Astăzi este Miercurea Strâmbă. Ce nu trebuie să faci în această zi

0
Publicat:

Întâia zi de miercuri din Postul Paștelui se numește Miercurea strâmbă sau Miercurea frumoasă. Această zi are o legendă.

Legenda primei zile de miercuri din post FOTO Radio România
Legenda primei zile de miercuri din post FOTO Radio România

Se spune că sunt 24 de vămi prin care trece sufletul în drumul său spre rai. Dacă „ai păzit Miercurea Strâmbă”, Sfânta Miercuri te ajută să treci cu uşurinţă prin toate vămile, conform Radio România.

Cazne nu sunt doar aici pe pământ, cazne sunt şi pe drumul Dalbului Călător până se aşază în locul de linişte şi cu verdeaţă. Fiecare vamă e o-ncercare. Bănuţii aruncaţi la răscruce în drumul spre „casa cu trei ferestruici” ajută la plata vămilor, iar Sfânta Miercuri, dacă a fost respectată Miercurea Strâmbă face trecerile mai uşoare!

Dar, spun bătrânele, când încalci regulile primeşti semn de Sus. Cine nu ţine Miercurea Strâmbă i se strâmbă gura. Se spune: „I-a strâmbat gura, I-a luat gura!“.

Conform tradiției populare, astăzi nu se spală rufe şi nu se descântă în nici un fel. Cine toarce, din uitare, spre seară bine e să facă o păpuşă din cârpe şi să o arunce în răscruci, să i se strâmbe ei gura.

Miercurea Strâmbă e cunoscută și ca Miercurea Frumoasă. Este ziua în care fetele se fac frumoase, în credinţa că aşa vor fi peste an.

Paștele din 2024 este prăznuit pe 5 mai. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite