Andrei Pleșu și Petre Roman, în război total. Între acuzații de plagiat și cazuri tipice de „semidoctism țanțoș“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru Andrei Pleşu si Petre Roman sunt la cuţite
Fostul ministru Andrei Pleşu si Petre Roman sunt la cuţite

Conflictul dintre scriitorul Andrei Pleșu și fostul premier Petre Roman crește pe zi ce trece. După ce șeful Dilemei a scris un articol, răscolind istoria îndoielnică a fostului premier, acesta din urmă contraatacă, amintindu-i fostului său ministru de Externe de colaborarea sinergică dintre ei în tulburii ani 90 și despre legăturile lui Pleșu cu Securitatea.

Într-un articol publicat de Andrei Pleșu, în Dilema Veche, intitulat „Un personaj: Petre Roman", scriitorul îl înfierează pe premierul României cu pulover roșu revoluționar, amintindu-i greșelile făcute în plan diplomatic, cât timp a fost printre primii oameni în stat, responsabil cu ortacii și, mai ales, reproșându-i trăsături neplăcute ale caracterului. Fără a-l numi mincinos, Pleșu înțelege că Petre Roman are o „sinceritate de fiecare clipă". Directorul fondator al Dilemei merge mai departe, reproșându-i chiar manierele negentilome arătate în relația cu Regele Mihai, blocând intrarea acestuia în țară, în 1990.

Petrică: Ce instinct admirabil au minerii

Andrei Pleșu pune la îndoială deopotrivă educația lui „Petrică" și caracterul acestuia și scoate de la naftalină problema minerilor, care e folosită ca adjuvant în orice conflict cu demnitari de la începutul anilor '90. „M-a întrebat, la un moment dat, în iureşul evenimentelor, la telefon, dacă am observat ce instinct admirabil au minerii; cum ştiu ei să identifice sediile liberalilor şi ale ţărăniştilor fără să-i ajute nimeni. Cine vorbeşte azi de „oribila" mineriadă? Petrică", scrie Andrei Pleșu în articolul său. Citește aici articolul „Un personaj: Petre Roman“

Mai bine să ai caracter slab, decât să nu ai caracter deloc

„Petrică, să-ți spun ceva: mai bine să ai un caracter slab, decât să nu ai caracter deloc", a încheiat Pleşu acuzația la adresa celui care i-a fost superior în Guvernul Petre Roman, care a condus țara între 28 iunie 1990 și 16 octombrie 1991.

Într-un drept la replică, fostul premier Petre Roman amintește de colaborarea fructuoasă cu ministrul care a primit portofoliul Culturii în Guvernul său, portofoliu pe care îl deținea și „în momentul episodului venirii Regelui Mihai I cu prilejul Sărbătorii Paștelui", continuând „să fie ministru până la mineriada din septembrie 1991" și arată că acesta „ar fi putut foarte simplu, în lumina acuzaţiilor dure pe care mi le aduce acum, să nu-şi dorească şi să nu devină din nou ministru în guvernul liber ales de Parlament după mineriadă".

Petre Roman: Pleșu putea să demisioneze din funcția de aplaudac al lui Băsescu

Fostul premier marchează, cu aceeași franchețe, că directorul Dilemei ar fi putut alege să-și dea demisia din „funcția de aplaudac al lui Băsescu atunci când acesta l-a executat politic pe Rege anul trecut". „El a continuat, demn, să-l susțină pe Băsescu", observă fostul premier Petre Roman. Citește aici dreptul la replică trimis de fostul premier Petre Roman, intitluat „Andrei Pleșu nu are soluție“

Concluzia lui Roman este că articolul scris de Pleșu „arată clar ce-l doare":

„În fapt, finalul articolului scris de Andrei Pleşu împotriva mea arată clar ce-l doare: prăpastia care se cască între statutul asumat de disident anticeauşist şi turnătoria la Securitate documentată în chiar scrisoarea lui către Ceauşescu", scrie Petre Roman.

Scrisoarea lui Pleșu

Istoricul Andrei Pleșu îi scria, în anul 1982, o scrisoare tovarășului Nicolae Ceaușescu, explicându-i meritele sale în cadrul lumii academice, explicându-și succesele prin datoria „față de patrie" a oricărui român. Andrei Pleșu cerea, la momentul respectiv, clemență pentru participarea la o conferință pe tema „metafizii transcedentale".

„Sunt mâhnit să constant că, dintr-o dată, în urma unei împrejurări pe care nu o pot socoti decât accidentală, sunt pus în afara partidului „sectant" și dezlănțuit din învățământ și cercetare", îi scria Andrei Pleșu lui Nicolae Ceaușescu, la sfârșitul primăverii lui 1982. Citește aici prima scrisoare adresată de Andrei Pleșu tovarășului Nicolae Ceaușescu

„Am avut într-adevăr ghinionul de a participa cu doi ani în urmă, la o conferință (incluzând o parte teoretică și una practică), ce a avut loc la Institutul de Psihologie și Pedagogie pe tema „meditației transcedentale". (...) Mi s-a părut neinteresantă și am avut ocazia să adus la cunoștința unui lucrător al Ministerului de Interne opiniime mele critice privind meditația transcedentală", scria Pleșu. Citește aici a doua scrisoare adresată de Andrei Pleșu tovarășului Nicolae Ceaușescu

Dacă Petre Roman îl acuză pe Pleșu că nu poate da profunzime imaginii de disident anti-comunist pe care și-a creat-o, Andrei Pleșu îi reproșează fostului său superior că „nu realizează că invocă autori și cărți despre care nu știe nimic teminic și că Google sau antologiile de citate nu sunt o sursă de cultură adevărată. În fapt, e un caz tipic de semidoctism țanțoș", scrie, cu duritate, Andrei Pleșu.

Andrei Pleșu, acuzat de plagiat

La această replică, Petre Roman răspunde etalând titlul de profesor universitar și titlul de doctor în științe a Universității București și încheie conflictul, în maniera obișnuită a ultimelor conflicte românești, cu o acuzație de plagiat.

„Din staturile joase ale culturii mele știu că „Minima Moralia" este o lucrare scrisă, în plin război și Holocaust, de marele filozof german Theodor W. Adorno, lucru pe care Andrei Pleșu nu l-a menționat niciodată în lucrarea cu același titlu", atacă Petre Roman.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite