Bani în plus pentru orfanii care învață sau lucrează

0
Publicat:

Un proiect de ordin comun al Ministerelor Muncii și Familiei, pus în dezbatere publică până pe 19 octombrie, schimbă procedura de stabilire şi plată a alocației de plasament, astfel încât aceasta să conțină și reguli pentru acordarea indemnizației de sprijin.

Autoritățile vor să extindă ajutoarele sociale pentru tinerii aflați în plasament Foto: Arhivă
Autoritățile vor să extindă ajutoarele sociale pentru tinerii aflați în plasament Foto: Arhivă

Indemnizația de sprijin este un ajutor recent introdus în legislație care se acordă persoanelor sau familiilor care au primit în plasament copii și este suplimentră alocației lunare de plasament.

Astfel, din 28 septembrie au intrat în vigoare o serie de modificări la Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului prin care se stabilește că “persoana sau familia care a primit în plasament sau a fost desemnată ori numită tutorele unui copil, în condițiile legii, pe perioada în care asigură creșterea și îngrijirea copilului, beneficiază suplimentar față de alocația lunară de plasament de o indemnizație lunară de sprijin, în valoare de 0,8 din Indicatorul Social de Referință, ISR”.

Noul proiect de ordin modifică un act normativ din 2015 prin care se aproba procedura de stabilire și de plată a alocației lunare de plasament astfel încât să conțină și noul ajutor suplimentar.

Concret, persoanele sau familiile care au copii în plasament vor primi suplimentar 420 de lei net pentru fiecare copil în parte ca măsură de prijin pentru creșterea acestora și nu trebuie justificată prin chitanțe.

”Este pentru prima dată când sunt recunoscute, inclusiv financiar, efortul şi implicarea absolut necondiţionate a acestor persoane, care iau în plasament copii, şi care până acum nu primeau nicio recompensă materială pentru asta. Aşa cum apreciem cu adevărat munca şi dedicarea asistenţilor maternali, era momentul să arătăm că aceeaşi preţuire o avem şi faţă de familiile sau persoanele care iau aceşti copii în plasament”, a sris ministrul Firea pe pagina sa de Facebook.

Dealtfel, prin proiectul de act normativ, asistenții maternali, precum și organismele private acreditate sunt excluși de la primirea indemnizației lunare de sprijin. 

Aceste noi drepturi, ca de altfel şi alocaţia lunară de plasament, se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale”, mai arată ministrul Familiei.

Peste 2.500 de lei pentru studenți sau muncitori

Totodată, a mai spus Firea, tinerii aflați în plasament, care au împlinit 18 ani, dar fac dovada că merg la școală, cu formă de învățământ de zi, sau muncesc, vor primi lunar 2.522 de lei net până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Pentru a primi acești bani, tinerii trebuie să opteze în scris pentru încetarea măsurii de protecție specială, stabilită în condițiile legii. Din iulir, alocația de plasament este de 950 de lei lunar, față de 631 cît era anterior, și se acordă până la încetarea măsurii de protecție.

Cei 2.522 de lei se acordă la cerere, cu depunerea următoarelor acte doveditoare: copie după actul de identitate; adeverința eliberată de direcția generală în evidența căreia s-a aflat cu măsura de protecție specială; adeverința eliberată de unitatea de învățământ pentru cei care urmează o facultate sau adeverința eliberată de angajator pentru tinerii care au un loc de muncă.

Dreptul la indemnizația lunară de sprijin se va stabili începând cu luna următoare celei în care a fost emisă dispoziţia conducătorului direcţiei generale sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată, după caz. Plata alocaţiei indemnizației lunare de sprijin se va face începând cu luna următoare emiterii documentelor. 

Ce se întâmplă cu aceia care nu sunt la școală și nu lucrează

”Tinerii aflați în plasament reprezintă încă, din păcate, o categorie defavorizată și din punct de vedere socio - profesional, inserția pe piata muncii și dezvoltarea carierei  fiind extrem de deficitare. De aceea,  orice măsură din partea Guvernului este necesară, obligatorie și binevenită. Însă lipsește ceva esențial din textul propunerii de lege: doamna ministru Firea, face referire la tinerii din sistemul de învățământ și cei care lucrează,  însă cea mai sensibilă categorie o reprezintă tinerii care după 18 ani, nici nu sunt la școală și nici nu lucrează”, subliniază psihologul Mihai Copăceanu.

Statistic vorbind, adaugă specialistul, un grav  procent  dintre tinerii care părăsesc îngrijirea statului ajung în sistemul penitenciar: ”Deci, recomand doamnei ministru să introducă în textul legii măsuri și stimulentele pentru tinerii care nu sunt în școală, nu lucrează și pentru cei care au un grad ridicat de a abandona școala sau serviciul, tocmai pentru a le asigura șanse egale de inserție socio-profesională și dreptul la o viață demnă”.

44.000 de copii se află în acest moment cu măsuri de protecție instituite

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite