ANPC vrea să reducă risipa alimentară: perioada în care produsele care urmează să expire pot fi la promoţie ar putea fi majorată la 15 zile
0Perioada în care magazinele pot avea la promoţie produse ce urmează să expire ar putea fi majorată de la 3 la 15 zile, asta potrivit unor declaraţii ale preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care vrea să sprijine retailerii pentru a reduce risipa alimentară.
„Dacă doriţi să majorăm acest termen la 15 zile, eu sunt deschis. Totul trebuie să vină din partea dumneavoastră (a retailerilor - n.r.). Sunt deschis pentru a găsi soluţii”, a afirmat Marius Dunca, preşedintele ANPC, în cadrul unei conferinţe de presă, arată Mediafax.
El a adăugat că pentru a reduce risipa alimentară trebuie dusă o campanie de educare, de informare a consumatorului, astfel încât acesta să aleagă în cunoştinţă de cauză produse utile, a declarat Dunca.
Acesta a mai precizat că cele mai multe dintre reclamaţiile primite de autoritate în acest an pe zona alimentelor se referă la ambalaje deteriorate şi produse expirate.
„Avem de la începutul anului în jur de 5.000 de reclamaţii pentru produse alimentare. Reclamaţiile vin nu neapărat din zona marilor retaileri, ele vin de pe tot segmentul alimentar din România. Principalele aspecte sunt deteriorarea ambalajelor şi produse expirate”, a spus Dunca.
Vicepreşedintele ANSVSA Lenuţa Ichim a afirmat că autoritatea colaborează cu retailerii pentru siguranţa alimentară, pentru identificarea şi retragerea rapidă a unor alimente care ar reprezenta un risc.
„ANSVSA susţine iniţiativa pentru a reduce risipa alimentară, dar responsabilitatea este în întregime a operatorului economic şi presupune şi cheltuieli", a declarat vicepreşedintele ANSVSA.
Potrivit datelor prezentate de AMRCR, românii aruncă anual la gunoi 2,2 milioane tone de alimente, adică 10% din mâncarea pe care o cumpără.
„Sunt ţări cu mult avansate faţă de România care fac lucruri interesante şi pe care încercăm prin eforturi deosebite să le ajungem din urmă”, a declarat Florin Căpăţână, vicepreşedinte AMRCR.
El a punctat că aceste lucruri nu se pot face fără ajutorul autorităţilor statului.
România se află pe locul 10 într-un top care clasifică 27 de ţări din Uniunea Europeană în funcţie de cât de multe produse alimentare sunt aruncate. Pe primele locuri sunt Marea Britanie, Germania şi Olanda.