BBC: Presupusa ingerinţă rusă în alegerile din România reînvie amintiri întunecate
0Anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituţională a României (CCR) ca urmare a unor acuzații și dovezi ale unei posibile interferenţe ruseşti a reușit să șocheze și presa străină. Toate previziunile, orice certitudine, au zburat pe fereastră, scrie BBC.
Publicația britanică vede decizia CCR drept una curajoasă, care a urmat după decizia fără precedent a președintelui Iohannis, de a declasifica documente ale serviciului de informații.
Un document vorbește despre o campanie masivă online pentru a influența votul în favoarea candidatului marginal Călin Georgescu, acuzând un „actor sponsorizat de stat”.
Un alt document vorbea despre tentativele de piratare a site-urilor electorale și legături cu site-uri de criminalitate informatică din Rusia. Un al treilea dosar spune că Rusia este angajată într-un război hibrid aici.
„Românii au unit punctele şi dau vina pe Moscova. Asta aduce amintiri negre pentru mulţi oameni. La un miting de joi seara, în faţa universităţii, am întâlnit oameni care îşi aminteau de anii în care au trăit sub dictatura comunistă şi erau cu adevărat speriaţi că Rusia de astăzi ar putea să se amestece aici.
Într-o librărie, o scriitoare de cărţi pentru copii mi-a spus că ar părăsi ţara imediat dacă ar exista vreun semn că România se îndepărtează de calea sa europeană, devenind mai puţin liberă”, relatează Sarah Rainsford, reporterul BBC.
Jurnalista continuă prin a aminti declarațiile lui Georgescu, utile Moscovei de altfel, privind încetarea războiului din Ucraina, sau subestimarea capacității NATO sau UE.
„La Kremlin, deşi se neagă orice rol în aceste evenimente, sunt sigură că oamenii sunt fericiţi că Rusia este văzută ca fiind atât de puternică: tentaculele sale sunt atât de întinse, încât pot agita chiar şi politica românească. O ţară NATO, văzută de mult timp ca un partener stabil şi de încredere”, comentează jurnalista BBC.
Rainfsord a discutat și cu Georgescu, acesta respingând ideea că ascensiunea sa fulminantă se datorează Rusiei. El crede că politica sa „România pe primul loc” este foarte atractivă pentru oamenii de aici.
„În ceea ce priveşte ultimul punct, probabil că are dreptate. De fapt, nu am întâlnit pe nimeni în Bucureşti - în afara echipei apropiate a lui Georgescu - care să recunoască că l-a votat. Dar conţinutul său online - care a inundat TikTok - avea multe mesaje care vor atrage într-o ţară conservatoare din punct de vedere cultural, mai ales dincolo de capitală.
El vorbeşte despre suveranitate şi despre Dumnezeu şi despre lupta împotriva „sistemului”. Le spune oamenilor că viaţa lor ar trebui să fie mai bună”, explică Sarah Rainsford.
Jurnalista se întreabă în articol dacă susținătorii acestuia vor accepta ideea că Georgescu este un proiect rusesc și vor anula votul, sau vor ieși în stradă.
„Până în prezent, apelurile sunt de a sta acasă şi de a rămâne calmi. Reluarea alegerilor ar putea avea loc abia în primăvară. Aceasta este o perioadă lungă de timp în politica românească”, încheie Rainsford articolul.