Carantină totală în Ţăndărei, „capitala“ traficanţilor de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Ţăndărei din judeţul Ialomiţa, devenit cunoscut pentru clanurile de romi ce au dezvoltat reţele internaţionale de trafic de persoane, a fost pus în carantină totală de către autorităţi după ce a devenit un focar de infecţie, în condiţiile în care sutele de localnici întorşi în ţară nu au respectat măsurile de izolare

GALERIE FOTO

Ordonanţa Militară 7, emisă sâmbătă de ministrul de Interne Marcel Vela, i-a pus în carantină totală pe toţi cei 13.000 de locuitori ai Ţăndăreiului. Măsura a devenit necesară după ce localitatea ialomiţeană a ajuns un focar de răspândire a noului coronavirus, iar mai mulţi primari din zonă s-au plâns că sutele de români întorşi din străinătate în această perioadă nu respectă măsurile de izolare la domiciliu. Drept urmare, încă de vineri, zeci de poliţişti alături de militari ai armatei române au fost desfăşuraţi pe străzile oraşului pentru a pune în aplicare măsurile de distanţare socială, iar ministrul Vela a subliniat, în anunţul instaurării carantinei totale, că peste 60% din cazurile din judeţ sunt din Ţăndărei.

„Din păcate, un alt factor care ne determină să introducem noi ordonanţe militare este şi comportamentul unora dintre cetăţeni, oameni care pur şi simplu nu înţeleg cât este de periculos ceea ce fac atât pentru ei, cât şi pentru alţii. În judeţul Ialomiţa, din totalul cazurilor confirmate pozitiv în jurul prânzului – de 48 de persoane, 31 sunt din Ţăndărei, un procent de peste 60%, iar din totalul de 8 pacienţi decedaţi, 7 sunt toţi din oraşul Ţăndărei. Aşadar, în Ordonanţa militară numărul 7, emisă astăzi, 4 aprilie, am stabilit: Se instituie carantină pentru localitatea Ţăndărei. vom permite intrarea şi ieşirea doar pentru transportul de marfă, pentru aprovizionarea populaţiei, şi al persoanelor care nu locuiesc acolo, dar îşi desfăşoară activitatea acolo. Îi anunţ pe cetăţenii din Ţăndărei că măsurile de verificare vor fi stricte, se va aplica legea. Sunt strict interzise ieşirea şi intrarea prin alte zone de acces decât cele publice”, a declarat sâmbătă ministrul Marcel Vela. Doar vineri şi sâmbătă, poliţiştii au aplicat 227 de amenzi contravenţionale.

image

Cum s-a ajuns aici

Focarul de infecţii cu noul coronavirus a izbucnit în rândul comunităţii de romi din Ţăndărei, după ce în ultimele săptămâni, sute de persoane care s-au întors în ţară din zone roşii precum Italia, Spania, Franţa sau Germania au refuzat să respecte regulile de izolare. Primul deces a fost confirmat aici în data de 26 martie, fiind vorba despre un bărbat de doar 39 de ani, fără boli asociate. Alte două decese au fost confirmate o zi mai târziu, două persoane de 60 şi 77 de ani, ce nu călătoriseră şi nici nu intraseră în contact cu un caz confirmat, fapt ce indica deja o transmisie comunitară a virusului. O săptămână mai târziu, numărul cazurilor confirmate a crescut alarmant, 21 din cele 28 de cazuri din judeţ fiind din Ţăndărei. A fost şi motivul pentru care prefectul a cerut carantinarea totală a oraşului. 

Ce i-a adus oraşului „celebritatea”

Oraşul Ţăndărei a ajuns pe prima pagină a presei locale şi internaţionale după ce autorităţile din România şi Marea Britanie au arestat zeci de localnici care au constituit un grup organizat ce trafica mii de copii romi în Occident, pe care îi obligau să cerşească şi să fure. Zeci de persoane au fost arestate în România şi în Marea Britanie într-un dosar devenit celebru, după ce justiţia din România i-a achitat, în februarie 2019, pe toţi inculpaţii, deşi complicii lor din Marea Britanie au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.

Scădere uşoară a numărului de cazuri raportate în ultimele 24 de ore

Duminică au fost anunţate 251 de cazuri noi de infecţii cu noul coronavirus, într-o scădere uşoară faţă de ziua precedentă, când fuseseră anunţate 430 de cazuri. Astfel, bilanţul total al îmbolnăvirilor a ajuns în ţara noastră la 3.864, din acestea 374 de persoane fiind declarate vindecate şi externate. Din păcate, duminică au fost înregistrate noi decese în rândul celor infectaţi cu noul virus. Astfel, bilanţul deceselor în România a ajuns la aproape 150. De asemenea, a fost înregistrată şi o creştere a cazurilor severe, 141 de pacienţi fiind internaţi la secţiile de terapie intensivă. Cel mai grav afectat judeţ rămâne Suceava, cu 1.215 cazuri confirmate, urmat de Bucureşti, cu 552 de cazuri.

„Factorul de creştere faţă de ziua anterioară a numărului total de cazuri este, astăzi, de doar 7%. Este cel mai mic factor de creştere înregistrat din 18 martie până în prezent. Timpul de dublare a cazurilor, la acest moment, este de 6 zile. Pe de altă parte, numărul de cazuri care s-au deteriorat şi sunt internate în ATI continuă să accelereze, cu un procent de 18,5% faţă de ieri. Timpul de dublare (DT) a cazurilor ATI este de 3 zile. Acesta devine indicatorul principal de urmărit. Ţinta dezirabilă, ca să trecem cu bine prin furtună, este să lungim timpul de dublare pe ATI. Suntem încă prea sus pe evoluţia de cazuri. Dacă acest DT rămâne atât de sus, în aproximativ 12 zile ne atingem capacitatea maximă de ventilatoare, şi în 15 zile intrăm în colaps”, a scris psihiatrul Gabriel Diaconu într-o analiză pe pagina sa de Facebook.

1.215 cazuri la Suceava, 552 în Capitală

Primul municipiu care a intrat în carantină a fost Suceava. Se întâmpla fix cu o săptămână în urmă, prin Ordonanţa Militară numărul 6, când România intra în scenariul 4 cu peste 2.000 de îmbolnăviri. Alături de Suceava au mai intrat în carantină şi comunele din zona limitrofă: Adâncata, Salcea,Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei. De asemenea, s-au mai descoperit focare de infecţie în Arad, Deva, Braşov şi Constanţa. Potrivit autorităţilor, ieri în Suceava erau infectate 1.215 persoane, iar în Capitală 552 de persoane. Peste 100 de cazuri mai sunt şi la Timiş, Arad, Neamţ, Cluj, Hunedoara, Constanţa, Galaţi. Cele mai puţine îmbolnăviri au fost înregistrate la Harghita (un caz) şi la Tulcea (6 cazuri). 

Medicii cer pensie de urmaş pentru copiii cadrelor medicale decedate

După ce ministrul Sănătăţii anunţa, vineri, că circa 500 de medici şi cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus, Asociaţia Alianţa Medicilor a solicitat, într-o scrisoare deschisă publicată duminică, ca personalul medical care-şi pierde viaţa din cauza acestui virus să beneficieze de pensie de urmaş pentru copiii lor. 

„Dacă nu ni se vor da asigurări şi o lege clară, potrivit căreia copiii noştri (indiferent de vârsta acestora, aflaţi la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viaţa pensie de urmaş în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona. Suntem foarte mulţi în situaţia soţ-soţie care lucrează în domeniul sănătăţii (medic – medic; asistent – asistent; medic – asistent; asistent – infirmieră şi toate celelalte relaţii posibile). Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim şi să ne facem datoria!”, se arată în documentul citat.

Medicii susţin că sporul de 500 de euro promis de preşedintele Iohannis nu poate înlocui lipsa echipamentelor de protecţie. „Ne întrebăm: rezolvă cei 500 de euro promişi problemele personalului medical? Evident, nu. Ei se adresează unei presupuse nevoi financiare care nu există. Toţi am cerut echipamente de protecţie, teste, circuite, protocoale şi nu am primit decât foarte puţin. Şi le cerem nu pentru că ne e teamă pentru noi, ci pentru că odată infectaţi suntem un pericol, o bombă cu ceas pentru pacienţi, pentru colegi şi, nu în ultimul rând, pentru familiile noastre”, mai arată medicii.

Apel către românii din diaspora: Rămâneţi acolo de Paşte

Marcel Vela la frontiera de la calafat

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut sâmbătă un apel către românii din străinătate să nu vină acasă de Paşte pentru că vor intra automat în carantină vreme de 14 zile şi nu vor putea fi alături de cei dragi. „Dragi compatrioţi, rămâneţi acasă, în ţările unde locuiţi, şi faceţi acolo sărbătorile, în pace şi linişte, în acest an, departe de cei dragi. Din păcate, aici, vom fi obligaţi să vă invităm să locuiţi 14 zile în spaţiile de carantinare instituţionalizată. Acest lucru nu ne face bine nici nouă, nici dumneavoastră şi nici familiilor care vă iubesc”, a spus ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite