Atenție la tusea de dimineață! Pneumolog: ”Prezența tusei, în sine, nu este normală!”

0
Publicat:

Dr. Andreea Vladău, medic specialist pneumolog, detaliază cauzele frecvente în care tusea matinală poate apărea, dar și situațiile în care aceasta poate fi semnul unui cancer de plămâni.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România, dar și în lume, având o rată de mortalitate ridicată, comparativ cu alte tipuri de cancere, 1 din 5 decese de cancer fiind atribuite cancerului pulmonar. România și Norvegia sunt țările europene în care se înregistrează tendințe ascendente ale cancerului pulmonar.

În fiecare an, peste 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar – 13% din totalul cazurilor noi de cancer, potrivit datelor statistice disponibile.

Printre semnele care pot ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului de plămâni se numără tusea de dimineață.

Dr. Andreea Vladău, medic specialist pneumolog, detaliază cauzele frecvente în care tusea matinală poate apărea, dar și situațiile în care aceasta poate fi semnul unui cancer de plămâni.

”Tusea este un mecanism reflex de apărare, catalogat medical ca un simptom, practic un semnal de alarmă pentru ceva ce o cauzează, de importanță mai mare sau mai mică. Prezența tusei în sine nu este normală. Astfel că, deși cauza ei poate nu este gravă, nu este însă neînsemnată”, atrage atenția specialistul.

Cele mai frecvente cauze

Dintre cele mai frecvente cauze se regăsesc: rinita cronică, mai ales varianta posterioară, rinita alergică, sinuzita cronică/acută, refluxul gastroesofagian, apneea în somn, bronșita tabagică simplă sau bronșita obstructivă tabagică sau ne-tabagică, bronșita astmatiformă, astmul.

”Alte cauze de tuse matinală pot fi: polipoza nazală, afecțiuni stomatologice, amigdalita cronică, disfuncția de corzi vocale, noduli ai corzilor vocale, traheita peptică de la reflux gastric, pneumopatii adică boli ale plămânului cu acest fel de manifestare, mediastinite adică boli ale zonei dintre plămâni, până la cancere pulmonare sau pleurale, boli cardiace sau alte boli ale organelor interne, inclusiv de tiroida, osteopatii și altele care se pot manifesta așa. Toate acestea se pot manifesta doar cu tuse de dimineață”, explică medicul.

Potrivit specialistului, caracterul și durata tusei este relevant: ”În egală măsură, pe lângă tusea matinală, pot fi asociate și alte simptome, care pentru persoana care suferă acest simptom, pot fi legate de tuse sau fără legatură și fără a le atrage atenția inițial sau nici ulterior. Sigur că în condiții de viroză respiratorie, răceală, este probabil un simptom al episodului acut. Altfel, dacă tusea de dimineață persistă după răceală sau apare “din senin” fără răceală, este indicat să discutați cu un medic. Ca și specialitate puteți să vă adresați medicului de familie, generalist până la specialist pe organele respiratorii: ORL și/sau pneumolog”.

Când este indicat consultul la specialist

Consultul la specialist înseamnă în primul rând discuția inițială, care trebuie sa fie detaliată, potrivit dr. Vladău: ”Deseori este partea cea mai importantă în evaluare și necesită timp. Urmată de examinarea fizică standard și detaliată în funcție de specialitatea și experiența fiecărui medic, experiența medicală nu este echivalentă întotdeauna cu vârsta. După discuție și evaluare fizică, dacă diagnosticul este clar, va urma un tratament și/sau indicații “nemedicamentoase”. Dacă, însă, diagnosticul este doar suspectat, estimat, vor urma indicații despre ce tip de investigații se pot efectua pentru a clarifica, începând cu cea mai probabilă cauza suspectată”.

Dacă ne referim strict la pneumologie, mai spune medicul, și să și admitem că în țara noastră nu se efectuează în general de rutină investigațiile de bază în pneumologie: spirometrie și radiografie pulmonară, poate niciodată în viață, este posibil să fie necesare în cursul evaluării.

”Așadar, dacă aveți tuse de dimineață, este recomandabil să vizitați pentru consult un medic specialist. Motivul este simplu: bolile grave pot fi detectate din timp pentru a avea șansa la tratament și vindecare, iar bolile mai usoare pot fi ameliorate sau tratate pentru a nu cauza disconfort și efecte pe termen lung sau stări mai severe în cursul virozelor respiratorii, uneori inerente în viața cotidiană. Tusea vă dă un semnal să vă preocupați ca să acționati unde e cazul sau ca să nu vă îngrijorați mai târziu!”, conchide medicul specialist.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite