Barajul spectaculos aflat la poalele unui munte, într-o zonă cu peisaje de vis. Se află în România FOTO
0Barajul și acumularea Râușor, din judetul Argeș, au fost puse în funcțiune în 1986. La ora actuală, barajul Râușor este al șaselea din România, cu o înălțime de 118 metri, pe primul loc fiind barajul Vidraru (166 metri înălțime).

La poalele Masivului Iezer-Păpușa, într-o zonă în care natura își arată frumusețea altfel în fiecare anotimp, se înalță în calea apelor barajul Râușor. Construcția este amplasată pe râul Târgului, la 400 de metri mai jos de locul în care râul Târgului își adună apele cu pârâul Râuşor și formează lacul de acumulare cu același nume. Barajul se află la mai puțin de opt kilometri de Cabana Voina și la opt kilometri de centrul comunei Lerești.
Barajul și acumularea se află în patrimoniul și exploatarea Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea din cadrul Administrației Naționale “Apele Române”.
”Construcția obiectivului hidrotehnic a început în anul 1977, anul 1986 marcând punerea în funcțiune. Este un baraj de anrocamente cu zone de filtru din balast sortat și nucleu de argila, usor înclinat spre amonte și curbat orizontal cu înălţimea de 118 de metri și lungimea coronamentului de 386 de metri. Părțile componente ale obiectivului hidrotehnic Râușor au fost calculate și verificate la debitele corespunzatoare clasei I-a de importanță, fiind încadrat în categoria B – baraj de importanţă deosebită”, a declarat pentru ”Adevărul” Bogdan David, directorul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea.
Suprafaţa totală a lacului de acumulare este de 182 de hectare iar volumul este de 60 de milioane metri cubi de apă. Acumularea are o lungime de 4,5 kilometri pe Râul Târgului şi 2,8 kilometri pe Râuşorul Lereştiului.
Galeria de aproape șase kilometri prin care apa ajunge într-o hidrocentrală
Principalul rol al amenjării este alimentarea cu apă a municipiului Câmpulung Muscel (situat la 16 kilometri aval) şi a localităţilor limitrofe, constituind și o importantă rezervă pentru municipiul București. Un alt rol important al barajului Râușor este acela de apărare impotriva inundațiilor, fiind prevăzut cu un volum de atenuare de 14,5 milioane metri cubi.












Amenajarea are şi rol energetic. Printr-o galerie lungă de 5,6 kilometri, apa din barajul Râuşor alimentează Centrala Hidroelectrică Lereşti. Aceasta este o hidrocentrală semiîngropată şi are camera de comandă la suprafaţă.
Debitul instalat de 15 metri cubi pe secundă pune în funcţiune o turbină de 19 megawați. Pentru ca apa să aibă forţa de a învârti turbina, constructorii au asigurat o diferenţă de nivel de 181,5 metri. La debuşarea apei din Centrala Hidroelectrică Lereşti se găsește un mic lac de acumulare cu un volum de 170.000 de metri cubi. Din acest lac pleacă spre Centrala Hidroelectrică Voineşti o aducţiune în lungime de 3,6 kilometri.
Barajul și lacul de acumulare întregesc frumusețea zonei turistice, de aici pornind trasee montane ce duc spre Vârful Iezer şi Vârful Bătrâna din Munții Iezer-Păpușa.