”, se arată în raport.

O problemă, notează documentul, e faptul că unitatea medicală nu a avut încadrat un medic epidemiolog care să coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere şi Control al infecţiilor intraspitaliceşti. Cu toate acestea, ieri erau internaţi în spital nu mai puţin de 45 de copii, toţi cu scaune diareice, iar spitalul a devenit neîncăpător, susţin medicii piteşteni, care au dat alertă cod roşu, din cauza suspiciunii de contaminare cu bacteria E-coli, care a stat la baza îmbolăvirii bebeluşilor cu sindromul hemolitic uremic.

Copilul plimbat 12 zile între spitale riscă sechele neurologice

În Capitală mai sunt internaţi şase copii cu această boală agresivă, care a făcut deja trei victime în ultimele trei săptămâni. Cinci din cei şase copii internaţi în Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti au o evoluţie favorabilă, în timp ce un micuţ, băieţelul din Mioveni plimbat între spitale timp de 12 zile, este la terapie intensivă, stabil.

În ceea ce-l priveşte însă, medicii arată că el va rămâne cu sechele neurologice, dat fiind faptul că sâmbătă starea lui s-a degradat. „Ceilalţi cinci copii se află în continuare internaţi pe secţia de Nefrologie, doi dintre ei făcând dializă peritoneală. Există şanse ca în această săptămână să facem şi două externări”, a arătat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Un alt micuţ, de 10 luni, a fost transferat în cursul zilei de sâmbătă în Bucureşti, la Institutul Matei Balş, adus fiind tot de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, unde, ieri, mai erau internaţi 38 de copii, toţi prezentând scaune diareice.

Set de măsuri pentru copiii din şcoli

Ministrul Sănătăţii a anunţat, tot ieri, că a fost definitivat un set de măsuri şi recomandări privind normele de comportament în colectivităţi şi educaţie sanitară.

Documentul, care a fost deja transmis Ministerului Educaţiei, va fi diseminat în şcoli, prin intermediul inspectoratelor şcolare, după cum a ţinut să sublinieze oficialul. De altfel, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii va face în continuare verificări, în colaborare cu Corpul de Control al premierului Dacian Cioloş, nu doar în unitatea sanitară argeşeană, cât şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Verificările urmează să clarifice aspecte precum „modul în care au fost făcute analizele bebeluşilor, cauzele care au provocat apariţia patologiilor digestive la copiii din Argeş şi cauzele care au provocat decesul copiilor, precum şi existenţa infecţiilor nosocomiale în spital”, se arată în raportul Corpului de Control a lui Dacian Cioloş.

Termen de finalizare pentru mai multe anchete

Totodată, în această săptămână sunt aşteptate şi rezultatele anchetei pe alimente demarată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care a luat la puricat lanţurile de magazine din Argeş şi pe cele din Dolj, unde au fost identificate cazuri de infecţie cu E-coli.

Spre finalul săptămânii, ministrul Sănătăţii ar trebui să aibă pe masă şi rezultatele anchetei efectuate de Corpul de Control, care are termen până pe 4 martie pentru a informa autorităţile ce anume a stat la baza îmbolnăvirii pruncilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite