Avocatul părinţilor: Ordinul privind clasa pregătitoare, o încălcare a Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ISMB a afişat pe Internet circumscripţiile şcolare pentru încrierea în clasa pregătitoare şi clasa I
ISMB a afişat pe Internet circumscripţiile şcolare pentru încrierea în clasa pregătitoare şi clasa I

Astăzi, se judecă primul termen al procesului intentat Ministerului Educației de patru grupuri de părinți care susțin că li se restrânge dreptul de a-și înscrie copiii la școala pe care și-o doresc. Aceștia contestă ordinul privind funcţionarea clasei pregătitoare, spunând că actul emis de minister încalcă Constituția.

În această dimineaţă (ora 9.00), la Curtea de Apel Bucureşti, se va judeca primul termen dintr-un şir de patru cereri de suspendare (având termene în 27.02.2012, 02.03.2012, 06.03.2012) a Ordinului Ministrului Învăţământului nr. 3064/2012 emis de Ministerul Educaţiei, informează un comunicat emis de Societatea de Avocaţi "Radu şi Asociaţii", citat de rtv.net. Această societate reprezintă interesele legale ale părinţilor care au acţionat în instanţă ministerul.

Avocatul părinţilor: Ordinul oferă doar posibilitatea înscrierii la şcoala de proximitate

Potrivit avocatului Mihai Radu, deşi legea învăţământului permite înscrierea copiilor la orice unitate şcolară, noua reglementare venită din partea ministerului specifică doar posibilitatea înscrierii la şcoala din circumscripţie.

Potrivit unei declaraţii de presă făcută ieri de Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, părinţii îşi pot înscrie copiii la orice unitate de învăţământ. Aceasta a arătat că există încă din 2005 Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Învăţământului Preuniversitar, căruia nu i s-a opus nimeni până în prezent. Badea a ţinut să precizeze că acest act conţine trei prevederi importante.

Unităţile de învăţământ primar şi gimnazial sunt obligate să şcolarizeze cu prioritate, în limita planului de şcolarizare aprobat, elevii care au domiciliul în aria de curpindere a unităţii de învăţământ respective.

Un alt punct din regulament prevede că părintele sau tutorele legal are dreptul de a solicita şcolarizarea odraslei la o altă unitate şcolară de învăţământ decât cea la care domiciliul său este arondat.

Pentru înscriere este nevoie de o solicitare scrisă, care va fi aprobată de Consiliul de Administraţie a şcolii respective, în limita locurilor disponibile, după ce conducerea va asigura şcolarizarea elevilor aflaţi în aria de cuprindere a unităţii respective. Cu alte cuvinte, la înscriere au prioritate, aşa cum s-a arătat anterior, copiii care locuiesc în zona şcolii respective.

"Evident că la şcolile bune vor fi mai mult cereri decât cele rămase libere şi astfel intră în etapa a treia, care îi duce în şcoala de proximitate dacă mai sunt locuri libere sau către o altă şcoală care mai are locuri libere. Potrivit acestei proceduri, se reduc drastic şansele ca părinţii să îşi înscrie copiii la altă şcoală decât cea de proximitate", a declarat Mihai Radu pentru România TV. Acesta a continuat spunând că Ministerul ar trebui să aibă în vedere faptul că nu toate şcolile sunt la fel din punct de vedere calitativ.

Părinţii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu s-a făcut o consultare publică pe tema clasei pregătitoare, deşi Ministerul Educaţiei ar fi obligat să facă acest lucru înainte de a lua asemnea decizii.

Ordinul contestat în instanţă încalcă legea fundamentală a ţării

Potrivit avocatului părinţilor, ordinul care va fi contestat astăzi la Curtea de Apel Bcuureşti încalcă legea fundamentală a ţării, fiindcă limitează dreptul la învăţătură, dreptul copiilor la protecţie şi dreptul părintelui la justiţie.

Clasa pregătitoare, un mod de a egala startul micuţilor în învăţământul primar

În România, rata de cuprindere a copiilor în învăţământul preşcolar este de aproximativ 80%. Dacă 20% dintre copiii între 3 şi 6 ani sunt ținuți acasă, această clasă pregătitoare care egalează, într-un fel, startul în învăţământul primar. Este anul care trebuie să aducă pe o linie de plutire pe oricare din viitorii educaţi.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul Educaţiei, sunt organizate 775 de centre pentru evaluarea psihomatică a copiilor. În funcţie de aptitudinile copiilor, părinţii vor putea decide ce să facă cu odraslele lor.

"Unde este vorba de un elev cu o capacitate deosebită, trebuie să-i dai şansa să-şi utilizeze această capacitate. Şi atunci există un număr de părinţi care optează pentru altă clasă decât cea pe care o vedem trecută clar în lege", se arată în comunicat.

Încă nu s-a adoptat o programă pentru clasa 0. Dascălii urmează să fie pregătiţi online

În ceea ce priveşte curriculum acestei clase nou introduse, cadrul de referinţă este deja realizat, planurile-cadru şi programele sunt realizate, acestea vor intra în dezbatere publică în luna martie.

Cât despre formarea cadrelor didactice, viitorul dascăl care va preda la clasa pregătitoare va fi pregătit suplimentar. În cursul lunii viitoare, ministerul va alege formatori naţionali, urmând ca în aprilie să fie aleşi cei judeţeni şi locali. Este vorba despre un număr de aproximativ 200 de formatori locali.

Dascălii vor fi pregătiţi online, sistemul de lucru fiind următorul: formare online, formare pe grupuri de lucru şi consiliere după ce începe anul şcolar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite