Bănicioiu, apostrofat de Ponta pe tema noului tratament pentru hepatita C: „Suntem prea emoţionaţi, atât de mult lucrăm!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta l-a apostrofat, miercuri, în şedinţa Guvernului pe ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, că nu explică „pe limba română” ce soluţii a găsit pentru tratamentul hepatitei C şi cirozei, iar ministrul s-a scuzat zicând că „sunt emoţionaţi” pentru că lucrează foarte mult.

La începutul şedinţei de Guvern, premierul i-a cerut ministrului Sănătăţii să anunţe adoptarea unor măsuri care aduc mai mulţi bani pentru programe speciale.

Bănicioiu a răspuns solicitării lui Ponta şi a început să vorbească despre o hotărâre de guvern aflată pe ordinea de zi, folosind şi termeni tehnici ca de exemplu „d.c.i.”-uri, „derivaţi gincobiloba", dar premierul l-a oprit bursuc şi l-a apostrofat, potrivit Mediafax.

„Eu n-am înţeles ce faceţi bine pentru oameni. Dacă vreţi să vorbiţi în limba română să înţelegem, dacă nu...Deci ce faceţi bine?", a cerut clarificări Ponta.

„Astăzi (miercuri-n.r.) s-a încheiat procesul de negociere cu companiile farmaceutice pentru hepatita C şi ciroză", a anunţat ministrul Sănătăţii.

„Aşa, explicaţi, ca să ştie oamenii că aveţi o soluţie pentru cei cu hepatita C, asta vream să spuneţi", a replicat Ponta, potrivit Mediafax.

Nicolae Bănicioiu a continuat prezentarea şi a afirmat că are fonduri la minister şi pentru alte „arii terapeutice", respectiv cancer pulmonar şi cancerul de piele.

„Aşa, ziceţi pe limba română să înţeleagă cei care au nevoie de ajutor că aveţi soluţii", a reiterat Ponta.

„Suntem prea emoţionaţi, atât de mult lucrăm", s-a justificat Bănicioiu.

Verde la tratament fără interferon pentru bolnavii de hepatită C

Premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa de Guvern de miercuri, că a fost semnat contractul pentru acordarea tratamentului fără interferon bolnavilor de hepatită C în stadii avansate.

Zilele trecute, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat că plata pentru acest contract va fi făcută anul viitor şi doar pentru pacienţii care se vindecă. „Este foarte important să obţinem un preţ foarte bun ca să tratăm toţi pacienţii. Noi ştiam de 5.000 la un moment dat. Nu ştim, poate au mai apărut o mie", a spus Vasile Ciurchea, potrivit Mediafax.

Potrivit preşedintelui CNAS, la criterii medicale identice, trebuie să primească toţi pacienţii acelaşi tratament.
Întrebat care sunt companiile câştigătoare, Ciurchea a spus că nu companiile sunt importante, ci pacienţii.

„Sigur că înainte să înceapă tratamentul, pacienţii vor face analize, vor trebui refăcute analizele. De condiţii medicale egale, beneficiază toţi pacienţii. Am mai semnat contract cost-volum, pe oncologie, melanom şi vor mai fi", a adăugat Ciurchea.

Eforturi financiare uriaşe

Potrivit preşedintelui CNAS efortul bugetar este de ordinul sutelor de milioane de euro. „Pacienţii trebuie să respecte regulile tratamentului, va fi un angajament al pacientului. Nu dau tratament atât de scump, pentru ca apoi, cineva să şi-l întrerupă după două săptămâni. Acel tratament trebuie luat la oră fixă, nu când vrea bolnavul. Se vindecă 98 la sută dar trebuie să respecte sigur acel tratament", a conchis Ciurchea.

Preşedintele CNAS declara, în 28 iulie, că România este printre puţinele ţări în care va fi introdus acest nou tratament pentru hepatita C. „Vom da tratament pentru toţi pacienţii cu fibroză grad IV, fie că sunt 4.000 - 5.000 sau 6.000. Şi pacienţii transplantaţi vor fi şi ei printre primii care vor primi acest tratament nou fără interferon. (...) Tratamentul durează 12 săptămâni", declara Vasile Ciurchea, pe 28 iulie, la o conferinţă privind Ziua Mondială a Hepatitei.

El atrăgea atenţia că statul cheltuieşte pe acest tratament „o sumă enormă", dar „fără cooperarea pacienţilor s-ar putea ca o parte din bani să fie aruncaţi".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite