Artă în miniatură: sculptează machete în apartament
0
De zece ani, Ninel Cârciumaru face machete de biserici, corăbii, maşini, dar şi lucrări după Brâncuşi, pe care le vinde apoi în toată lumea, inclusiv peste Ocean. Craioveanul care şi-a făcut un renume din sculpturile în miniatură se poate lăuda că a „ctitorit“ peste 400 de lăcaşuri de 20 de centimetri înălţime.
Ninel Cârciumaru, în vârstă de 44 de ani, a realizat prima machetă în urmă cu aproape un deceniu. De atunci, şi-a transformat pasiunea în meserie. Deşi are diplomă de maistru instructor pentru dansuri populare, chemarea spre artă l-a îndemnat să lucreze cu mâinile. S-a apucat să sculpteze lucrări în lemn, precum biserici, corăbii, avioane militare, maşini de epocă, trenuri, caleşti, piese care îi înfăţişează pe Dracula şi pe Vlad Ţepeş, dar şi opere ale lui Constantin Brâncuşi.
Vara lucrează în parc, iarna - în bucătărie
Şi pentru că lucrurile mici nu au nevoie de spaţii mari ca să se nască, artistul îşi împarte atelierul cu bucătăria. „Vara stau pe iarbă, în Parcul Romanescu, cât e ziua de lungă şi acolo fac mănăstiri şi tot ce primesc o comandă, dar acum, că e frig, e mai greu. Am la dispoziţie bucătăria, care e mică pentru un atelier, dar îmi fac treaba în ea, nu mă plâng", explică Ninel, care mărturiseşte că s-a apucat de sculptat din pasiune.
„Eu iubesc lemnul. Mintea mea e toată ziua la lucrări, am mâinile cu bătături şi tăieturi de la unelte, dar nu m-aş plictisi sub niciun chip. Dacă nu dau într-o zi cu dalta în lemn, dacă nu cioplesc, nu sunt eu", mai spune craioveanul, în locuinţa căruia se găsesc împrăştiate peste tot bucăţi de lemn. „I-am zis soţiei că de-aia am şi luat apartament cu mai multe camere. Bine, eu am lemn şi în bucătărie, şi în baie, şi în sufragerie, şi pe hol!", adaugă sculptorul amator.
Arta lui Ninel, unicat în Oltenia, este la mare căutare peste hotare, în special printre americani, italieni şi spanioli. Primii clienţi din SUA, rudele unor români, l-au căutat în Craiova. Apoi, la recomandarea lor, l-au contactat şi alţii de peste Ocean, ca să-i comande diverse lucrări. „Toţi cei care fac la mine comenzi şi mă cunosc ştiu de unde să mă ia mai tot timpul: mă găsesc în parc. Acolo sunt de la şapte dimineaţa până la şapte seara, dacă nu mai târziu. Las masă, las tot, când pun mâna pe lemn", mai spune Ninel.
Străinii întreabă de Brâncuşi şi de Vlad Ţepeş
Meşterul spune că a încercat tot timpul să se perfecţioneze singur şi că multe dintre creaţiile sale au fost remarcate de străini. „Americanii mă întreabă tot timpul de Domnişoara Pogany, a lui Constantin Brâncuşi, operă din care am dat zeci de exemplare, de Vlad Ţepeş.
Îi consideră reprezentativi pentru ţara noastră. Românilor, dacă le arăt o lucrare a lui Brâncuşi, zic că e vreun artificiu, orice în afară de operă de artă", susţine Ninel. El îşi vinde lucrările cu preţuri care pleacă de la 50 de lei şi pot ajunge până la 400 de lei.
Va expune în casa lui Salvador Dali
Munca la o miniatură este migăloasă, astfel că meşterul nu termină o corabie în mai puţin de o lună. „Mă întind atât pentru că sunt câţiva timpi morţi, când las lemnul să se usuce, aşa că nu cioplesc fără oprire", explică bărbatul care foloseşte lemn de tei, de cireş, de nuc, adus din zona de munte.
Peste patru luni, Ninel Cârciumaru va ajunge în Spania, unde se va muta temporar, ca să sculpteze mai multe piese, printre care un crucifix şi câteva troiţe, pentru o biserică în stil românesc, ridicată într-un oraş spaniol. Tot în luna martie, el îşi va expune 20 de lucrări la casa memorială a lui Salvador Dali.
„Mi s-a făcut invitaţie să expun mai multe piese, acum îmi fac planul ce anume să reprezinte ele, pentru că eu trebuie să aleg. Momentan m-am gândit la Domnişoara Pogany, la o mănăstire şi la stindardul geto-dac, capul de lup cu coadă de şarpe, care ştiu deja că sunt apreciate de spanioli", a mai spus artistul craiovean.
" Eu iubesc lemnul. Dacă nu dau într-o zi cu dalta în lemn, dacă nu cioplesc, nu sunt eu."
Ninel Cârciumaru
sculptor amator
