Baia Mare: Primul muzeu de calculatoare româneşti, deschis în Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare găzduieşte o expoziţie de 20 de calculatoare arhaice cu o valoare de 500.000 de euro.

Prima expoziţie de calculatoare româneşti s-a deschis în Baia Mare. Exemplarele se aflăaflă în Baia Mare încă din 2006, iar iniţiatorii proiectului spun că au un „muzeu de calculatoare”. Expoziţia este intitualtă „Evoluţia calculatorului românesc” şi găzduieşte 20 de exponate. Toate piesele aparţin conferenţiarului Liviu Gavrilescu şi inginerului Ioan Bolchiş, care le-au achiziţionat de-a lungul anilor.

„Cei pasionaţi vor găsi de la abac şi până la ultimele calculatoare produse în România până în 1989”, spune conferenţiarul Liviu Gavrilescu, unul dintre iniţiatorii acestui proiect. „Din pasiune pentru calculatoare şi din dorinţa de a le arăta studenţilor evoluţia acestora şi o parte din tehnicile de programe, am hotărât alături de inginerul Ioan Bolchiş să deschidem o astfel de expoziţie”, continuă Gavrilescu.

Expoziţie de aproximativ 500.000 de euro

Valoarea aproximativă a exponatelor din „muzeul calculatoarelor” ajunge undeva la suma de 500.000 de euro. „Majoritatea pieselor sunt unice. Foarte multe calculatoare au fost făcute în serie mică, având în vedere că România era izolată din acest punct de vedere”, explică Liviu Gavrilescu. Cel mai valoros exponat este un abac ce datează din anul 1800 şi costă 10.000 de euro.

„A fost folosit într-o şcoală din Şomcuta Mare”, spune conferenţiarul. Cel mai nou calculator din cadrul muzeului este unul din 1989. Are o înălţime  de 1,80 metri şi o lăţime de 90 centimetri. În cadrul expoziţiei calculatoarelor se află şi „străbunicul” laptop-ului: un HC ce a ieşit pe piaţă în 1984. „Este un fel de PC rudimentar. Oricum, tehnologia din acea vreme nu permitea utilizatorilor să folosească calculatoarele în multe domenii. Erau utilizate doar pentru gestiune sau salarizare”, spune Gavrilescu.

Acesta mai sublinază faptul că unele dintre ele chiar erau folosite de fabrici pentru a calcula parametri în diferite procese tehnologice pentru producerea de subansamble în metalurgie.
Un alt sistem arhaic de calcul din România este primul calculator de proces ce a fost realizat în 1962.

Din 1992 s-a stopat producţia de calculatoare în România

Liviu Gavrilescu a început să colecţioneze calculatoare făcute în România din 1987.  „Eu lucrez în domeniul informaticii din 1976 şi mi s-a părut interesant să-mi achiziţionez diferite calculatoare de colecţie”, povesteşte Gavrilescu. Potrivit afirmaţiilor acestuia, calculatoare nu se mai fabrică în România din 1992, ci doar se importă piese ce ulterior se ansamblează.

Tetris – primul joc instalat pe calculatoarele româneşti

Liviu Gavrilescu spune că primul joc instalat pe calculatoarele româneşti a fost „Tetris”. „Îmi amintesc că era singurul joc de pe calculator. Şi acesta a fost preluat prin 1985 din străinătate”, menţionează Gavrilescu. El spune că toate calculatoarele din cadrul expoziţiei sunt funcţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite