Baciu, despre pandemia de COVID-19: Constatăm o tendinţă de scădere a gradului de ocupare a paturilor, pe secţiii şi la terapie intensivă VIDEO
0A fost constatată o tendinţă de scădere a gradului de ocupare a paturilor, atât paturile de pe secţii, cât şi a numărului de cazuri care ajung să fie internate la terapie intensivă, a anunţat, joi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu. Iar în ce priveşte medicaţia administrată, „avem stocuri suficiente pentru situaţia epidemiologică”, a dat aigurări Andrei Baciu.
În ce priveşte rolul pe care centrale de evaluare îl au, în 135 de centre din cele 217 existente la nivel naţional au fost evaluate un număr de 9.123 de persoane.
Totodată, cu privire la testare, conform secretarului de stat, „se păstrează şi un număr crescut de cabinete de medici de familie care efectuează testare - 4.062 de cabinete ale medicilor de familie”.
„În ultima săptămână 138 de centre de vaccinare şi-au încheiat activitatea, în 28 de judeţe. 2 centre de vaccinare au fost transformate în centre de testare şi 7 centre de vaccinare în momentul de faţă funcţionează în sistem hibrid”, a anunţat preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.
Şeful CNCAV a anunţat de asemenea că a fost optimizată platforma de vaccinare şi pentru persoanele fără adăpost,
„Anunţam de optimizarea registrului electronic naţional, pentru vaccinare, adresat persoanelor care nu au carte de identitate, în speţă persoane fără adăpost. A fost optimizată şi este deja activată această opţiune. În momentul de faţă sunt 734 de persoane care se încadrează în această categorie, care au fost vaccinate cu doza 1. 674 au efectuat şi doza 2 şi 296 şi doza de booster”, a menţionat preşedintele CNCAV.
Vacinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani
„În ceea ce priveşte vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani. Sunt 219 centre de vaccinare active care au organizat 329 de cabinete de vaccinare, fluxuri dedicate pentru această grupă de vârstă. La data de 17 februarie avem 8. 015 copii care au primit prima doză de vaccin pediatric şi de ieri a început şi administrarea dozelor de booster, sunt 594 de copii care au primit şi doza de booster.
În cabinetele de medicină de familie au fost administrate 95 de doze către această categorie de persoane”, a informat şeful CNCAV.
Potrivit preşedintelui CNCAV, în România, peste 50%din populaţia adultă a primit cel puţin o doză de vaccin, iar din populaţia generală totală avem aproape 42% rată de vaccinare.
Gheorghiţă: Ne dorim să crească progresiv activitatea de vaccinare în cabinetele de medicină de familie
„Continuă activitatea de vaccinare în cabinetele de medicină de familie şi ne dorim să crească progresiv această activitate astfel încât să se facă tranziţia de la vaccinarea majoritar în centrele de vaccinare la vaccinare cu predominanţâ crescută în cabinetele de medicină de familie. Sunt 3174 de cabinete de medicină de familie care au activităţi de vaccinare, şi sunt peste 1,95 milioane de persoane vaccinate în cabinetele de medicină de familie. Capacitatea de vaccinare la acest moment se păstrează undeva la aproximativ 100.000 de persoane care pot să primească o doză de vaccin într-o zi”, a precizat medicul militar.
În ce priveşte rata de vaccinare la nivelul judeţelor şi municipiul Bucureşti, potrivit lui, în momentul de faţă în Capitală avem o rată de vaccinare de 67,12%, iar în opt judeţe (Cluj, Constanţa, Sibiu, Ilfov, Tulcea, Braşov, Timiş şi Mureş) rata de vaccinare se situează între 50 şi 60 la sută, în restul judeţelor este sub 50%.